Jump to content
Българският форум за музиканти

Slo 100 и обсъждане на трансформатор


Recommended Posts

Сло 100

10146_4874085621309_1114550973_n.jpg425313_4874105581808_422630766_n.jpg954717_4874621034694_1992302927_n.jpg Изходния траф се оказа при измерване, че при 380V анодно напрежение и 50mA аноден ток трябва да бъде натоварен с 16ома товар, което мен ме устройваше идеално! Превключвателя на задния панел ще е за атенюатор 4,8,16 и неограничена около 25-30W изходна мощност. Като за събери чарк усилвател съм изключително доволен от саунда, имам още малко работа за да го прибера в кутия, да изработя атенюатора, да изработя още една планка за изходния траф и ще запиша семпли :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

 

...

Изходния траф се оказа при измерване, че при 380V анодно напрежение и 50mA аноден ток трябва да бъде натоварен с 16ома товар, което мен ме устройваше идеално! Превключвателя на задния панел ще е за атенюатор 4,8,16 и неограничена около 25-30W изходна мощност.

Този комплект трансформатори може да осигури съвсем консервативно 75 вата при високо качество. За китарен усилвател  - поне 100 вата.

Напреженията на мрежовия траф са за 750 волта анодно и 375 за решетка втора.

Не знам какво и как е измервано, но ако не е променян изходния траф, няма да е удачен за нискоомен товар (високоговорители).

Вторичните намотки са предназначени за 30 волта при паралелно и 120 волта последователно свързване.

Като допълнение изходният траф е предназначен за 4 бр. EL34, а на снимката се виждат само 2. 

Първичната част е за високо Rаа.

Ясно е, че трафовете винаги са проблем, но все пак те трябва да отговарят на изискванията, за да могат да вършат работа.

Би ли обяснил смисълът и верността на цитата, защото не е ясен. Или е неверен.

Освен това какво означава атенюатор 4, 8, 16?

Моля да покажеш при тези 16 ома товар, какво виждат анодите на крайните лампи. И на какъв режим, дефиниран от производителя им отговарят Raa, Ua, Ug2, Po ?

Ако изходящият траф е пренавиван, какви са Ro, Raa, Laa, Ls...? Или тези данни, които може да се оповестят.

 

ПП. За модул крайно стъпало към лабораторното захранване, ще коментирам допълнително, когато има нещо приготвено. От сега обаче виждам доста неща за коментар.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При подадено 12 волта напрежение към вторичната, на цялата първична измерих около 260 волта, вече не помня съвсем точно колко. 260/12=21,66 коефициент на трансформация при това положение  21,66^2=469 a за при натоварена с 16Ω говорител излиза Raa=7,7kΩ Laa и Ls не съм измервал, така или иначе не страдам то ниско ниво в ниските и високи честоти, което би трябвало да означава, че  Laa е достатъчно високо, а Ls достатъчно ниско. Все пак ще се постарая скоро да сваля АЧХ на крайния усилвател. Aнодното ми напрежение е 360V при 55mA, напрежението на 2-рите решетки на лампите е 316V. В оригиналния усилвател с тия трафове до колкото си спомням изправянето е с грец и средна точка, аз съм реализирал захранването по двупътна схема с бързи диоди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Въпросът за параметрите който поставих се отнася АКО е пренавиван трансформатора. 

Оригиналните параметри са ясни!

Изборът да се пригажда режима на крайното стъпало към трансформатор (за захранване на линия 30/120 волта) с неподходящи параметри, е калпав. Както споделих, трансформаторите са проблем - финансов най-вече. Разбирам поведението, но не приемам технически неиздържани решения. Тези 7700 ома в анодите не са препоръчителни от никой производител на лампи. Единствено са близки до UL43% стъпало, в клас AB близък до А, (което е нподходяшо за китарен усилвател) и пак са повече от препоръчаното.

Няма да задълбавам повече, имайки предвид любителския характер на темата, която върви съвсем адекватно досега.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В съвсем близък режим работи българския кино усилвател ПУ-25, въпреки това съм напълно на ясно, че изходния ми трансформатор, както и режима на крайните лампи не е съвсем подходящ и при първа възможност ще го подменя с друг. Както и крайните лампи с 6п3с или 6L6. Предвид вложените материали, обаче съм доволен от резултата в момента! И да усилвателя съм го постнал тук имайки предвид любителския характер на темата, иначе не бих си позволил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хрумна ми и друга възможност, да преработя захранването за крайното като в оригиналната схема и да добавя и другите две лампи. При 30 волтова линия и 100W товарното съпротивление би трябвало да е 30х30/100=9Ω Така трафа ще си работи в неговия си режим

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това има повече смисъл. Трябва да се направи сметка/измерване на проводниците на вторичните, за да не се претоварят. Последното няма да е необходимо при номиналните 75 вата, 30волта, 12 ома. Проблемът е в 12-те ома. Това са 3 говорителя по 4 ома. С тройка говорители е например JTM60, но там са по 5.3 ома, за да станат 16 ома.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Понякога се чудя как може да се раждат Франкенщайн - проекти. За да сътвори подобно чудо човек, трябва да има специфичен начин на мислене. 

Ето например тук се хвърлят разни изчанчени , неадекватни решения, от които се опасявам, че може и бели да станат. 

Направо ми се промени мнението за автора. 

Мислех, че чете, интересува се, пращал съм литература... , а то излиза, че май съм се заблудил.

Как може лампа предвидена за високочестотен мощен усилвател, оптимизирана за работа в клас "C", със съвсем различни работни напрежения и параметри да се слага на място абсолютно специфично за EL34?

Ако се проектира от зелена поляна, и се прави от човек с опит и знания, може да се получи нещо, макар и не оптимално. НО, да се взимат компоненти, разработени за специфична цел, именно за да се съгласуват с ЕЛ34 в дадения случай, и да се предлагат разни перверзии, е, бога ми, това е прекалено.

Някой пак може да е недоволен, че критикувам, ама защо ми се дават непрекъснато поводи за това?

 

6883B не може да влезе в режима предвиден за EL34. Дори само напрежението на G2 е недопустимо да е повече от 250 волта, а ще и се подадат 375 волта! Има и много други несъответствия,  като най елементарното е как ще се захрани отоплението, когато е 12.6 волта, а мрежовия траф има намотки за 6.3волта.  Ама защо не се мисли, това не мога да разбера.

Дебело подчертавам, че работа с високи напрежения може да доведе до сериозни последици, когато не се разбира какво се прави!!! 

Моля, не правете това в къщи! Оставете опасните процедури на компетентни лица. 

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На най-елементарния въпрос отговарям ведната, намотките по 6,3V са две! Някъде да съм казал, че ще подам 375V към 2-ра решетка? Смятах да докарам анодното и тока в тези стойности, които има и при оригиналното стъпало! Колкото до типа лампа, правил съм нискочестотен SE усилвател в клас А и не останах недоволен!

Благодаря за литературата, беше ми полезна, за съжаление за любител като мен няма на къде повече, имах желание сам да си правя и навивам трафовете, правил съм има и компетентни хора във форума, които са се изказвали достатъчно добре за тях! За съжаление железа вече нямам, в количества не мога да поръчам, а при запитвания към фирми занимаващи се с мотане на трафове, за параметрите на стоманата им, съм получавал отговори с параметри, които не ме устройват. Както и да е, нищо няма да променям по схемата, ще пренавия трафа за 4килоома анод-анод.

Пък ако правилно съм разбрал, ще продължа да се занимавам с лампова схемотехника, но за ваше успокоение, няма да публикувам, за да няма притеснени!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Няма проблем да се публикува, ама нека да е разумно и правилно, че форума се посещава от много хора, които не могат да се ориентират кое е читаво и кое не.

Има достатъчно форуми, където може да се публикуват всякакви неща. Тук държим на технически правилни решения. И дори не обръщаме внимание на посоката на кабелите. Слава богу, от това музиката не се чува на обратно. 

 

Та как казваш ще осигуриш с този мрежов траф захранването на g2 на 6883?

Какъв е проблемът да се пренавият наличните трансформатори? Още повече, щом можеш да го направиш?

Даже не трябва да се пренавива мрежовия, а само изходящия.

Знаейки за какво е бил предназначен и какви са намотките и разположението им, лесно може да се преконструира в подходящ. И желязо няма да трябва, има си.

Така и не разбрах какво наричаш атенюатор? Май нещо различно от атенюатор. Защото атенюаторът не променя съпротивление, а мощност, подадена към изхода, ЗАПАЗВАЙКИ товарния импеданс.

Съвсем друго означава избор на импеданс в изхода, за да може да се свързват озвучителни тела с различни импеданси. За това ще е задължително да се пренавие изходния трансформатор.

 

И не се впрягай, научи се да приемаш спокойно статута си на любител, докато не го промениш в друг .

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не е нещо различно, смятах този превключвател да променя изходната мощност на 4W, 8W, 16W и неограничената изходна мощност(при един и същи импеданс) Това при положение, че ще пренавивам изходния траф няма да се случи, а ще превключва изходния импеданс! Laa=9H  при спад 3dB на 70Hz и Raa=4kом, за да преценя параметрите на желязото, ще съм благодарен за данни за изходния траф(в оригинален вариант) за да го закача към латер и да изчисля, какъв брой навивки е необходимо да навия първичната намотка.

Редактирано от Fender_str
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Разглоби го и преброй всички навивки на всички намотки!

Я покажи как ще стане това с мощносттта?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.