Jump to content
Българският форум за музиканти

Как си поддържате ключовете?


Danihell

Recommended Posts

Всъщност, всичко си е казано в заглавието:) Гледам сега, че са изсъхнали, реших да ги смажа, та викам да разпитам кой какво мисли по въпроса. Та аз капвам по малко масло за шевни машини на червяка и развъртам да отиде по цялата му дължина и по зъбното колело. Някои сигурно имат басове с капсуловани ключове :unsure: . Гледам да ги поддържам стегнати, понеже иначе се разстройват доста в мекия калъф. Не мисля, че по-стегнати се насторйват по неточно. Когато са смазани не чистя зъбчатките. Само понякога като ги разглобя при смяна на струни, гледам да махна изцяло старото масло. Чакам мнения и споделен опит :D Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... никак не ги поддържам. На стария ми бас са Shaller, на ~ 7-8 години са вече и са като нови. И НЕ изпускат. :happy: Бас настройвам при смяна на струните, и проверявам пред месец - два. Рядко се разстройва - главно при голяма разлика в температурите, ама това е от грифа, не от ключовете. :happy:

Изобщо - нямам проблеми с хардуера ! :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм с Shaller и нито съм ги отварял нито съм ги смазвал. Немците са ги направили толкова прецизни и качествени, че освен да ги мина с парцал за да лъщат повече друго не правя.

 

На старите ми басове дет имах съм им смазвал 2-3 пъти ключовете (говоря за тези ключове на които се виждат червяка и зъбното колело.)

Ама ако са български и без смаска те пак са си гадни ключове :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

От време на време, ама много рядко им слагам графит от мек молив на прах. Това го знам от учителя си по контрабас и трябва да ви кажа че съм нямал никакви грижи досега. Е, ключовте са ми оригинални фендърски но са вече доста старички. Абе мисля че тва с графита е по добро от всякаква смазка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Засега с нищо не съм ги третирал, но държат доста добре...

само този за 5-та струна /Shaller/, е доста стар и имам проблеми с него, вече е пред разпад...Някой знае ли къде се продават прилични маслени ключове поединично? Преди време търсех из цяла София, но без резултат...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за графита съм чувал и аз, че е много разпространено. Всъщност аз за графитна смазка съм чувал, продават я и ключарите, изпозлва се за смазване на ключалки. Фина е и върши работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.