Human_Waste Публикувано Октомври 10, 2006 Share Публикувано Октомври 10, 2006 Ами става въпрос за това че неможах да схвана на кое прагче да натисна за да видя разстоянието м/у прагчето и струната.Т.е едното си е първо прагче,но другото 14,15,16,17,18....и т.н.Китарата е електрическааааа а май доколкото съм гледал обяснения по въпроса все за кухи китари се говори.. Плииииииииййс сом уан хелп ми Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Октомври 10, 2006 Share Отговорено Октомври 10, 2006 Абе разстояние между грифа и струната - върти докато не ти хареса, всичко относно това разстояние е относително и предложените разстояния са ориентировъчни. Стига после като свириш да не ти бръждят (много) струните - всичко е ОК. За настройка на truss rod-а някъде бях чел (казвам по памет): "Няма значение как ще настроите truss rod-а, има значение колко браждене е полезно да има и можете да понесете". Нещо ей такова Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bigjav Отговорено Октомври 10, 2006 Share Отговорено Октомври 10, 2006 Най-удачно е като натиснеш първо и последно прагче и с третата ръка премериш разстоянието между струни и прагчета около 8-9 позиция. Успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Human_Waste Отговорено Октомври 10, 2006 Автор Share Отговорено Октомври 10, 2006 Ами да и аз си мислих че някаде към последното прагче трябва да се натисне,хм обаче колкото и да го въртя все някаде има поне малко браждене.Натискам си аз на последно прагче и гледам че разстоянието е голямо,но продължава да бражди на първите позиции...а може и да е защото китарата е нова(тоест прясно издялана от лютиер,който ми каза да не я пипам още ,ама аз нали тряя се напрая на майстор)...оф все някак ще я оправя,благодаря за инфото исках да кажа де в общи линии Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
chris_barnes Отговорено Октомври 12, 2006 Share Отговорено Октомври 12, 2006 тоше,натискаш с показалеца на лявата ръка 1во праргче...с дясната пъра- кутрето последното и с показалеца на дясната гледаш как е растоянието на 12то това ми го показа лютиера при който ходих за моя гриф желаното нормално растояние е около 1,5мм на 12то прагче при натиснати 1во и последно дано съм бил полезен Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Sieger Отговорено Октомври 12, 2006 Share Отговорено Октомври 12, 2006 (Редактирано) Абе разстояние между грифа и струната - върти докато не ти хареса, всичко относно това разстояние е относително и предложените разстояния са ориентировъчни. Стига после като свириш да не ти бръждят (много) струните - всичко е ОК. За настройка на truss rod-а някъде бях чел (казвам по памет): "Няма значение как ще настроите truss rod-а, има значение колко браждене е полезно да има и можете да понесете". Нещо ей такова С тръс род-а ташак небива! Недей да въртиш изобщо, ако не знаеш какво правиш... truss-a далеч не е инструмент за коригиране на action-а на китарата /понякога може и за това да се пипа но е една от последните инстанции/ Редактирано Октомври 12, 2006 от Sieger Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Октомври 12, 2006 Share Отговорено Октомври 12, 2006 Да, наистина пропуснах да кажа че въпреки, че разглеждан от гледната точка на едно парче желязо, truss rod-ът е за една доста фина настройка и не трябва да се върти много. В повечето случаи и 1/6 оборот постига желания резултат. Но това го имаше в темата на Евтим, та няма да се повтарям и за други работи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts