Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ при озвучаване на голяма зала със ехо


asan79onbashi

Recommended Posts

Здравейте всички.Значи от години ме канят във едно село покрай  Коледа  собствениците на шивашки цех,Това е нещо като новогодишен бал и се превърна във традиция.Много приятни хора ,много приятна работа,обаче.Празненството се провежда във самия цех който е със внушителни размери със форма на издължен правоъгълник със доста носещи корони през средата по дължината си.До сега все заемаме място по центъра на помещението до колоните завъртени напречно  

       цък

 

Получава се ужасно  и много силно ехо.Питам се дали не трябва да разположа оркестъра от единия край по дължина?Готов съм да експериментирам защото няма как да стане  по-лошо  от това което беше озвучаване до сега.Много ще се радвам на мнения и препоръки от хора със голям опит във озвучаването по възможност. Имам време за решаване на проблема до към 23-24.12.2013.Много ви моля ако някои вижда решение на този " звуко-акустичен-ехористичен"  сблъсък  нека да пише по темата. Благодаря предварително за вашите коментари и мнения.

   

  ПОЗДРАВИ !!!

Редактирано от asan79onbashi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То няма нужда от кой-знае какъв "голям опит" за да стигнеш към решението, но липсват няколко важни параметъра:

- Тоя цех има ли прозорци

- Колко хора ще има там по време на мероприятието

- Доколко имаш контрол в/у обстановката(вкл. и финансово), за да въздействаш на въпросната акустика - пана, паравани и т.н.

 

Така както сте го начертали на картинката според мен е възможно най-лошия вариант, обаче ако се разположите по дължина, тия машини пак ли ще са там? Тогава хората пък няма да имат изглед... и още доста детайли има по въпроса...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бате, както си сложил колоните , ако насреща има и прозорци , няма как да не се чува гадно ..Проблема според мен е помещението а не озвучителните тела и местоположението им..  Като за начало пробвай се да сложиш монитори за бандата (оркестъра) .. Ако нямаш,  обърни едната колонка към вас, за да получавате малко по - адекватно инфо за това което става там... Решението е колоните да са на клъстъри, насочени към хората и монитори насочени към вас.. .Ако насреща е стена, стъкло или т.н.. Плат нагънат от тавана до земята по цялата стена прозорци или каквото е насреща.. Така звука няма да се връща... Ехото ще намалее осезателно.. 

Редактирано от rudibass
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за вашите мнения.насрещната стене е почти прозорци(пвц дограми и стъклария)и залата е наистина  огромна.Не съм се заглеждал има ли пердета .колкото до машините зад оркестъра няма как да не са там.Това са огромни кроячни компютаризирани стилажи които са два на брои и са като много дълги маси подобни.освен тях има и много шевни  и други машини.Преси за гладене и  др.Навярно много от тях са преместени от свободната половина нарочно за да не пречат.Колкото до изгледа не вярвам някои да държи на него защото банкета започва към 20 чеса.Аз също мисля че проблема със озвучаването се дължи на самото помещение и на мтериялите на вътрешните стени и многото стъкло.Задната външна стена също е прозорци както насрещната.Финанси за звуково облагородяване на помещението също няма но ако пердета или някакви завеси могат да помогнат със сигурност.Нищо не ми пречи да врътна един телефон за да видя има ли възможност.На банкета  присъстват около 200-300 човека или малко повече.Това са  предимно работници или хора свързани със фирмата който са на маси пред оркестъра там танцуват и играят хора.половината пред оркестъра е огромна сигурно към 200-100 метъра.Цялото помещение 400-200 приблизително.

Редактирано от asan79onbashi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма пари??? Ако им дойде проверка по европейските норми за шумово замърсяване, как ще се оправят?

Случвало ми се е да консултирам подобни фирми. 

Да не мислите, че направиха нещо за подобрение на условията за труд?

Работничките продължават да работят при ниво на шума над 110dB по две смени, като роби.

 

Споменатите машини да не би да са обезшумени? 

Полудявам, като си помисля какви хора управляват предприятието!

Знам, че не е ваша работа, но както за тях, така и за вас положението е еднакво!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Навалицата попива ехото обикновено,но майката му е всеки да си е пред усилвателя да се чува както трябва и около барабаниста,или - монитори,както се каза вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:surprise: Моля да придържате мненията си по темата.Аз съм музикант не съм собственик :secret:  на фирмата.Освен всичко казах че няма пари за звуково облагородяване на помещението за моето и на оркестъра участие.Не съм казал ,че фирмата нямат пари.Значи мисля да разположа оркестъра от единия край от към изхода и да помоля собствениците да сложат пердета ако  нямат такива.Озвучителните  тела са редом със оркестъра  с изглед по дължина и да сложа пред нас един или два монитори.

 Благодаря на всички за дадените съвети и забележки.Дано се получи този път добър звук. :greenball: Имам добро предчувствие но още по-добре ще съм като изпитам удоволствие и удовлетворение от визитата ни и от нашето истинско звучене. :metalist: Като си спомня предния банкет и ми се завива свят от неприятния звук и погледите на колегите. :crying: Ами то на практика апаратурите работят на около 20-25 процента понеже няма смисъл от повече масло в огъня.Дано този път ги откараме на 50-60 процента   :rockband:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се има предвид, че е шивашка фирма, не е като да не се намират в такава звукопоглъщащи материи - чували с изрезки, платове и т.н. Колкото до хубавия звук - недей бра грижа - шефа като не иска да дава пари - толкоз. Пък и след 3-тата ракия на никой не му пука за звука :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Батко , какво се напрегаш за едно парти.. Пари нема , ше цигумигате на работници в цеха им .. И ти си ми се загрижил за звуковото облагородяване.. Мани недей , че на некой може да му хареса... Да изкараш 10 бона от партито .. да дадеш 500 кинта за плат на отсрещната стена, за ваше удобство.. и то пак е спорно..А вие я земете по 100 лева, я не.  Предлагам ти 2 варианта.. ако сте сериозни хора .. купувате си по един ИН ИЪР и приключвате с мъката. FOH-а както звучи така... Поне вие няма да сте капо и ще си чувате всичко идеално.. Втория вариант е брутален .. Така или иначе не ползвате капацитета на колонажа.. Слагате ги зад хората, обръщате ги към вас и всичко се оправя за всеки завинаги...Но не трябва да са по далече от 15 метра, че латенцията ще е умопомрачителна..И всички ще чуят концерта 2 пъти хахахаха

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук не е място за тази тема. Често се зблъсквам с проблема 'озвучаване на зала, спортна зала, работнически стол и др.' Ако всичко е в камък и стъкло, никога не заставай в средата и насочвай колоните в прозорците с/у теб. Заставаш в края на коридора, колоните винаги да са зад теб, намаляш баса 'понеже в дъното на коридора баса е страшен' и спираш ефекта, задължително монитор пред барабаните и много други тънкости...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички.То че залата е много трудна за озвучаване да така е  но сега след  вашите коментари мисля и съм убеден ,че съм избирал възможно най-неудачния вариант.Първото което следва  е промяна  место положението на оркестъра.Може от към  изхода има много свободно място.Така задната и насрещни стени са  тухла.Озвучителните тела може и малко зад нас да са,също и монитори пред нас а барабаниста и които иска може и слушалки да си сложи но по моему няма да има нужда.На двете напречни (външни и стъклени)стени пердетата ще са сложени.Също ниските честоти могат да се ограничат примерно от 50-60 HZ нагоре.Ефект няма да се ползва или ще бъде много малко ще преценя на място.Ако има и друго което ми убягва не знам.Горе долу тази картинка ми е в главата за въпросната вечер.Пък и както каза вече един от колегите -толкоз.Понеже стана нещо като традиция този бал ,за това се понапрягам пък ще видим може този път да постигна желания резултат или поне частична промяна.Но за по лошо няма как да стане.

 Благодаря ви още веднъж и успех на  всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.