Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на акустична китара (покупка онлайн)


RZArector

Recommended Posts

Здравейте, от около пет-шест години свиря на електрическа китара и може да ви се стори странно, но никога не съм имал акустичнa, нито класическа. Принципно за електрическите китари имам някакви познания, но за акустичните що се отнася до марки, модели, спецификации - не! Сега обаче реших да си взема и акустична (с метални струни), тъй като в последно време взех да свиря доста неща, които попринцип са "unplugged" в оригинал, а с акустичния симулатор за ел. китара никак не ми харесва резултата, да не говоря че ми писна всеки път да разпъвам кабели.

Бюджета, който съм предвидил е в порядъка на 200-400лв. Свиря само за удоволствие (в нас) и затова не мисля да давам повече.

Спрял съм се на няколко марки - Epiphone, Fender и Tanglewood. За първата - имам едно ЛП - Епифон, от което съм доволен (като за парите си разбирасе), особено след като му сложих Гибсън адаптери. За кухарките им обаче незнам. Fender като марка винаги ми е било слабост, за акустичните им инструменти обаче не съм чувал особено добри отзиви. Имайки предвид, че са един от водещите производители не вярвам да са толкова зле.
За Tanglewood нищо не знам, но пък като спецификации посочените модели може би най-ме удовлетворяват, пък и гледам че основно материала е махагон, на който съм привърженик (поне що се отнася до електрическите).  

Fender CD-60 - Dreadnought Steel String - имам леки съображения относно материала, от който е изработена спрямо останалите модели.
Fender CD-60 CE - Dreadnought Cutaway Electro-acoustic Guitar (Sunburst) -малко повече пари е, но има и електроника, което може някой ден да се окаже предимство.
Epiphone by Gibson AJ-220S
Tanglewood Discovery Cutaway
Tanglewood TW28 CLBK Cedar Top, Mahogany B&S, Black

Не че не съм привърженик на максимата "първо иди и пробвай, пък тогава купувай", но мисля да си поръчам онлайн, понеже в моя град няма музикални магазини (като изключим "китарите" в Технополис) и нямам време да пътувам и да гледам и пробвам на място. Иначе въобще нямаше да пускам тая тема :)

Ако някой има по-добро предложение от горните, ще се радвам да го сподели :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..едно леко съветче - ако не купуваш  нещо , което си го виждал и си свирил на него и си наясно с удобството на грифа и звука на китарата , по добре не купувай он лайн  .... вярно е , че не става въпрос за милиони левове , но ... не я ли пипнеш китарата , не се ли увериш , че ще ти е удобна и че звука ти харесва до голяма степен - не купувай ... Монтана не е далеч от София - иди там пробвай и си избери на място ... да , ще дадеш 40 лева за път , но . така се прави ... друг е въпроса ако купуваш нещо , което си виждал , свирил си на него и прочие ... това е накратко съвета ми ... успех . 

 

..иначе аз имам Фендер от типа за , който говориш - за парите , които я взех  - 280 лв. си е супер китара - удобен гриф , добри ключове -метални , праговете са от прилична тел и е доста вярна  ..единствения недостатък е , че е малко тиха в сравнение с някой други модели , но .. това е бял кахър ... не е много подходяща за класика с пръсти , но за всичко друго става ..имам я от близо 5 години и все още всичко си е наред въпреки , че е правена в Китай ..продава се със дебели метални струни за класическа китара , но ако ги смениш с 09-042 за електрическа и махнеш надигащите пластинки под плексигласа на струнника става достатъчно ниска и мека и може да бичиш сола до зори без да ти пада кожата на пръстите ..грифа е доста близо до грифа на Фендер Стартокастер само дето е малко по дебел в задната си част ...но иначе си е доста удобен ..моята е без електроника , но съм свирил на вариант с такава - върши работа за озвучаване примерно за клуб , но като цяло си е евтина изработка , така че не очаквай чудеса ..това е накратко ... за другите модели не мога да кажа нищо - не съм виждал на живо такива , но ако са в същия ценови пояс , предполагам ,че нещата ще са подобни .... но аз бих заложил на Фендера ..още веднъж - успех .. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

от гореспоменатите(не успях да намеря спецификация на Tanglewood... не съм търсил много) според мен е най- добре Епи-то, защото е с масивнаГорнаДъска !!!

 

щом е за домашно свирене бих препоръчал китара с не толкова голям размер --->>>  miniJumbo, grandAuditorium или Orchestra ...

 

за указания бюджет огледах в Динакорд имат Walden, които са с solidTop... гледай серията да е повече от 500 !!!

също така и CORT.. разбира се питай в магазина какво могат да ти препоръчат масивно за тази цена

отиди пипни различните големини и успех.... (разбира се може да поръчаш онлайн... ама ако не е стандартния(Dreadnought) размер) може да се изненадаш .. приятно или НЕ

 

П.П. за хубавия звук на акустичнатаКитара новите струни са МНОГО важни

Редактирано от badValue
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не правя никому реклама, но не мога да разбера логиката да се поръчва инструмент от този клас онлайн, при положение че в София има приличен избор на около 30 модела акустични китари - разликата в цената с онлайн е около 10-15% процента, което е приемливо.

Разбирам да е синтезатор, можеш да си го вземеш по спецификации. Но китара , трудно.

Уолдън са доста прилични за цената си. Ибанец exotic wood също. Вземи автобуса, ела до София, ако трябва аз лично ще те разведа по магазините някой уикенд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих те насочил към Walden. Имам такава класическа китара от серията Natura и съм много доволен. Хубавото е, че за тези пари (200-400лв.) получаваш китара, изработена от солиден дървен материал! Звукът е наистина впечетляващ спрямо парите които си инвестирал в инструмента, а сменяш ли струните редовно и китарата ще ти гарантира постоянство.

http://www.musicworld.bg/bg/m_1990000/Walden.html Ето разгледай в Musicworld и си избери, ако вече не си се ориентирал към друга марка де... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече си взех китара, не е нито една от изброените горе. Модела е Yamaha F310P, пакет със стойка, тунер, калъф, струни (резервни, 10-ки???) и колан. Произведена е в Индонезия, януари 2014. Струните и колана за нищо не стават, но стойката, калъфа и тунера ми идват добре. Четох добри отзиви за този модел, а и се спрях на нея заради това, че ако трябва да си купя всички останали неща отделно, освен китарата, ще ми излезне сигурно още 100-120лв отгоре. Като звук ми се вижда прилична, недостатък е малко високия екшън на последните прагове и това, че горната дъска май не е от солидна дървесина. Не знам дали има някаква разлика в качеството/материала между китарата в пакет и тази, която си се продава само китара. Незнам какво ще кажете за избора ми :)

 

Иначе, благодаря на всички за коментарите! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.