Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Какво й има? Някой вход/изход не работи, или изобщо не се разпознава?

Как се повреди?

Ако е нещо по аналоговата част или АЦП/ЦАП, вероятно може да се оправи.

Ако е процесорът - едва ли...

Кое прави проблем, платката или външното устройство?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Проблема се прояви при един експорт, като нямаше някакви признаци преди това ... В хоста (cubase) всичко беше наред - вст инструменти, аудио канали, ефекти, панорами - всичко работи и се чува както се очаква. Но след експорт резултата беше моно микс (без да е цъкнато нещо случайно) ... И след рестарт картата просто не запали. Захранването не работи, но не знам има ли поражения след него.

Отговорено (Редактирано)

Щом е такъв проблемът, предполагам, гаранцията е свършила...

Това, че захранването не работи дава някакви надежди, но не знам дали то не работи или картата не тръгва(можеш да провериш дали има напрежение самото захранване с мултицет).

Това е относително сложна материя. Бих могъл да я погледна(а има и други колеги от форума, които ако искат - ще си кажат), но такъв тип устройства обикновено не подлежат на домашен ремонт.

Пробвай като за начало сервиз, предполагам ,съфорумците ще препоръчат нещо.

По принцип, поинтересувай се, кой ремонтира E-MU тук(гаранционните) ако има такава фирма.

Отговорено (Редактирано)

О, далеч съм от мисълта за домашен ремонт, освен ако не е от човек, който знае какво прави! Надеждите ми по-скоро са някой да ме насочи към добър техник, който да диагностицира проблема. И евентуално да го реши ...

пп: Нещо не мога да ти пратя ЛС, та затова направо тук ще те питам ... Ако си готов да се нагърбиш с оглед на картата/захранването - само кажи кога и къде да ги нося!

Редактирано от xaerial
Отговорено (Редактирано)

Мога да ги погледна, но ще гледам предимно захранването и по-елементарните неща по картата(захранваши напрежения и т.н.).

При наличие на по-сложна повреда, по-добре ще бъде да я занесеш в специализиран сервиз, най-добре такъв, който ремонтира тази марка.

можеш да ми пишеш на evtaka кльомба абеве беге.

Картата е извън гаранция, нали?

• 3 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Радвам се, че успях да я поправя - звуковата карта е хубава и не е от най-евтините.

Главната повреда беше в във външното захранване, в което почти всички полупроводници и електролитни кондензатори бяха заминали или тръгнали да заминават (като изключим маломощния транзистор и няколко 4148). Класическата двутранзисторна самоосцилираща схема  с оптронна обратна връзка е, бих казал, една от най-надеждните схеми за прости импулсни захранвания. Причината за повреда - намален обем и много компромисно топлоотвеждане - масова практика в съвременната електроника. Надявам се, подбраният мощен транзистор с Tjmax 15-градуса по-високо от повреденият, заедно с ползването на 105C кондензатори и употребата на термоконтактна паста с десетократно по-малко Rth да пооправят нещата. Бъдещото добавяне на помощен радиатор е възможно решение също.

имаше доста изтекли кондензатори в самия интерфейс, (мисля, че 15), 2 от които във вътрешния импулсен конвертор, който създава няколко захранващи напрежения от входните 48 волта.

Захранвашите напрежения вътре в картата бяха се поизместили с няколко десети от волта, което създаваше известни рискове за интергралните схеми вътре. Причината този път беше лесна за откриване - съмнителен компонент в ООВ на конвертора.

В общи линии, работата беше приятна. Известнта ми работа с проектиране и ремонт на импулсни захранвания, се отплати добре тоя път.

Малко ме разочарова, че марка като Е-МУ прави компромиси с компонентите, все едно, че прави ширпотреба китайски електроники. При това, Е-МУ е марка на Creative - а моя криейтив е по-стар от тази звукова карта - все още няма нито един съмнителен компонент, въпреки, че е включен почти непестанно последните 11 години. Защо една фирма прави 100-доларова геймърска/просумер карта с прекрасни компоненти и 700-доларова карта за записи със по-лоши такива - за мен отана загатка. Може би въпрос на партида компоненти и производител на захранване ( външното захранване е на друг производител, от който явно купуват на едро).