Gregg Публикувано Декември 23, 2012 Публикувано Декември 23, 2012 (Редактирано) Здравейте, Отдавна имах намерение да експериментирам с тороидални изходни трансформатори, а какво по-удобно време от празниците.Целта на занятието е създаването на усилвател 2х50W в рак кейс с размер 1U. Целта е да съберем две напълно независими крайни стъпала с отделни захранванияпод един „покрив”, така че да могат да бъдат ползвани както поотделно, така и заедно.Не, това няма да е поредния подобен усилвател с 4хЕL84, които работят на пределите на възможностите си. Тази концепция вече е в миналото. Ще се опитаме да направим усилвател, който работи с „нормални” за целта лампи като EL34, 6L6, 5881 и подобни. За съжаление размерът 1U не позволява в списъка да включим 6550 или КТ88.Преди това обаче ще направим един прототип 1х50W с цел провеждане на тестове и експерименти. Под ръка имаме едно неизползвано фабрично шаси без панели, което ще има нужда от известни манипулации, за да може да бъде използвано в настоящия проект. Първо отстраняваме занитените шпилки от дъното: и пробиваме там, където е нужно: След това даваме шасито да бъде бластирано на песъкоструйка, за да може да бъде нанесено новото прахово покритие. През това време правим нови панели и след като покритието е нанесено, а шасите вече изглежда като чисто ново започваме да монтираме: След около един пълен работен ден усилвателят е готов и предстои запалване: Както се вижда по време на работа се наложиха известни имровизации, но това почти винаги е неизбежно, а нали затова се прави и прототип. Схемата на крайното стъпало е стандартна, каквато се среща в повечето случаи, лампите са 2xEL34 и 2x12AX7. След като усилвателя запалва успешно, нагласяме преднапреженията (баяса) и започваме експерименти. Поставяме си няколко цели: 1/ Да установим реалната мощност на усилвателя. 2/ Да установим дали предвидената вентилация е достатъчна поради опасения на някои, че тези лампи няма да могат да се охлаждат добре в кутия с такъв размер. 3/ Да проверим на живо нечии тези, че торидалните изходни транформатори лесно се насищат при дисбаланс в токовете на лампите и това е една от причините да не се използват в китарни усилватели. И така след няколко часа експерименти резултатите са следните: 1/ Реалната мощност на усилвателя преди клипване е 38W. Имайки предвид възможностите на настоящия захранващ трансформатор такъв резултат е очакван. След като се нанесат някои корекции по захранващия трансформатор в следващия модел вече ще бъдем по-близо до 45-50W. 2/ Тестовете в продължение на няколко часа показаха, че предвидената вентилация е достатъчна. Шумът от вентилатора е минимален, частта от кутията над лампите е топла, но мога спокойно да си държа ръката отгоре. Разбира се тук са необходими още някои експерименти, но като за начало и това е достатъчно. 3/ Разпространената според някои теза, че тороидален изходен трансформатор ще влиза лесно в насищане вследствие дори от малък дисбланс на токовете се оказа невярна или поне в този случай. Нито при 5 мА, нито при 10мА дисбаланс се наблюдават някакви признаци на насищане дори на много ниски, нетипични за една китара честоти. Като цяло усилвателя е напълно безшумен с добра динамика и достатъчно широк частотен обхват. Според първоначалните измервания долната граница е около 45Hz (-3dB), горната покрива целия аудио обхват и нагоре. Изходният трансформатор беше тестван и на друг по-мощен усилвател и резултатите показаха, че е в състояние да възпроизведе повече от 50Вата. Предстоят още експерименти, но като цяло първоначалната задача е решена и след съответните бележки пристъпваме към изработването на прототипа 2x50W, но там нещата малко се усложняват и това ще остане за след Нова година. Предварително се извинявам, настоящето „есе” най-вероятно ще бъде поствано и на страницата ми във Фейсбук, но там ще пиша само на английски, така че ще помоля ако има някакви коментари, въпроси и/или забележки да се постват тук, или ако е там да бъдат на английски. След приключване на експерментите с настоящия прототип същият ще бъде пуснат на търг в базара, така че проверявайте от време на време какво става там. Всякакви въпроси, коментари, забележки, предложения и т.н. са добре дошли. Весели празници на всички! Редактирано Декември 23, 2012 от Gregg 11 Цитирай
rbtrjll Отговорено Декември 23, 2012 Отговорено Декември 23, 2012 Извинявам се за въпроса не на място, но може ли да споделиш откъде се сдоби с тази кутия? И аз търся такава, но попадам само на цифри, та затоваМерси Цитирай
Gregg Отговорено Декември 23, 2012 Автор Отговорено Декември 23, 2012 (Редактирано) Кутията я имам отдавна, иначе наистина цените са цифри, най-евтино съм виждал 1U готови по 30 Евро + още 10-ина Е за доставка. Ако си я направиш сам на лазер, огъване, прахово и т.н. цените отиват нагоре, особено ако имаш много отвори за рязане. Ако такива цени те устройват ми пиши на лично да ти дам линкове. Редактирано Декември 23, 2012 от Gregg Цитирай
Valeri_pj Отговорено Декември 24, 2012 Отговорено Декември 24, 2012 Много компактно изработен усилвател.Поздравления!Имам само един въпрос.Мисля че преди имаше в една тема относно ламповите усилватели мнение че лампите не било хубаво да са в хоризонтално положение.Какво мислиш по този въпрос? Цитирай
bir4o Отговорено Декември 24, 2012 Отговорено Декември 24, 2012 Много компактно изработен усилвател.Поздравления!Имам само един въпрос.Мисля че преди имаше в една тема относно ламповите усилватели мнение че лампите не било хубаво да са в хоризонтално положение.Какво мислиш по този въпрос?Да увисват им жичките . На някои усилватели ги навеждат до 45 градуса , но са завъртяни и по определен начин по тази причина. Цитирай
Nikifena Отговорено Декември 24, 2012 Отговорено Декември 24, 2012 Увисват им решетките ама колко и за колко време и при какви условия и на кои лампи е доста относително. Факт е, че има усилватели при които лампите са в хоризонтално положение. Щом те са си позволили да е така значи може. Все пак лампите са консуматив Аз не виждам как в рак формат 1 или 2U може да се сложи крайна лампа изправена Поздравления, Гальо. Чакам да видя как ще сбуташ 2те стъпала в 1У. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 24, 2012 Отговорено Декември 24, 2012 По данни на производителите максималната мощност с 2хEL34 в хоризонтално положение е 35 вата. Галин правилно е ориентирал лампите, но мощността е риск. Цитирай
Gregg Отговорено Декември 24, 2012 Автор Отговорено Декември 24, 2012 (Редактирано) Относно монтажа на лампите в хоризонтално положение трябва да се четат дейташитовете на съответните лампи и производител. Там обикновено е указано как могат да бъдат монтирани и как да бъдат ориентирани. Когато това се спази (ако въобще има такива изисквания, защото някои лампи и производители нямат), тогава няма никакво провисване на каквото и да било. Относно мощността на ЕЛ34 в хоризонтално положение не съм срещал из литературата и дейташитовете подобни ограничения, но може и нещо да съм пропуснал. Поначало ампът е замислен да работи с 6Л6, но в момента нямам подобни под ръка, а и не виждам проблем с ЕЛ34. Чакам да видя как ще сбуташ 2те стъпала в 1У. Засега съм ги сбутал само на чертеж, даже и за два дросела намерих място, но само на живо ще стане ясно кое какво е. Редактирано Декември 24, 2012 от Gregg 1 Цитирай
Gregg Отговорено Май 7, 2014 Автор Отговорено Май 7, 2014 Здравейте, За да не пускам нова тема продължавам старата. Преди време имах намерение да направя стерео версия на този усилвател и сега му дойде времето. На страницата ми във ФБ съм пуснал дневник, който ще проследи процеса на изработването: https://www.facebook.com/garland.amps?ref=tn_tnmn Ако имате някакви въпроси ми пишете където ви е удобно. 5 Цитирай
Recommended Posts