Петьо Бояджиев Публикувано Май 29, 2013 Публикувано Май 29, 2013 Здравейте, реших да питам и тук. Китарата ми улавя някакъв жесток брум и се опитвам да разбера какво го причинява. Първо китарата е Gibson Les Paul Traditional Pro. Два хъмбъкъра, които се делят на сингли. Брума присъства и в сингъл и в хъмбъкър режим при всички комбинации - нек, бридж, двата едновременно. Ако пипна нещо метално по китарата, намалява примерно на 50%, но все пак си остава доста силен. Пусна ли я е направо ужас. Масата я мерих - излиза си навсякъде, жицата за бриджа е свързана, всяка метална част излиза на масата в точката при потенциометрите и на изходния жак. Китарата е Gibson и като такава естествено не е екранирана въобще. Адаптерите са зебри (отворени, без капачки), нек 57 classic, бридж Burstbucker 3. В къщи проблема не личи почти - дори на доста усилено се усеща едва доловимо. В репетиционната е ужас - в близост има мощни машини, когато работят не се трае. Пробвал съм и на двете места със и без ефектите, със и без външно захранване. Бръмчи и на чиста китара, добавяйки гейн става постепенно трудно поносимо. Пробвал съм други китари и в къщи и в репетиционната - американ страт със сингли няма грам шум на същото място, ниезависимо от конфигурацията. Старият ми вехт скуаяр с хъмбъкъри, въпреки ужасния си звук, не бръмчи въобще. Усилвателите са различни в къщи и в репетиционната. Всички китари съм пробвал и в двата. Само Gibson-a бръмчи здраво. Отдалечаването от усилвателя и въртенето спрямо него не оказва никакво влияние (поне аз не забелязвам). Дайте идея какво да и проверявам? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Май 29, 2013 Отговорено Май 29, 2013 (Редактирано) Трудно ще се уцели дистанционно, но опитай да смениш кабела към усилвателя и жака в китарата. Има случаи на оксидиране, когато не се прекъсва масата, но се увеличава преходното съпротивление. Задължително да се измерят всички възможни комбинации от свързвания, маси и сигнални; жаковете също, че се случва механичните сглобки да не са качествени. Не със зумер, а с омметър, на който предварително се провери паразитното отчитане. Вътре и вън от китарата. Случва се жаковете, мъжки и женски, да са хлабави и да не контактуват добре. Това също трябва да се провери. Редактирано Май 29, 2013 от Parni_Valjak 2 Цитирай
iliev.p Отговорено Май 29, 2013 Отговорено Май 29, 2013 Както предложи Валяка, провери КАБЕЛА като го смениш с нов/истински/! Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Май 30, 2013 Автор Отговорено Май 30, 2013 Благодаря за насоките. Ще премеря всичко при първа възможност. Притеснява ме, че омметъра ми е скапан и едва ли ще покаже нещо резонно, но както и да е. Засега ще се въздържа от подмяна на буксата на китарата. Имате ли идея колко трябва да е контактното съпротивление? Подозирам, че с обикновен омметър няма да мога да хвана разликите. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Май 30, 2013 Отговорено Май 30, 2013 Идеалното е "0" ома. Затова казвам да се отчете паразитното съпротивление - когато се допрат пробниците, DMM показва контактното съпротивление на буксите + проводниците + контактите на превключвателя. Не бива да е повече от 0.3...0.5 ома. Това е последния разряд на 200 ома обхват при 3 1/2 дисплей. ( 000.3) Ако паразитното е по-високо, прещракай превключватела на уреда да се зачистят контактите и вкарай - изкарай няколко пъти щекерите. Обикновенно се оправя (до следващия път ) Ако след тази процедура съпротивлението на кабела ( sleeve to sleeve) е над 1 ом да речем, нещо не е в ред (или е евтино) Пример - имам пробници, немски - имат 0.0 ома, имам и китайски - имат 0.6 ома. Качествено ширмован (екраниран) кабел от 3 метра може да има 0.1 ...0.5 ома. Китайски може да има и 50 ома, особено след период на употреба. Мъжките жакове се правят с набиване ( има една наука за допуски и сглобки, учи се в машинните специалности). Калпавите не се захващат плътно, и примерно sleeve се върти в основната втулка, а в допълнение лентата за закрепване и запояване също се върти във втулката от другата страна. Имал съм случай преди години с женски жак за говорител, монтиран на метално шаси. След сума ти експерименти установих това, което не можех изобщо да допусна - въпреки голямата площ на занитване и стягане с гайка - нямаше контакт. Ама никакъв ! Една оксидация и калпава изработка може да създаде много ядове. Не очаквам в разглеждания случай да има такива екцесии, ама проверката е задължителна. 3 Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Май 30, 2013 Автор Отговорено Май 30, 2013 Какво успях да премеря преди да отида на работа днес. Паразитно съпротивление на 200 ома обхат - около 1.8 - 2.0 ома. Държи го в тези граници. От железарията на китарата към изходната букса показанията са пак в този порядък - максимума, който успях да отчета беше 2.5, т.е. някъде 0.5 - 0.6 ома по пътя до жака. Това едва ли е чак толкова много? Отдавам разликите в материалите на съответното покритие (никел). Оказа се, че един от кабелите, който използвам дава доста големи показания - минимум 2-3 ома от край до край (т.е. уреда показва 5-6 или повече ома). Всичките ми кабели са с инструментален кабел от Proel и съответно жакове Proel от по-скъпите им. Другите кабели дават или 0 или 0.1-0.2 в най-лошия случай. Проблемния го мерих и на жака, и на самата спойка, т.е. на ширмовката. Даде еднакво лоши резултати, което ме навежда на мисълта, че самия кабел е за изхвърляне (и ще си иде). Всички участващи кабели са дълги около 3м. Ще се опитам да отскоча утре до репетиционната, за да пробвам там с разнообразни кабели, включително и този с проблемите. Дано да уцеля смущенията, които причиняват най-осезаемия шум. У нас почти няма смущения с който и да е кабел, усилено до край, така че там смислени тестове не мога да направя. Благодаря отново за насоките, ще ви държа в течение. Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Май 30, 2013 Автор Отговорено Май 30, 2013 Сега се сетих. Проблемния кабел обикновено използвам за изход от педалиерата. Преди изхода има два буферирани ефекта на Бос. Малко ме съмнява да е от него. По спомен, мисля че тестовете с другите китари ги правихме с изряден кабел.... Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Юни 5, 2013 Автор Отговорено Юни 5, 2013 Ами пробвах и с друг кабел. Брум пак има. По-малко, но има. Явно си е до екраниране работата.. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юни 5, 2013 Отговорено Юни 5, 2013 Разбира се, трябва да се екранира електростатичната съставна, за да се елиминира нейното влияние. Това обаче може да не помогне, ако полето в репетиционната е с повече електромагнитна съставна, смущението ще влиза през самите адаптери по магнитен път. Тези машинарии, за които споменаваш от какво естество са? Къде се намират - встрани, отгоре, отдолу на помещението? Може да се вкарва брум и по мрежата, ако консумацията им е значителна. Ако в допълнение самата инсталация има високи преходни съпротивления в свръзките, също може да е причина. Добре е да се провери заземяването на захранващата мрежа . Може решението да е неудобно, като например Фарадеев кафез. Един тест с дребна, но дебела мрежа, която да се заземи и да обгърне мястото на китарата (както се слагат звукоизолационни щитове на ударните например), може да насочи към решение. За съжаление колкото и да се стриже таралежа, не му е мястото в гащите. 3 Цитирай
G.Varbanov Отговорено Август 29, 2013 Отговорено Август 29, 2013 Колега, откри ли къде е проблемът, понеже аз забелязвам същото на Gibson-a. При сингъл или Хъмбъкър пак си го има тоя бъз. Спира като докосна струните или металната пластина на входа за кабела. Пробвах с няколко различни кабела и различни позиции спрямо кубето. Очевидно не съм чак толкова напреднал като вас и не мога да замеря. Ще я закарам на лютиер, но от прочетеното до тук подозирам, че може и да е оксидация някъде на входа, знам ли в същност с тея 2 кил суича и разменени ключове кой знае как са я вързали :> Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Август 29, 2013 Автор Отговорено Август 29, 2013 Здрасти, ами по-скоро нищо не открих. Каквото съм мерил и докъдето съм стигнал съм написал. Просто някъде си бръмчи, другаде не. Ако разбереш от какво е, обезателно да напишеш. Според мен е от липсата на каквото и да е екраниране и кофти кабелаци вътре. Аз имам проблем, общо взето, само в репетиционната, където в близост работят големи електрически машини. Подозирам, че лови електромагнитните излъчвания от машините. Общото впечатление е че всички гибсъни всъщност бръмчат малко или много. Ако успееш да оправиш твоята, моля напиши как сте го решили. Цитирай
7thString Отговорено Август 29, 2013 Отговорено Август 29, 2013 Нямаш решение - колкото и да са ти хубави адаптерите, екранирани, не екранирани, щом до репетиционната ви има разни такива джаджи няма какво да направиш - единствено - да си намериш "поза", в която не се усеща толкова. Също, в повечето репетиционни, в които съм бил, ел. мрежата е покъртителна и 100% и това играе ролята си. Евентуално можеш да пробваш да елиминираш поне източниците в твоята репетиционна - изключи абсолютно всичко - осветления, печки, адаптери, компютри(!!!)... после само китарата и усилвателя и почни да включваш поетапно нещата - има вариант някой смотан адаптер да ти яде нервите. Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Август 29, 2013 Автор Отговорено Август 29, 2013 (Редактирано) @Parni Valjiak: Сега виждам, че не съм отговорил - машините са вестникарски офсетови машини - подозирам по десетки киловата бройката. Намират се под помещението, бих казал няколко етажа надолу. Възможно е да връща по мрежата нещо - ако не са натоварени като хората (cos Ф и компания). Но и така да е - стратокастер с единични адаптери на същия кабел, в същия усилвател, няма почти никакъв брум - със сигурност не е съизмерим с бръмченето на Гиби. Общо взето за мен остават два варианта, с които бих се занимал: - ground loop някъде вътре из кабеляците - оглеждал съм всичко и съм проследявал свързването - на първо четене няма - липса на каквото и да е екраниране, включително и капачки на адаптерите, които нормално са свързани за екрана на китарата - т.е. чиста проба индукция причинява брума. Любопитното е че бръмчи не по-малко и в режим на двоен адаптер. Иначе за фарадеевия кафез - съгласи се, не е много практично Ако имах под ръка, несъмнено щях да пробвам! @7thString: Репетиционната не е моя, няма как да правя такива експерименти. А и да реша проблема там не ми е от особена полза. Утре ако ми се наложи да свиря в някой мизерен клуб (макар и напоследък да нямаме участия), предпочитам да знам, че китарата е ок със сигурност. Както казах - други китари там нямат никакъв проблем. Редактирано Август 29, 2013 от Петьо Бояджиев Цитирай
7thString Отговорено Август 29, 2013 Отговорено Август 29, 2013 (Редактирано) Друго, което ми иде на ум - пробвай същата китара, но с друг усилвател/кабели в репетиционната - не изчетох подробно нагоре, но е възможно примерно женския жак на китарата ти да е замърсен и да не прави добър контакт с кабела. Може и самите му пластини да са огънати и да не прави добър контакт, което ще се види ако го "размърдаш" докато е вкаран. Бе гадни са тези проблеми, съчувствам имах подобна драма в предишната си квартира и така и не успях да я разгадая... П.П. какви са били другите китари, които НЕ шумят в аналогичните условия? Редактирано Август 29, 2013 от 7thString Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Август 29, 2013 Отговорено Август 29, 2013 Гарантирано трябва да се работи по липсата на екраниране, включително капачки на адаптерите от материал с високо u - пермалой или нещо подобно. Цитирай
Recommended Posts