kojota Публикувано Април 5, 2015 Публикувано Април 5, 2015 (Редактирано) На кратко , купих си евтина китара от типа "направи си сам", трябваше всичко да е на буксички , но има две кабелчета , които са запоени само в единия си край . Намерих някаква схема в нета : а ето и въпросното място : Ако съм се ориентирал правилно черното кабелче от корпуса на volume контрола , трябва да отиде на средното краче ( където е кондензатора ) на tone контрола. Червеното кабелче , което е запоено за долното краче на volume контрола , трябва да отида на долното краче на tone контрола . Дали е така очаквам съвет ?! Странно , че си работи всичко и без тези кабелчета ?! Второ питане - ако екранирам отворите за адаптерите ще намалее ли шума който се чува , като съм по близо до кубето и съм на сингъл ?! Благодаря! Редактирано Април 5, 2015 от kojota Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 5, 2015 Отговорено Април 5, 2015 (Редактирано) 1. Тон контрола вече е заземен през червеното кабелче, което свързва корпусите на двата потенциометъра, а и през металната плочка на електрониката, която е проводима и двата корпуса на потенциометрите са завинтени за нея, съответно - свързани. Черното кабелче можеш да свъжеш към струнника на китарата, ако няма друг кабел за тази цел.. 2. Да, червеното кабелче, което държиш в ръка, трябва да отиде на долното краче на тон потенциометъра. Разбира се, от снимките не се вижда дали опроводяването е правилно. Например, от корпуса на волюм потенциометъра и от средния му крак трябва да излизат съответно земя и активна жица за към към жака на китарата. По принцип шума няма общо с това, колко си близо до кумето. От екраниране, може да намалее, може и да не намалее - зависи как изпълниш екранирането. Но не очаквай чудеса. Адаптерите, за да могат да работят, неминуемо чуват и малко брум, освен полезният сигнал. Екранирането върши добра работа само при случаи с много кусури. При една наистина добре опроводена китара, разликата ще бъде от малка до незначителна. Редактирано Април 5, 2015 от Evtim Djerekarov Цитирай
kojota Отговорено Април 7, 2015 Автор Отговорено Април 7, 2015 (Редактирано) Благодаря за напътствията ! "Черното кабелче можеш да свъжеш към струнника на китарата, ако няма друг кабел за тази цел." Имаш в предвид да го запоя на самата метална плочка ли ?! Това нещо като заземяване ли ще е ?! Искам да съм сигурен в нещата , че след празниците ще нанасяма боя ( сега е само на грунд китарата ) и тогава ми се ще всичко да е отработено по окабеляването . Благодаря още веднъж ! Редактирано Април 7, 2015 от kojota Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 7, 2015 Отговорено Април 7, 2015 (Редактирано) Ще ти е трудно, да го запоиш за стоманения струнник - обикновено се оголва около 1.5 cm. от проводника и се поставя тази му част под струнника така че, когато се завинти, да е сигурно, че контактува добре. При китарите с тремоло, проводникът е запоен на задната пластина, за която се държат пружините и през тях контактува с тремолото и струните. Идеята е, струните да са заземени. Трябва да имаш пробита тънка (около 2-2.5мм диаметър) дупчица от под струнника, до кухината с електрониката. Ако нямаш, трябва внимателно да я пробиеш. Редактирано Април 7, 2015 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts