KAE Публикувано Август 13, 2006 Share Публикувано Август 13, 2006 Значи наумил съм си да правя MIDI footswitch за процесорчето (хем да излезе няколко пъти по-евтино, хем да упражним PIC-овете). Реално ми трябва просто превключване на банките, но за в бъдеще ще е хубаво да може да се ползва и Wah/Volume. И тук е големия проблем - искам педала да не върти тример. Но по какъв друг начин може да стане? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Август 13, 2006 Share Отговорено Август 13, 2006 (Редактирано) Оптически датчик, индуктивен датчик, елемент на Хол, капацитивен датчик, ВЧ датчик... и след това ADC-uP-serial output/MIDI protocol. А, да не пропусна и инкрементален датчик... Успех! P.S. Я вземи една мишка и я свържи в сериен порт на uP- почти готово решение... Редактирано Август 13, 2006 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Август 13, 2006 Share Отговорено Август 13, 2006 тензо датчик Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KAE Отговорено Август 14, 2006 Автор Share Отговорено Август 14, 2006 P.S. Я вземи една мишка и я свържи в сериен порт на uP- почти готово решение... ...А като движим педала, докато няма захранване? :think: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Август 14, 2006 Share Отговорено Август 14, 2006 Нали щеше да е с PIC? Или и той ще работи на фотосинтеза? Вярно е, че може да има пасивни VОLUME и регулируем филтър, ама MIDI-controller без захранване? Я ни открехни как става това? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KAE Отговорено Август 14, 2006 Автор Share Отговорено Август 14, 2006 (Редактирано) Нали щеше да е с PIC? Или и той ще работи на фотосинтеза? Вярно е, че може да има пасивни VОLUME и регулируем филтър, ама MIDI-controller без захранване? Я ни открехни как става това? Добре де, да изясним (предполагаемия вариант с мижката) - когато всичко е захранено и си работи, мърдаш педала - отчиташ положение. Но педала можеш да го движиш и когато джаджата не е захранена, не мислиш ли? Тогава става малко проблем с абсолютното положение на педала, нели така? Редактирано Август 14, 2006 от Калата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Август 14, 2006 Share Отговорено Август 14, 2006 Приятелю, помисли малко повече и главното - почети малко повече за автоматизация на процеси. Там ще видиш, че това не е проблем, стига в "софтуера" да предвидиш тази ситуация. Hint - нали педала има крайни позиции - долу и горе? а мишока има и бутони? А можеш и EEPROM да сложиш или някаква non-volatille памет... .....Чакай малко, ти май чакаш някой да чете вместо тебе? Като в един форум, където един боец каза - "Ха, че защо да се мъча, някой все ще го направи и аз ще го взема наготово?" Майтап, бе Уили! (това е от АЛФ-за всеки случай...) Успех...в четенето! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Overdrive Отговорено Август 14, 2006 Share Отговорено Август 14, 2006 има нещо такова - ако си го докарал до края и пуснеш захранването ще отчита друго от ако е в началото и тогава пускаш захранването Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KAE Отговорено Август 14, 2006 Автор Share Отговорено Август 14, 2006 (Редактирано) има нещо такова - ако си го докарал до края и пуснеш захранването ще отчита друго от ако е в началото и тогава пускаш захранването най сетне някой да разбере за какво става въпрос, thanx Приятелю, помисли малко повече и главното - почети малко повече за автоматизация на процеси. Там ще видиш, че това не е проблем, стига в "софтуера" да предвидиш тази ситуация. Hint - нали педала има крайни позиции - долу и горе? а мишока има и бутони? А можеш и EEPROM да сложиш или някаква non-volatille памет... Приятелю, не съм толкова малоумен, колкото може би изглежда в случая. Или си сдухан от работа или не разбираш ситуацията напълно. (предполагам второто) Воапще свирил ли си с педал нявгаш? Чакай малко, ти май чакаш някой да чете вместо тебе? Това беше неуместно. Извини се. Редактирано Август 14, 2006 от Калата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Август 14, 2006 Share Отговорено Август 14, 2006 Проблемът е, че свеждаш нещата само до "педал" и "свирене", а това е частен случай на "автоматизация". Но това е нормално, всеки гледа от своята камбанария. Не мисля че е уместно сърденето ти. Въпреки че съм поне два пъти по-възрастен от теб, продължавам да чета - и когато не знам нещо, пак чета. За мен не е обидно. Успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KAE Отговорено Август 14, 2006 Автор Share Отговорено Август 14, 2006 Проблемът е, че свеждаш нещата само до "педал" и "свирене", а това е частен случай на "автоматизация". За едно техническо решение, обаче, трябва да разбираш напълно поставената задача. Винаги ми става тъпо, когато темите завършват по този начин, но какво да се прави....тука е България, винаги излиза някой да покаже "как знаааае, как е учил, как подтиска другите, дето не са училиии" и най-вече да покаже, че не разбира съвсем темата, в която пише А аз просто питах за варианти - това означава, че който иска - пише, а който крие знанията само за собствена употреба - просто си мълчи. И толкоз. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Август 14, 2006 Share Отговорено Август 14, 2006 Извинявай, но имаш HINT. Следващото ниво е да се даде решение на предложението. Кое е криене на знания? Ако се даде решението със схема, алгоритъм, и source file - това ли ще е "споделяне" на знания? Мисля, че ТИ трябва да свършиш това което остава, или греша? Happy day! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fluti Отговорено Август 14, 2006 Share Отговорено Август 14, 2006 Проблемът с мишката е, че тя по идея е устройство, което отчита относителни координати. Може би ще е по-лесно по друг начин :think: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Август 14, 2006 Share Отговорено Август 14, 2006 (Редактирано) Правилно- относителни координати. Затова ако се чете един бутон (да речем LEFT) при горно крайно положение и съответно другия (RIGHT) при долно крайно положение, може да се влиза в SUBROUTINE която да установява ( сетва и ресетва) данните от инкременталния датчик. И това няма да става само при POWER UP, а непрекъснато. Така непрекъснато ще се "елиминират" някакви грешки на системата. (Известно е от аналоговата техника - авто-нулиращи се усилватели.) Използването на мишка не означава традиционното и приложение, а просто ползване на готов продукт, който с доработка на механиката - свързване на инкременталния датчик с "педала" и поставяне на двете ключета (L, R) на съответните места, решава проблема с изработката на еквивалентно устройство, което най-малкото ще е много по скъпо. Освен това по цифров път вече ще може да се инвертира действието на педала, че защо не и по определем алгоритъм това да става при всяко или на определен брой натискания... А може някой да си спомни, че преди доста години имаше оригинални педали с превключвател именно в натиснато положение, за вкл/изкл на ефекта...Само да имаш идеи... HAPPY DAY! P.S. Да не забравяме, че мишката има два инкрементални датчика, и втория може спокойно да се използва за SWELL педал (наляво - надясно), стига свиреца да е запознат с Jeff Beck и да може да свири поне мааалко като него... Редактирано Август 14, 2006 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KAE Отговорено Август 14, 2006 Автор Share Отговорено Август 14, 2006 Можело, значи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts