Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампов усилвател 50W в 1U рак кейс.


Recommended Posts

Здравейте,

 

Отдавна имах намерение да експериментирам с тороидални изходни трансформатори, а  какво по-удобно време от празниците.
Целта на занятието е създаването на усилвател 2х50W в рак кейс с размер 1U. Целта е да съберем две напълно независими крайни стъпала с отделни захранванияпод един „покрив”, така че да могат да бъдат ползвани както поотделно, така и заедно.
Не, това няма да е поредния подобен усилвател с 4хЕL84, които работят на пределите на възможностите си. Тази концепция вече е в миналото. Ще се опитаме да направим усилвател, който работи с „нормални” за целта лампи като EL34, 6L6, 5881 и подобни. За съжаление размерът 1U не позволява в списъка да включим 6550 или КТ88.
Преди това обаче ще направим един прототип 1х50W с цел провеждане на тестове и експерименти.

 

Под ръка имаме едно неизползвано фабрично шаси без панели, което ще има нужда от известни манипулации, за да може да бъде използвано в настоящия проект. Първо отстраняваме занитените шпилки от дъното:

 

1U40Wrackamp5_zps2791b430.jpg

 

и пробиваме там, където е нужно:

 

1U40Wrackamp4_zps253d6317.jpg

След това даваме шасито да бъде бластирано на песъкоструйка, за да може да бъде нанесено новото прахово покритие.

 

1U40Wrackamp3_zpsf0348607.jpg

 

През това време правим нови панели и след като покритието е нанесено, а шасите вече изглежда като чисто ново започваме да монтираме:

 

1U40Wrackamp2_zps97c7f1e5.jpg

 

След около един пълен  работен  ден усилвателят е готов и предстои запалване:

 

1U40Wrackamp1_zpsd2e0d2df.jpg

 

Както се вижда по време на работа се наложиха известни имровизации, но това почти винаги е неизбежно, а нали затова се прави и прототип. Схемата на крайното стъпало е стандартна, каквато се среща в повечето случаи, лампите са 2xEL34 и 2x12AX7.

 

1U40Wrackamp6_zps588e97ff.jpg

 

След като усилвателя запалва успешно, нагласяме преднапреженията (баяса) и започваме експерименти.

 

Поставяме си няколко цели:

1/ Да установим реалната мощност на усилвателя.

2/ Да установим дали предвидената вентилация е достатъчна поради опасения на някои, че тези лампи няма да могат да се охлаждат добре в кутия с такъв размер.

3/ Да проверим на живо нечии тези, че торидалните изходни транформатори лесно се насищат при дисбаланс в токовете на лампите и това е една от причините да не се използват в китарни усилватели.

 

И така след няколко часа експерименти резултатите са следните:

1/ Реалната мощност на усилвателя преди клипване е 38W. Имайки предвид възможностите на настоящия захранващ трансформатор такъв резултат е очакван. След като се нанесат някои корекции по захранващия трансформатор в следващия модел вече ще бъдем по-близо до 45-50W.

2/ Тестовете в продължение на няколко часа показаха, че предвидената вентилация е достатъчна. Шумът от вентилатора е минимален, частта от кутията над лампите е топла, но мога спокойно да си държа ръката отгоре. Разбира се тук са необходими още някои експерименти, но като за начало и това е достатъчно.

3/ Разпространената според някои теза, че тороидален изходен трансформатор ще влиза лесно в насищане вследствие дори от малък дисбланс на токовете се оказа невярна или поне в този случай. Нито при 5 мА, нито при 10мА дисбаланс се наблюдават някакви признаци на насищане дори на много ниски, нетипични за една китара честоти.

 

Като цяло усилвателя е напълно безшумен с добра динамика и достатъчно широк частотен обхват. Според първоначалните измервания долната граница е около 45Hz (-3dB), горната покрива целия аудио обхват и нагоре.

Изходният трансформатор беше тестван и на друг по-мощен усилвател и резултатите показаха, че е в състояние да възпроизведе повече от 50Вата.

Предстоят още експерименти, но като цяло първоначалната задача е решена и след съответните бележки пристъпваме към изработването на прототипа 2x50W, но там нещата малко се усложняват и това ще остане за след Нова година.

 

Предварително се извинявам, настоящето „есе” най-вероятно ще бъде поствано и на страницата ми във Фейсбук, но там ще пиша само на английски, така че ще помоля ако има някакви коментари, въпроси и/или забележки да се постват тук, или ако е там да бъдат на английски.

След приключване на експерментите с настоящия прототип същият ще бъде пуснат на търг в базара, така че проверявайте от време на време какво става там.

Всякакви въпроси, коментари, забележки, предложения и т.н. са добре дошли.

Весели празници на всички!

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се за въпроса не на място, но може ли да споделиш откъде се сдоби с тази кутия? И аз търся такава, но попадам само на цифри, та затова
Мерси :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кутията я имам отдавна, иначе наистина цените са цифри, най-евтино съм виждал 1U готови по 30 Евро + още 10-ина Е за доставка. Ако си я направиш сам на лазер, огъване, прахово и т.н. цените отиват нагоре, особено ако имаш много отвори за рязане. Ако такива цени те устройват ми пиши на лично да ти дам линкове.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много компактно изработен усилвател.Поздравления!Имам само един въпрос.Мисля че преди имаше в една тема относно ламповите усилватели мнение че лампите не било хубаво да са в хоризонтално положение.Какво мислиш по този въпрос?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много компактно изработен усилвател.Поздравления!Имам само един въпрос.Мисля че преди имаше в една тема относно ламповите усилватели мнение че лампите не било хубаво да са в хоризонтално положение.Какво мислиш по този въпрос?

Да увисват им жичките . На някои усилватели ги навеждат до 45 градуса , но са завъртяни и по определен начин по тази причина.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Увисват им решетките ама колко и за колко време и при какви условия и на кои лампи е доста относително. Факт е, че има усилватели при които лампите са в хоризонтално положение. Щом те са си позволили да е така значи може. Все пак лампите са консуматив ;)

Аз не виждам как в рак формат 1 или 2U може да се сложи крайна лампа изправена ;)

 

Поздравления, Гальо. Чакам да видя как ще сбуташ 2те стъпала в 1У.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По данни на производителите максималната мощност с 2хEL34 в хоризонтално положение е 35 вата.

Галин правилно е ориентирал лампите, но мощността е риск.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно монтажа на лампите в хоризонтално положение трябва да се четат дейташитовете на съответните лампи и производител. Там обикновено е указано как могат да бъдат монтирани и как да бъдат ориентирани. Когато това се спази (ако въобще има такива изисквания, защото някои лампи и производители нямат), тогава няма никакво провисване на каквото и да било. Относно мощността на ЕЛ34 в хоризонтално положение не съм срещал из литературата и дейташитовете подобни ограничения, но може и нещо да съм пропуснал. Поначало ампът е замислен да работи с 6Л6, но в момента нямам подобни под ръка,  а и не виждам проблем с ЕЛ34.

 

 

 

Чакам да видя как ще сбуташ 2те стъпала в 1У.

 

 

Засега съм ги сбутал само на чертеж, даже и за два дросела намерих място, но само на живо ще стане ясно кое какво е.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Здравейте,

 

За да не пускам нова тема продължавам старата.

Преди време имах намерение да направя стерео версия на този усилвател и сега му дойде времето. На страницата ми във ФБ съм пуснал дневник, който ще проследи процеса на изработването:

 

https://www.facebook.com/garland.amps?ref=tn_tnmn

 

Ако имате някакви въпроси ми пишете където ви е удобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.