Jump to content
Българският форум за музиканти

Да потърся ли учител по китара?


Stoyan123

Recommended Posts

Здравейте, аз съм нов във форума.Нов съм и при китарите, свиря от около 1 година.На 15 съм.Реших, че трябва да попитам някой за начин, по който мога да напредна по-бързо и реших, че тук може някой да ми отговори компетентно.

В един слънчев ден започнах да свиря на една стара акустична Кремона, която недокосната си стоеше вкъщи от както се помня хванах я и се влюбих.Много ми харесва да свиря на китара и да мога да се изразявам чрез някакъв инструмент и т.н.Свиря и се упражнявам често когато мога. И някой ден бих искал да мога да се занимавам с нещо свързано с музиката. :punk_guitar:

Много искам да прогресирам, мисля че се справям добре в прогреса за сега.Напоследък се уча да свиря прости мелодии и песни с лесни акорди по слух и уча теория до колкото мога да намеря в интернет информацията, която ме интересува, останалото като техники и различни песни съм научил от различни учители в ютуб.

И чудех се, понеже започна да се върти в главата ми мисълта за намиране на учител или школа където евентуално могат да ми помогнат да се развивам.Но въпросът ми е, на какво евентуално могат да ме научи един учител и до колко това наистина ще ми е полезно. Не ме разбирайте погрешно, че ще ми е от полза, ще ми е от полза, но идва въпросът с парите, криза си е  :greenball:  та нашите не знам, колко ще могат да отделят за уроци по китара.Ако можете да ми дадете съвет дали да си продължа така или да потърся префесионална помощ (като ползи,минуси и т.н.)и ако е второто ако ме посъветвате и при кого да отида ще бъда много благодарен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потърси си учител, който ще обърне внимание на постановката ти и ще ти помогне в техническо отношение. Всеки стил си има определени технически похвати и особености, които е желателно да се спазват за да свирим свободно и без напрежение в ръцете. Добрият учител наблюдава тези неща и ще те поправи физически и на място, ако изпитваш затруднение с изсвирването на даден пасаж. Упражнения можеш да си сваляш от нета колкото си искаш, но какъв е смисъла ако постановката ти не е оптимална? Имай предвид, че не е задължително да ходиш на урок всяка седмица, ако финансите ти са tight, веднъж на две седмици, дори и веднъж на месец пак ще ти е от полза при подходящия преподавател, но в такъв случай трябва да имаш ясна представа от това, какво искаш да научиш и по възможност не му губи времето на човека да ти показва рифове, които можеш да да гледаш в YouTube как се свирят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите 5ст: Всичко в интернет е чудесно, има достатъчно информация и прекрасни видеота. Но за съжаление няма страница "Съдържание". Няма последователност в методиката за научаване. Аз лично така и не успях да се спра на едно място заради работата си и много съжалявам, че нямам възможност да отида при учител. Друго си е да те види как възприемаш нещата и каква е постановката ти. Дори и веднъж да отидеш или 2 пъти на месец мисля, че ще имаш огромна полза ако попаднеш на човек. Колегите ще те посъветват за учители в твоя регион, само напиши къде си. Най-малкото ще получиш съвет и насока какво да упражняваш на нивото, на което си. Това би ти спестило доста време в лутане. А в най-лошия случай това лутане може да ти забави прогреса и да те демотивира до степен, в която да си оставиш китарата зад вратата, и забравиш за нея. Събирай парички и ходи, колкото възможност имаш. Нека и за учителите има хляб. :>

 

Поздрави и успех в търсенето. 

Редактирано от varbanov85
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

къде живееш?

Живея в Младост 4

 

 

Благодаря ви за съвета, ще потърся някой човек. Попринцип, въпеки че живея в Младост, уча в центъра и не ми е чак такъв проблем да отида ако е някъде по-далеч, след училище примерно, ако някой знае, къде мога да намеря някой добър учител ще се радвам. Ориентирал съм се към блуса и рока като цяло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко което знам и мога, съм получил първо от учителите си, а след това от самоусъвършенстване и упражнения. 

Мое лично мнение е, че по-хубаво от възможността някой системно да те наблюдава и напътсва, няма.

Евтин и според мен подходящ вариант за теб е, школа към някое читалище

Почти всяка една община в София има читалище, а в почти всяко читалище има школа по цигулка, пиано или китара. Таксите са някъде около 50/60 лв. на месец, при посещаемост, по два/три дена в седмицата, по един или два астрономически часа.

За мен това е идеалният вариан за един напълно начинаещ, изпълнен с желание и ентусиазим китарист. Там, в читалището, ще те научат на основни неща, пък ако решиш да продължиш професионално, следват други школи, музикални училища, колежи и т.н.

Портален сайт на читалищата, тук има телефоните и адресите на всички читалищата в София, избери си според район и се обади на предложените телефони, за повече информация.

Дано съм бил полезен.

Успех ;)

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Подкрепям това за читалищата, приличен и евтин вариант като за начало. Поне аз така започнах :) Има едно читалище около дирекцията на Столична община в Младост, там има учител по електрическа китара, бях се запознал с него преди време покрай едно wah-wah, май се казваше Владо. Изглеждаше свестен и на място, можеш да се разходиш някой ден да видиш дали още работи там, или дали поне читалището още предлага уроци. За жалост не мога да ти дам по-точни координати или информация. Подкрепям силно идеята за учител, без такъв е тегаво в началото. С малко късмет ще попаднеш на някой свестен, довери му се, и работете заедно по въпроса. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.