Jump to content
Българският форум за музиканти

Реставрация на бас Орфей


Recommended Posts

Преди доста време бях купил от форума един старичък и доста очукан бас Орфей с идеята да понауча малко този инструмент и евентуално на по-късен етап да го реставрирам. Доста време тоя бас си грозеше ъгъла, докато наскоро най-после се хванах да пробвам разни онлайн туториали. На четвъртия-петия ден обаче стана беля - скъсах струна докато настройвах и реших, че след като така и така ще свалям струните е дошло времето за ремонта на изстрадалото нещо. 

 

Не гоня някакъв качествен звук, тъй като и без това съм супер начинаещ с инструмента, а и доколкото съм чувал това е почти мисия невъзможна с тези басове. Затова залагам повече на евтини части, с които да докарам един приличен външен вид.

 

Сегашното състояние накратко:

1. Бриджът е ръждив, някои от отворите за регулиращи болтчета са с изядена резба.

2. От пикгарда има останало малко парченце, на което е сложена буксата. Самото парченце е хванато с поне 6мм видия за дъното на кухината за електрониката, която се подава леко отзад.

3. Останалата част от кухината е покрита с изолирбанд 

4. Ключовете също имат наченки на ръжда

5. Боята е олющена, мазано е с друга боя, за да замаже голото дърво, но без да се свалят останките на старата

6. Единият адаптер е само за да запълва кухината - не е свързан изобщо, а другият, който очевидно не е за този бас, е хванат с видии за парче дебел фазер, което на свой ред е закрепено за дъното на кухината (още не съм разглобил и не знам дали е залепено или е хванато по някакъв друг начин)

7. Потенциометри просто няма

8. Пластинката, която покрива отвора за достъп до тръс рода и стои в основата на главата също липсва.

 

Това, което смятам да направя по баса:

1. Сваляне на старата боя и пребоядисване - никога не съм харесвал жълто-кафевия сънбърст, така че няма да се опитвам да го пресъздавам; решил съм да правя баса яркочервен, с две бели ивици, минаващи под струните.

2. Изработка на пикгард. Смятам да направя доста минималистичен пикгард, само колкото да покрива кухината за електрониката и адаптерите. Решил съм да го правя от неръждавейка. Ако междувременно намеря място, където могат да ми го хромират - може и от обикновена ламарина.

3. Нов бридж: http://www.ebay.com/itm/170744574407?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

4. Потенциометри с тези врътки: http://www.ebay.com/itm/380639874792?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

5. Букса: http://www.ebay.com/itm/251168787162?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

6. Нови адаптери: http://www.ebay.com/itm/130833352076?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

7: Нови ключове: http://www.ebay.com/itm/170743791228?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

8. Избелване на фингърборда - от годините са се наслоили гнясове и дървото е станало на петна

9. Нова плочка за тръс рода - отново от неръждавейка или хромирана.

10. Лека промяна на формата на главата на грифа - ще изрежа едно триъгълно парченце от средата, колкото да не е тази лопатовидна форма, ще се получи нещо като два рога. Смятам и да я боядисам в същото червено като тялото.

 

Това ми е първи опит за окепазяване на инструмент, така че приемам всякакви съвети. За идеи също още не  късно :) Довечера ще пусна и снимки на добичето, за да се види текущото  състояние и евентуални проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ги и обещаните снимки, които илюстрират проблемите:

 

p5301426.jpg

 

p5301432.jpg

 

p5301429.jpg

 

p5301428.JPG

 

p5301427.jpg

 

p5301433.jpg
 
p5301431.jpg
 
p5301430.jpg
 

 

В проблемите съм забравил да спомена и липсващите две прагчета, както и грозно издяланото дърво между тях. Самите прагчета също мога да поръчам от ибей - има ги евтино, но дали ще може да се набият на местата им, и дали няма да стоят прекалено грозно на фона на старите? И съответно по силите ли ще е на човек, който не го е правил да ги смени без да има някой опитен на главата си?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При разглобяването установих, че нъта е с отвратително криво изрязани вдлъбнатини за струните. Да се опитам ли да ги пооправя (което обаче подозирам че ще ги направи по-широки от струните) или директно да слагам нов нът?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Реших, че все пак ще се опитам да сменя сам прагчетата. Ваденето на старите се оказа учудващо лесно на фона на всичко, което изчетох по темата - само премерен натиск с шило отстрани беше достатъчен за да започнат да излизат, и се измъкваха без изобщо да се нарани дървото. Като ги махнах останаха едни отвратителни зеленикави наслоявания, събирали се с години в ръбчето между прагчето и фингърборда. Снимките не показват добре състоянието му, но самият фингърборд е потъмнял на местата, където са се опирали пръстите на свирещите, и в резултат е станал на петна. Минаване с фина шкурка (напр. 800) ще изчисти ли тази гадост или ще трябва нещо по-сериозно? Освен това ми се иска по възможност да изсветля още целия гриф - как мога да го постигна?

Редактирано от Mayvena
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И едно допълнение - явно през цялото това време съм живял в заблуда, че басът е Орфей и се чудех, защо не мога да намеря снимки на този модел. Оказва се, че явно моята талпа е марка ФранкенКремона - с тяло от този модел http://media.snimka.bg/images/002817445.jpg и гриф от този: http://media.snimka.bg/s1/1305/028854970.jpg?r=0

Някакви съвети как да разлепя нъта?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе да ти кажа и аз се зачудих като каза Орфей, щото все още правя един акустичен бас и използвам същия гриф, за който знаех че е от Кремона. Нъта ми беше същия но не беше лепен, просто го дръпнах и си излезе. Незнам дали моя гриф беше осакатен при производството или от предишния собственик, но погледнат от петата към главата фретборда вместо да е с дъгообразно сечение беше с вълнообразно, от последното докъм 12-13 прагче, а оттам към главата беше странна дъга - не равомерна ами рязко слизаше надолу при ръбовете. Провери и твоя да не е нещо подобно че има да бръжди после....на мен ръце не ми останаха да стържа че да дойде нормален и еднакъв радиус. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Предишният собственик ми каза, че е Орфей, и затова все така съм си мислел. 

 

Иначе за грифа, да чукна на дърво, не виждам да има такива извратени кривини. Грифът е прав като струна, а съм свалил струните и съм отпуснал тръс рода още преди няколко дни (т.е. имал е време да поседи без никакъв тормоз).

 

Нътът обаче е лепен, и то здраво залепен, защото както и да го натискам, подбутвам и почуквам - не мърда. Даже от почукване успях да откъртя ъгълче от него - надявах се, че с леки удари ще успея да напукам лепилото, с което е залепен, но не се получи. Разбира се след като го сваля ще трябва да слагам нов, но нямам идея с какво лепило трябва да го лепя.

 

P.S. Цялата процедура се влачи адски тромаво, но не поради нежелание или несериозност, а защото след цял ден прекаран в офиса, вечер ми остава твърде малко време, което да отделя на този проект. А тялото си иска много шкурене...

Редактирано от Mayvena
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Колега!

Чета темата ти от самото начало и имаш моите адмирации за начинанието да съживиш басчето! :ok:

Преди време аз също се бях заел да съживя една китара "Пълдин". Ако не си чел историята ми - ето я: http://forum.muzikant.org/topic/69299-iueaeei-idhaadhacaeaiaa-idheeacea-ca-adhiciioi-iaoaa/?hl=%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5

Но! :excl:

Има някои тънкости в този занаят, които е по-добре да оставим на Професионалистите!

Аз бих те посъветвал да свършиш хамалската работа като шкурене на тялото, боядисване, лакиране, полиране. Монтажа на прагчетата, левелинга им, нътчето, сглобяването на баса и финните настройки да оставиш на лютиер. От собствен опит ти го казвам.

Иначе, ако те сърбят ръцете и най-важното - имаш инструменти и условия, опитай и сам да се справиш, но никой не може да предвиди какъв ще е крайният резултат...

 

Поздрави за начинанието и успех! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за добрите думи, приятелю, наистина ме сърбят ръцете да пробвам и да науча неща, които не съм правил :) Затова и се хванах със самия проект. Изчетох маса туториали за всеки един етап от ремонта на една китара и смятам че ще успея да се справя ако не отлично, то поне задоволително :)

 

И пак завършвам с питане: доколко би било добра идея да използвам тази техника върху грифа: http://www.nejna.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих ти препоръчал да свалиш грифа и да го дадеш на лютиер да ти смени фретовете. Боже да ти изглежда съвсем проста операция, но си има особености и ако искаш китарата да свири я дай на майстор.

Можеш да съсредоточиш усилиятаси върху тялото, свали боята със шкурка защото този цвят е отвратителен. Ако дървото има красива текстура го лакилай с безцветен лак, задължително нитроцелулозен. Най-много време и прецизност изисква възстановяването на пикгарда и свързването на електрониката. Демонтирай адаптерите (те са от този бас) и залепи в леглата някаква пореста гума с дебелина около 10 мм. Когато върнеш адаптерите тя ще играе роля на пружина и ще можеш да регулираш височината им спрямо струните  чрез завиване или развиване на винтовете, които кой знае защо наричаш "видии". Пикгардът се прави от подходяща пластмаса с дебелина около 2-3 мм. Най-добре го начертай, напрами имитация от картон и виж как ляга върху тялото. После дай да ти го изрежат с лазер. Тук ти пускам схемата за свързване на адаптелите и потенциометрите. Те трябва да са логаритмични - 250 или 500 кома.

 

3006e5eb2fd9b1df.gif

 

a8141adb75b5370d.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И пак завършвам с питане: доколко би било добра идея да използвам тази техника върху грифа: http://www.nejna.com...е-на-дървесина/

Стази техника ще си повредиш грифа!

Не използвай никакви химии за обработка на дървесина за музикални инструменти!

Ползвай шкурка (различни размери като накрая полирай със шкурка 1200 или 2000), после памучно парцалче, напоено със спирт, за да почистиш. Спиртът се изпарява бързо и няма да предизвика измятане на дървото, за разлика от водата. Накрая, като е изсъхнала дървесината обаче, имрегнирай с парцалче, напоено с натурално масло. Аз ползвам лимоново масло. Има го в аптеките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря и на двама ви за съветите.

 

@Fats, идеята с порестата гума под адаптерите е перфектна, тъкмо се чудех как да направя височината им регулируема и обмислях разни излишно сложни глупости с разни шпилки и т.н. глупости.

 

@dandilov: благодаря за предупреждението, ще си действам с добрата стара шкурка. Предполагам това изключва и навлажняването по време на шкурене, за да изпъкнат жилките на дървото?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Покрай хиляди ангажименти шкуренето се проточи, и най-после боята е свалена от тялото. За да се получи по-добър финиш мисля да го китна преди боядисването - кит за дърво ли ще е по-добре или автомобилен фин кит?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз наскоро си играх да ремонтирам един Орфей зебра. В гаража имаше само влакнест автокит и мазах с него. Поучи се суперздраво. Не твърдя, че това е правилен съвет, но аз проблеми нямах поне. Успех!
Между другото, като син на автобояджия да дам един съвет. Автокит хваща много добре на всичко, което се сетите без пластмаси и без там, където трябва - върху стар кит и матирана боя. Най добре се лепи на изшкурена до голо ламарина.Ако ще 5 кг кит на автомобилна врата да се сложи ще даржи, стига да е на гола ламарина :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.