Jump to content
Българският форум за музиканти

Абе въпрос за тръсрод-а


Human_Waste

Recommended Posts

Ами става въпрос за това че неможах да схвана на кое прагче да натисна за да видя разстоянието м/у прагчето и струната.Т.е едното си е първо прагче,но другото 14,15,16,17,18....и т.н.Китарата е електрическааааа а май доколкото съм гледал обяснения по въпроса все за кухи китари се говори.. Плииииииииййс сом уан хелп ми<_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе разстояние между грифа и струната - върти докато не ти хареса, всичко относно това разстояние е относително и предложените разстояния са ориентировъчни. ;) Стига после като свириш да не ти бръждят (много) струните - всичко е ОК.

 

За настройка на truss rod-а някъде бях чел (казвам по памет):

 

"Няма значение как ще настроите truss rod-а, има значение колко браждене е полезно да има и можете да понесете". Нещо ей такова :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-удачно е като натиснеш първо и последно прагче и с третата ръка :) премериш разстоянието между струни и прагчета около 8-9 позиция.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да и аз си мислих че някаде към последното прагче трябва да се натисне,хм обаче колкото и да го въртя все някаде има поне малко браждене.Натискам си аз на последно прагче и гледам че разстоянието е голямо,но продължава да бражди на първите позиции...а може и да е защото китарата е нова(тоест прясно издялана от лютиер,който ми каза да не я пипам още ,ама аз нали тряя се напрая на майстор)...оф :) все някак ще я оправя,благодаря за инфото исках да кажа де в общи линии ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тоше,натискаш с показалеца на лявата ръка 1во праргче...с дясната пъра- кутрето последното и с показалеца на дясната гледаш как е растоянието на 12то:)

това ми го показа лютиера при който ходих за моя гриф:cheers:

желаното нормално растояние е около 1,5мм на 12то прагче при натиснати 1во и последно:band1:

дано съм бил полезен:beer::)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе разстояние между грифа и струната - върти докато не ти хареса, всичко относно това разстояние е относително и предложените разстояния са ориентировъчни. :) Стига после като свириш да не ти бръждят (много) струните - всичко е ОК.

 

За настройка на truss rod-а някъде бях чел (казвам по памет):

 

"Няма значение как ще настроите truss rod-а, има значение колко браждене е полезно да има и можете да понесете". Нещо ей такова :band1:

С тръс род-а ташак небива! Недей да въртиш изобщо, ако не знаеш какво правиш... truss-a далеч не е инструмент за коригиране на action-а на китарата /понякога може и за това да се пипа но е една от последните инстанции/ :cheers:

Редактирано от Sieger
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, наистина пропуснах да кажа че въпреки, че разглеждан от гледната точка на едно парче желязо, truss rod-ът е за една доста фина настройка и не трябва да се върти много. В повечето случаи и 1/6 оборот постига желания резултат. Но това го имаше в темата на Евтим, та няма да се повтарям и за други работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.