Ivan Petkov Публикувано Юли 17, 2013 Публикувано Юли 17, 2013 Привет на всички!В тази тема бих желал да ви попитам дали някой може да ми обясни каква е разликата между 4струнна, 6струнна и 8 струнна тамбура? Аз искам да си закупя тамбура, с която да свиря персийско/българска музика, но звученето да клони по-скоро към източно. Някакви съвети? Цитирай
savov Отговорено Юли 21, 2013 Отговорено Юли 21, 2013 Ами отдавна не свиря, но когато се занимавах (като ученик свирих в ансамбъл на тамбура) свирех на 8 струнна. Две по две се настройват еднакво струните. Най-добре си вземи именно такава... стандартна. Цитирай
kirilsat Отговорено Юли 28, 2013 Отговорено Юли 28, 2013 Не съм голям специалист, но не ми пречи, да имам мнение по въпроса! Тамбурата, стандартно е с 4 чифта струни - сиреч 8. Свири се много трудно и изисква майсторлък. Отдавна, сватбарските музиканти махнаха по една и така постигат по-голяма лекота и бързина на свиренето, за сметка на автентичния звук. По-късно, други които са свикнали на китара, добавят още две единични, но пак звука не е този.... Неотдавна, при поръчката на моята, ме питаха каква точно искам. Иначе, класическите тамбури са два вида, според фолклорната област и разликата и в размера на тялото..... Личното ми мнение, но може и да греша?! Цитирай
alekseybg Отговорено Август 8, 2013 Отговорено Август 8, 2013 Тамбурата само може да ти даде един различен тембър(бленда), дефакто тя е китара с по-малко струни. Щом клониш към "източното" търси САЗ или УД, това са представителите на източните струнни инструменти и именно те са устроени на скали, с които може да се свири "нетемперирана" музика. Цитирай
music_koychev Отговорено Октомври 28, 2015 Отговорено Октомври 28, 2015 Малко информация за това какви български тамбури се срещат у нас: Осемструнна тамбура (с четири двойни струни) - най-разпространената у нас. Осемструнната тамбура се настройва d-g-b-e1, настроена по този начин обхваща диапазона от ре на малка октава до ми на трета октава. Шестструнна тамбура (с три двойни струни)– настройва се на кварти по два начина: 1 начин: а-d1-g1, с тонов обем от ла на малка октава до сол на трета октава. 2 начин: е-a-d1, с тонов обем от ми на малка октава до ре на трета октава. Четириструнна тамбура (с две двойни струни) – настройва се на кварти или квинти 1.начин: g- c1, с тонов обем от сол на малка до до на трета октава 2 начин: f – c1, с тонов обем от фа на малка до до на трета октава Чело тамбура – два вида: 1.вид ( с първа и втора двойни, трета и четвърта единични струни) Настройва се на кварти Е-А-d-g, с тонов обем от ми на голяма до ре на втора октава 2 вид (с шест различни струни както при китарата) Настройва се на кварти E-A-d-g-b-e1, с тонов обем от ми на голяма до до на трета октава. Бас-тамбура – с чертири струни (при нея се използват струни за бас китара), настройва на кварти Е-A-D-G, с тонов обем от ми на контра до ми бемол на първа октава. Малка шестстунна тамбура „бисерница” (с три двойни струни) – настройва се на кварти е1-а1-d2 и има тонов обем от ми на първа до си на трета октава. Различават се по размери, бисерницата е най-малка, а бас тамбурата най-голяма. 2 Цитирай
Mar4enko Отговорено Май 26, 2017 Отговорено Май 26, 2017 Здравейте. Ще използвам тази стара тема за да не разводнявам форума. Свиря горе-долу на китара но понеже се пробваме и в народната музика искам да си взема тамбура. Прави ми впечатление че напоследък се правят и предлагат тамбури с доста (как да го кажа) плитко тяло. Това не влияе ли на акустичния звук на инструмента ? Да не би да са такива тъй като ще се ползват озвучени ( с микрофонче или адаптерче някакво). Благодаря предварително ! Цитирай
Recommended Posts