MR_STENCH Публикувано Май 23, 2013 Share Публикувано Май 23, 2013 Съществуват не малко солид стейт схеми симулиращи лампови преампи, но почти никакви опити за имитация на кривоч от изходно лампово стъпало. Може би защото е много по-трудно или дори невъзможно за постигане. Комбинирайки това, което успях да изровя като информация с примерни решения и с доста въображение от моя страна до момента "сътворих" следното: http://pungent.hit.bg/Tube%20emulator.GIF Общо взето нищо ново под слънцето. Фазоинвертор с ОР1 и ОР2. ОР3 и ОР4 и елементите покрай тях симулират поведението на двете крайни лампи, най-вече така нареченият Bias Shift породен от появата на решетков ток при силен входен сигнал и нарастването на съпътстващите го Crossover изкривявания . Диф. усилвател с ОР5 изпълнява ролята на изходният трансформатор, в случаят колкото да обедини противофазните изходни полувълни. ОР7 до ОР10, заедно с диодните каскади и всичките други "магарии" около тях имат целта да формират "меко" клипване с променлив праг, който започва да пада с увеличването на нивото като идеята е да наподобят това, което се случва с падането на захранващото напрежение под товар. Имам идея от същото напрежение, което управлява софт клип-а да направя и лека компресия с резистивна оптодвойка в паралел на R17 но не съм много наясно до колко спадането на анодното напрежение, респективно и това на втора решетка на лампите влияе на цялостния гейн в ламповите стъпала... всякакви идеи и размишления са добре дошли . 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Май 23, 2013 Share Отговорено Май 23, 2013 (Редактирано) Предлагам да се довърши схемата и да се покажат симулации на поведението на сигнала във всяка важна нодална точка. За сега няма достатъчно информация за анализ. Ако е възможно, нека да има на разположение NET.LIST, за да може да се направи паралелно изследване. Редактирано Май 23, 2013 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MR_STENCH Отговорено Май 27, 2013 Автор Share Отговорено Май 27, 2013 Малко развитие по проекта. Тъй като се занимавам с тези неща чисто любителски, не съм отделял време да разучавам софтуери за симулация и подходът ми е малко по... Old School. Директна изработка на прототип с обемен монтаж. В тези първи тестове съм задал твърдо напрежение на диодните каскади на софт - клипа. Осцилоскопът ми е аналогов и нямам с какво да го снимам качествено, но колкото за онагледяване мисля, че и това ще свърши работа: Bias Shift-a се получава, "мекото" клипване също личи в падащият фронт. По важният тест беше "на ухо"....изкривяванията при претоварване са значително по-меки от клипващо солид стейт стъпало по стандартните топологии с дълбоки ООВ. Общо взето целта на подобно устройство е да се използва в комбинация с последните като усилването им се подбере така, че никога да не удрят "релсите". Малко семпли с импулс: Чиста китара директно в симулатора без преамп. Входно ниво до степен лек овърдрайв. https://soundcloud.com/mr_stench/powersim-overdriven High Gain китари с DIY лампов преамп по схема Peavey 5150 + симулатора: https://soundcloud.com/mr_stench/preamp-5150-powersim За референция - същото сигнал, но без симулатор: https://soundcloud.com/mr_stench/preamp-5150-only И за трите семпъла е използван еднакъв импулс и нищо друго. "Мръсните" семпли са две китари на по 77% в ляво и дясно. Тези дни ще опитам да приложа и динамичната промяна на софт клип нивото и ще драсна още семпли. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 3, 2013 Share Отговорено Юни 3, 2013 Не мога да кажа, дали разликата, която чувам е значителна, но е хубаво, че се занимаваш с такива неща. В някоя от следващите версии(ако планираш такива), можеш дори да навиеш малко трансформаторче изчислено така(степен на насищане на сърцевината, паразитни ефекти), че да се имитира, до колкото е възможно истински изходен трансформатор. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts