Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте

Искам да направя малка модификация на електрониката на един бас. В момента схемата е следната - пасивни хъмбъкъри, 2 волюма и 1 тон, като волюмите са пуш-пул. В позиция push са series, при pull са paralel.

Желанието ми е в позиция pull вместо паралелно свързване да имам single coil. Предполагам е възможно, но как трябва да се пренаредят изводите на адаптерите към крачетата на потенциометрите? Ще има ли нежелан шум в single coil режим или той ще се "гаси" от другия хъмбъкър?

настоящата схема е това

Според потребител от форума на Warwick цветовият код на MEC адаптерите е следния :

NORTH START>> RED

NORTH FINISH>> GREEN

SOUTH START>>WHITE

SOUTH FINISH>> BLACK

Извинявам се ако темата е глуповата, но нито знам в двете позиции на потенциометрите кои от изводите "играят" роля, нито при кое свързване кои изводи и кои намотки на адаптерите участват. ..абе то излиза, че нищо не знам :D

Благодаря все пак ако някой се отзове :)

Поздрави

Редактирано от Yves
Отговорено (Редактирано)

Мисля, че нещо такова трябва да стане:

350ph0j.jpghttp://i47.tinypic.com/350ph0j.jpg

Брум ще толкова, колкото ако свържеш паралално единичен адаптер с хумбъкер - не колкото при чист единичен адпатер, но повече отколкото при хъмбъкер. Когато звучи само единият адаптер, брума ще си е като при сънгъл коил при издърпан пуш-пул потенциометър.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Ами май е така, по-сингълкоилско звучи, макар никога да не съм свирил на сингли :D Появява се и определен лек брум, мисля, че схемата ти е точна. Отново хиляди благодарности :)

Само малко доуточнение...при такова свързване, доколкото успях с потропване да установя, работят южните намотки на адаптерите, т.е. тези по към бриджа. Ако това е така, какво трябва да се промени, за да работят северните намотки? Смяна на червено и бяло?

Отговорено (Редактирано)

Да, и на двата адаптера, за да се дефазират един спрямо друг.

Само че има опасност ламарината в основата на адаптера, както евентуално някаква екранировка по адаптера, да са свързани към бялата жица и обръщайки адаптера, да имаш повече брум.

Отговорено (Редактирано)

Мисля, че може да стане така:

Тази схема решава пробелма с екранирането, за който писах горе.

4iiwj6.jpg

http://i47.tinypic.com/4iiwj6.jpg

Aко искаш на единия адаптер да се чува намотката от едната страна , а другият - от другата, можеш да свържеш единия по тази схема, а другия по предишната.