Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

eдна малко странна тема

вдигането на щанги набирането на лост и въобще всички тези силови движения свързане с огромно натоварване на ръцете могат ли да увредят свиренето

питам защото тренирам и забелязвам някаква неконтрулируемост на пръстите си понякога

дали е от това

:)

Отговорено

фитнес с малки и средни натоварвания и всякакви физически упражнения за раздвижване и развиване на мускулите - помага. натоварване с огромни тежести и т.н. - вреди. както всичко останало - средния път, момче :)

Отговорено (Редактирано)

Абсолютно съм сигурен че фитнеса малко или много влошава свиренето, особено при тренирането на малки мускулни групи /като предмишницата например/... Имал съм случаи на претренирана предмишница и китарата ми седеше като лост за управление на F-22 Раптор в ръката!

Редактирано от Sieger
Отговорено

При натоварвания/мускулни трески на предмишницата е възможно 1-2 дни да има забавяне и бързо изморяване на дясната ръка при по-бързи пасажи. Т'ва наскоро го изпитах, след като бях почивал от щангите 1 месец.

Другото, по-неприятно: при силови натоварвания на рамото, комбинирани с период на активно неколкочасово ежедневно свирене, се (често) получава възпаление на дясната раменна става, придружено с неприятни болки при продължително свирене. При мен в един момент мина от само себеси без да спирам нито да вдигам, нито да свиря, но на стари години може и да се окаже, че не е минало без последствия.

По принцип също не е много приятно да се свири след тренировки за бицепс (по-неприятно за самия бицепс, отколкото за свиренето, но допълнтелното задържане на кръв може да причини и леко треперене в пръстите). Отново става дума за дясната ръка. В лявата ръка досега на съм имал никакви проблеми от тренировки.

пп. при левичарите, естествено, ръцете ще са разменени.

:)

Отговорено

ами аз тренирам лека атлетика в дисциплина тласкане на гюле и нали почти всеки ден на тренировка вдигам по много тежести но нямам проблеми с ръцете..стига да не се претовариш отведнъж и на другия ден с мускулна..

Отговорено

Не съм забелязал да има някаква пряка зависимост м/у фитнеса и свиренето. Разбира се ако си се уморил яко в залата, може и да нямаш много мерак и сила да държиш като хората китарата, но това едва ли има по-дългосрочни последици в/у свиренето. При мен фитнесът и китарата се бият по друга линия - свободното ми време е силно ограничено и се получава така, че едното е за сметка на другото, но и в двете занимания нямам някакви болни амбиции, така че не бих спрял нито да тренирам заради китарата, нито обратното - въпрос на личен приоритет, предполагам.

Отговорено (Редактирано)

влияе ПОЛОЖИТЕЛНО , ОСВЕН когато мускулите, особено малките не се стягат най-вече при недостатъчно възстановяване :read: . тоест, нужно е се разтягаш и да си почиваш след силова тренировка в големи количества ако не искаш да се "вдървиш"

това важи не само за свирене но и за всякакви по-фини движения с ръцете

Редактирано от Katsko
Отговорено

раздвижването влиае добре

но тежестите сковават - ако някой мисли че за китарист сковани китки и пръсти е нещо хубаво... да дава смело

Отговорено

Хардкор и Щанги. Които дига Желяо е балък. Само бири, канапета, моШно алкохол, дълги следобеди и мезе. другото е за балъци. :)

Много ви здраве :)

Егати тъпата тема :)

Отговорено

ми на аз си ходя сравнително редовно до фитнесчето и не съм забелязъл да ми пречи, също толкова смотан съм си както и преди :)

сигурно защото не вдигам кой знае колко големи тежести(щото немога не за друго)

в общи линии се съгласявам с мнението на kitaratapesho

Отговорено (Редактирано)
Хардкор и Щанги. Които дига Желяо е балък. Само бири, канапета, моШно алкохол, дълги следобеди и мезе. другото е за балъци.  :)

Много ви здраве :)

Егати тъпата тема :)

ми щом е за балъци - стой си разплуто кюфте цял живот и се наливай с боклуции полуфабрикати :)

кка по-точно вдигането на тежести сковава? какво лошо има в това да си укрепиш предмишницата и китката? плюс това ако си тренираш китките редовно те свикват с натоварванията и стават по-издръжливи. ако не прекаляваш и не претренираш е полезно

никой не може да ме убеди че фитнеса влияе зле по някакъв начин на каквото и да е било. това не е гъзария, това е здраве и начин на живот,на хранене, на спане ако щете

плюс това колко от трениращите тук са добри колкото майкъл анжело? ако той си претренира китката може и да му повлияе :)

не искам да се заяждам, ама като прочета такива изказвания ми прилошава

Редактирано от stratocaster
Отговорено

От мой личен опит според мене единственото нещо на което може да ти попречи това че тренираш е на дясната предмишница:happy:Тренирам вече две години сериозно и съм с добри резултати , но ако не ти е починала дясната предмишница и тръгнеш да свириш понякога много бързо се уморява :happy: Незнам защо.Съшото е и за дясното рамо :happy: А за пръстите на лявата ръка даже мисля че ми помага .Нямам никакви проблеми и на ръка и на мускули по нея :) Всичко си е нормално :)

Отговорено

естествено - никой не говори за лудо свирене веднага след тренировка. на мен ми е трудно да се прибера след тренировка, камо ли да свиря

трябва си почивка -на следващия ден вече се бичи яко. просто не може всичко наведнъж - както казват - хем душата в рая, хем уя докрая :)

Отговорено

Абе Зак Уайлд разправя че блъска яко у неговата си фитнес зала и като гледам е понаправил ръка ама нема никакви проблеми при свиренето ...