Topsun Отговорено Март 3, 2005 Отговорено Март 3, 2005 аз просто си казвам мнениетопък дали съм чел или недочел сама си направи изводитеама май трябваше да РМ да ти го пиша тва де Цитирай
bassmaniac Отговорено Март 3, 2005 Отговорено Март 3, 2005 Понеже темата е за тамбурата, та реших да споделя : вчера записвах тамбурашки оркестар , и с голяма изненада разбрах че всъщност повечето инструменти не са тамбури......Най-малкият инструмент се нарича бисерница - голям е две педи и свири 3-4 октава /не съм сигурен/ .После идват по-големите тамбури - те се наричат брач.......А наи-голямата, която си е като контрабас се нарича берде...... ...Такива работи... модерирано от Snowwhite - моля, ако можете-пишете на кирилица!!! правила! Цитирай
sinbat_tornadoto Отговорено Май 7, 2005 Отговорено Май 7, 2005 Понеже темата е за тамбурата, та реших да споделя : вчера записвах тамбурашки оркестар , и с голяма изненада разбрах че всъщност повечето инструменти не са тамбури......Най-малкият инструмент се нарича бисерница - голям е две педи и свири 3-4 октава /не съм сигурен/ .После идват по-големите тамбури - те се наричат брач.......А наи-голямата, която си е като контрабас се нарича берде...... ...Такива работи... модерирано от Snowwhite - моля, ако можете-пишете на кирилица!!! правила! Браво - това е супер информацийка, ама за тамбурите мисля, че има и други разновидности ?! модерирано от Snowwhite - моля - пишете на кирилица!!! правила! Цитирай
1f40 Отговорено Август 12, 2006 Отговорено Август 12, 2006 тамбурите са бисерница,1 брач,2 брач,3 брач,контра брач,бугария и берде Цитирай
Rubikon Отговорено Август 16, 2006 Отговорено Август 16, 2006 Не съм голям тамбурджия (или тамбурист, на който както му харесва ), но макар и малко време съм свирил във фолклорен ансамбъл, така че да се изкажа и аз. Тамбури наистина има доста и се настройват по различен начин, но най-разпространеният вид, за който предполагам пита колегата се настройва EBGD, като струните се настройват две по две в унисон (най-дебелата не прави изключение). Освен това ще опонирам за още нещо на колегата Bobalan (ако позволи де ). Във фолклорните оркестри, с изключение на тамбурашките такива, тамбурата изпълнява функцията по-скоро на ритъм, а не на солов инструмент. И за да завърша-струните не се удрят по отделно, а винаги по две, защото наистина са прекалено близо една до друга. Цитирай
Vlad Отговорено Август 16, 2006 Отговорено Август 16, 2006 През Средновековието тамбурите са били познати из цяла Европа под името "тамбур булгара". В България в последните години се изпозва повече като акомпаниращ инструмент във всички фолклорни области, а в Пиринската - и като солов. Влад Цитирай
marin_zhelezov Отговорено Декември 15, 2007 Отговорено Декември 15, 2007 Ей го новия форум за народно творчество ЦЪК! Има и място за тамбуристи Дано да ви е полезен Цитирай
baitanas Отговорено Януари 16, 2008 Отговорено Януари 16, 2008 Искам да покажа ето това: http://www.esnips.com/doc/fa832a7a-a46a-42...14b5ac/S5000669 Нямам представа коя тамбура каква е и как се настройва които знае нека коментира... Цитирай
ruidolff Отговорено Февруари 27, 2008 Отговорено Февруари 27, 2008 Жалко, че линка нещо не действа, защото ми е много интересно. Цитирай
baitanas Отговорено Март 7, 2008 Отговорено Март 7, 2008 Ще го оправя...това са две тамбури, малката си е ОК дрънкам отвреме на време на нея, другата е по голяма и ми се струва, че е поправяна от някого с подръчни средства...като кача снимките ще обясня по подробно... Цитирай
baitanas Отговорено Март 13, 2008 Отговорено Март 13, 2008 Ето снимка http://www.putfile.com/pic/7817846 голямата тамбура е преправена струните и да бъдат 6 като на китара отдолу под нута на главата където са улеите за струните личат старите улеи където струните са били двойки...смятам да я въстановя както е била в оригинал... Цитирай
Vasil Belezhkov Отговорено Май 14, 2008 Отговорено Май 14, 2008 Значи по-горе ти казах, че служат и за ориентация при настройването.Ако се настрои на друг строй се обезсмисля наличието на точка на 5-то прагче.Говоря за стандартните точки на 5-то, 7-мо и 12-то прагче.Както е при класическите(в 90% от случаите) китари. Не се обезмисля. Както и да си настроиш струните, 7-мо прагче винаги ще дава флажолет октава+квинта над основния тон (празната струна), а 5-то прагче - две октави над него. Цитирай
Recommended Posts