Evtim Djerekarov Отговорено Май 17, 2014 Share Отговорено Май 17, 2014 (Редактирано) А при 2 и повече волта? Все пак пиковите амплитуди при китарата, не са много малки. Ако пак ефектът е минимален, това означава, че имаш по-високи катодни съпротивления, съответно - по-малко усилване по напрежение. При стандартните 1К/1.5К/2.7К / 100К/220К входни стъпала, ефектът е ясно видим. Редактирано Май 17, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
никони Отговорено Май 17, 2014 Автор Share Отговорено Май 17, 2014 При катоден резистор 1300 ома и катоден ток 1,2 mA се получава преднапрежение от 1,56 V. нормално е да ограничава едностранно сигнали с по висока от тази стойност амплитуда. Ако си сигурен че има пикове с по голяма стойност, ще вдигна още преднапрежението. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Май 17, 2014 Share Отговорено Май 17, 2014 Ами нали имаш осцилоскоп, включи една китарка и посвири, да видиш, какви са пиковете (ако приемем, че осцилоскопа има 1-мегаомови входове). Аз нямам ясен спомен, но като пробвах с по-"горещи" адаптери, ми изплува спомен за пикови амплитуди от сорта на 5-6 и повече волта при по-резки динамики. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Май 17, 2014 Share Отговорено Май 17, 2014 ...Ако си сигурен че има пикове с по голяма стойност, ще вдигна още преднапрежението. Никони, мислиш ли като пишеш? Имаш ли представа как работи лампа с термична емисия? Имаш ли представа от характеристиките на лампите? Като вдигнеш преднапрежението какво ще стане? Това да не е ластик да го разтегляш както ти дойде? Ама, моля те! Прочети основи на радиоелектрониката, глава електронни лампи и престани да ръсиш сентенции без връзка с действителността! Скоро бях пуснал една стара, стара книга на английски за Евтим, и нарочно не я ограничих, за да може да се чете от всички, белким понаучат нещо. Да не ми се сърдят форумниците, ама много ме е яд, когато давам, давам, давам, а файда няма. ЧЕТЕТЕ бре!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
никони Отговорено Май 17, 2014 Автор Share Отговорено Май 17, 2014 Ще пробвам. Входовете на осцилоскопа са по 1 мегаом. Освен като чист предусилвател мисля да го използвам като първо стъпало в дист - след него два последователни триода за да ограничават сигнала двустранно. При подадени 100 mv от сигналгенератора на изхода сигнала се регулира от 1 до 38 волта. Тепърва ще пробвам различни триоди за ограничаването. Валяк, нещо го подкара на заяждане.... чудесно знам как работи лампата, как да и вдигна преднапрежението и какво ще стане... прочел съм доста и продължавам да чета. Освен това не искам да се заяждам нито с теб, нито с когото и да било - не ми е интересно. Това е една от причините да се обаждам рядко в този форум. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
hand_of_doom Отговорено Май 18, 2014 Share Отговорено Май 18, 2014 В момента си тествам в домашни условия схеми на компресори. Вярно, не разбирам особено от лампи, с транзистори работя, но предполагам, че идеята е горе-долу същата. Защо не използвате усилвателна схема с т. нар. автоматично регулиране на усилването? Обратната връзка се прави така, че колкото повече се увеличава входният сигнал, а оттам съответно и изходният сигнал на първото стъпало, толкова по-дълбока да става ООВ на това стъпало. Не се налага нито ръчно пререгулиране, нито никакви подобни извращения Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Май 18, 2014 Share Отговорено Май 18, 2014 Моето мнение се явява малко офтопик, но досега не съм виждал компресор, който работи точно по описаният от теб начин. Освен това, компресорът има особености - не се задейства под дадено ниво treshold, a компресира след като известно време сигнала е бил по-силен от това ниво, а известно време след като е паднал под това ниво, спира да компресира. Компресор и waveshaper съвсем не е едно и също нещо. Предусилвателят е лампов, заради характерната украска, която лампите придават, а и заради начинът, по който звучат, когато изкривяват. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts