Jump to content
Българският форум за музиканти

Рестринг на Флойд Роуз тип тремоло (снимки)


Recommended Posts

Днес скъсах струна и реших да заснема процеса при смяната на всички, както и настройката на Флойд тип тремолото. (Ibanez Edge III).


n5ooio.jpg


Днес скъсах струна и реших да заснема процеса при смяната на всички, както и настройката на Флойд тип тремолото. (Ibanez Edge III).



Ето как тремолото е потънало назад, защото опъна на струните е по-малък.

n5ooio.jpg

Ето как изглеждат прагчетата след 8-9 месеца свирене (китарата беше почти нова, когато я взех)
2gtz02s.jpg
256b3nn.jpg

Мислех да мажа фредборда с кокосово масло, но...
55q8pk.jpg

Ползвайте нещо, което да положите под тремолото, така че да е долу-горе паралелно с тялото. Ще ви спести доста навиване на струните.
zlc7xi.jpg
swbfuq.jpg
Увил съм го с парцал, за да не нарани дървото, а уреда е шестограм. Тунерите за финна настройка да са долу-горе в средно положение, за да има толеранс после. Преди да поставите струните хубаво почистете каналите. Може да позлзвате четка с по-твърд косъм.

Ограничете се само до няколко намотки около ключовете.
2rrumvo.jpg

Стречовайте струните предварително, после като настройте китарата относително вярно, махнете това, което сте сложили под тремолото.
Ако задната част на флойда е надигната - натегнете пружините отзад, ако е потънала - ги отпуснете. (Това се прави когато китарата е настроена и тогава флойда не е равен с тялото)
Ако са нужни корекции на височината на струните - първо ги отпуснете. При настройка на височната на тремолото/екшъна, при натегнати струни, може да повредте ножовете или опорите и от там да не държи строй.

След дългия процес на настройване, включително интонация (нещо много неудобно и неприятно при Edge III тремолото), когато сложите пластините при нъта и заключите струните, китара ще стане по-висока. Оставете си малък толеранс, за да се налага по-малко въртене на ключовете за финна настройка.
В следващите часове може да се наложи отново да отключите китарата и да настройвате от ключовете на главата, докато слегнат хубаво струните.

ПП: Снимките са с телефон и светкавицата ги изгаря, въпреки, че беше достатъчно светло. Колкото до размерите - бяха прекалено големи и съм ползвал формата за качване и оразмеряване на форума, но вече постнати, не ми позволява да ги дооправя, за да не са разтеглени и размазани..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубава тема, браво :)

 

Лошото е, че тва тремоло изглежда малко по-странно от нормалния Флойд и някой може да се пообърка.

 

 

Иначе аз никога не си разтягам струните предварително, нито пък след това ми се налага да отключвам пак. Като ги сложа, отблокирам флойда, настройвам правя някоколко извращения с ръчката и са разтегнати.

 

Това, че при заключване всички струни "се вдигат" малко е полезно да се отбележи, и аз си оставям толеранс.

 

Друго много полезно нещо е като се почва настройването от тънките струни първите 2-3 струни ги настройвам полутон отгоре, 4-та и 5-та с по 20-30 стотни отгоре, а 6та почти точно. Така като се уравновеси опъна всички се въртят  около нормалната настройка.

 

Аз освен това си оствям врътките за фина настройка отвъртяни на около 90%. Т.е. да може съвсем леко да се върне ако случайно някоя струна е висока след заключването, защото оттам насетне тенденцията е струните да се разтягат и така имаш повече свободен ход да ги "вдигаш".

 

 

Тва от мен....още веднъж браво за темата. Според мен заслужава някакъв отличителен знак, за да се набива на око на по-начинаещите :)

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тремолото е на същия принцип, като флойда, но понеже не е лицензен, има конструктивни различия, явно заради патентите. Най-вече това, че ключовете за шестограмане са отзаде, а са върху седлата, което спестява място, но е малко неудобно при интонация, защото нямаш хубав захват.

 

Edge III е сериозно недолюбвано и в действителност трябва доста прецизна настройка и сетъп, за да държи строй. Дори не отдавна носих китарата на Евтим, за да ми е мирна главата, че съм направил всичко възможно.

 

Като се опаричим някой ден ще бъде сменено с Gotoh Floyd.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.