Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с електрониката на Cort GB35


Recommended Posts

Знам, евтина дъска е, но друго не ми трябва, а досега си беше ок и не ми е правил ядове.

 

Та, подрънквах си на баса, когато съвсем случайно открих че volume потенциометъра има push-pull позиция - нещо, което не са ми казвали (в сайта си го пише, но кой да чете...). Та дръпнах от любопитство и се оказа че така се елиминира електрониката - получавам на изхода чистия сигнал от адаптерите. Супер.

 

Обаче ме чакаше неприятна изненада - когато натиснах обратно копчето (демек активирах електрониката), ме заля ужасен (почти) монотонен шум, подобен на бял шум. Толкова е силен че заглушава звука от китарата. Освен това този шум не изчезва без значение как въртя потенциоментрите, но потенциометрите за тон контрола му влияят, като ако усиля този за ниските се получава нещо като претоварване и звука просто изчезва, заедно със значителна част от шума.

 

Молбата ми е за съвет от колегите, които са по-навътре с електрониката...то и аз по принцип се занимавам с електроника, но не съм бърникал досега активни електроники от китари, а и преди да включа поялника предпочитам някой съвет, още повече че китарата е в гаранция. Не ми се ще обаче да я сменям за друга (ако от магазина ми предложат това) - който е патил, знае че в една партида Cort китарите са различни, а като отидох да си купя баса, първият беше някаква тотално изкривена талпа, докато този който си взех е много приличен - верен, удобен за свирене и не искам да го сменям за друг.

 

(в най лошия случай ще карам без електроника, а по нататък може да си купя някоя читава електроника)

 

Благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ти схемата,най-добре си я запамети на компа или някакъв носител.

Щом разбираш от електроника ще се справиш :D

http://www.cortguita.../pdfs/GB35A.pdf

http://www.cortguita.../pdfs/GB35A.pdf

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой няма да ти предлага да ти сменя китарата.В сервиза ще ти я оправят и това е..Щом е гаранционна не я барай по- добре. Носи директно и не се притеснявай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

L.K.

И аз имам подозрения в превключвателя, особено след като проблема се появи когато го задействах. Благодаря за съветите

 

jorog

Благодаря за схемата (двата линка изглеждат идентични, не знам така ли е). Сега вече всичко изглежда ясно - понеже отворих задния капак и вътре има един голям сноп кабели, хванати заедно, а и мястото е тясно и изобщо не се разбира кое какво е и къде отива.

Между другото - един фабричен бъг (предполагам че са пестили материали) - бридж адаптера (хъмбъкер) е вързан с екраниран кабел, но нек адаптера (сингъл) е с две отделни жици (което обяснява и лекия брум, когато свиря с този адаптер).

 

rudibass

Аз ти благодаря за този съвет, обаче...аз съм от Варна, това означава че трябва някак (безопасно) да пратя баса в София, че после оттам да ми го върнат, а и не знам колко време ще се мотаят - преди време си бях купил от Динакорд един преамп, който даде дефект (след доста дълго използване, но все още в рамките на гаранцията) и ми го мотаха доста дълго време в София. Това не е критика към сервиза, може да са имали основателна причина да го задържат повече, но аз не искам да се разделям за дълго с баса си.

А в случая най-вероятно става дума за проблем в суича, едва ли там ще ми сложат по-хубав, най-вероятно ще го оправят някак, нещо което и аз мога да направя, докато мисля по-нататък направо да го сменя с по-читав.

...колебая се честно казано, ще си помисля малко - така или иначе този конкретен проблем смятам че мога да го оправя сам, но пък ако има проблем със самия бас (не говоря за електрониката), там вече съм бос. От друга страна мисля скоро да мина през лютиер, което също ще наруши условията на гаранцията.

 

 

p.s.

А стига бе!

Току що (точно след като пуснах това съобщение), реших да пусна малко баса...за мое учудване проблема беше изчезнал. Няколко пъти превключвах, но проблема не се появи. Впрочем снощи също го превключих няколко пъти с идеята че превключвателя е нов и не е употребяван, но тогава проблема не изчезна.

Редактирано от master_gamgee
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

яснооо...индонезийския гений просто си е оставил кривите пръсти вътре при прокарването и запояването на кабелите - малко бутване на снопа и започва неистово пращене.

Ще се преокабелява (това поне съм го правил, като ми кажат кое къде отива, а сега като имам схема, всичко е лесно)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предупреждение към всички, които може да си опитат силите в подмяна на кабелите - сингъл адаптера на Cort-а е супер паянтов, монтажа също. Има опасност да се прекъсне намотката в края (случи ми се) и тогава ще берете много ядове... :wallbash:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се е прекъснала намотката в външният край пробвай ,ако не можеш да го запоиш директно към жицата ,да развиеш една навивка от бобината.Това няма да се отрази на звученето на адаптера.Виж ако се е скъсал вътрешният край,тогава вече става сложно.При този случай се налага развиване,запояване на единият край и повторно навиване на адаптера.Една дълга,деликатна и пипкава работа. :thumbdown:

Дано не ти се налага де.А относно горните схеми,първата е за производство 2009г. ,докато втората е за 2006г.Може и да са еднакви.Не съм ги сравнявал.

Както и да е ,шума може да е и от:жака,спойките,потециометрите,недобра екранировка и др.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, успях да я запоя жичката, и друг път съм спасявал адаптери, ама го споменавам ако някой колега има подобни проблеми.

Лошо впечатление прави че всички сигнални жици са обикновени, а не екранирани (както по принцип се прави)...всъщност аз казах че не съм се занимавал с китарни електроники, но по-коректно е да кажа активни електроники, иначе съм човъркал доста китари и съм виждал че всичко или почти всичко е екранирано, докато в моя Cort единствения екраниран кабел беше от задния адаптер.

 

А проблема с шума най-после го локализирах - студена спойка върху платката - като поразбутах, лошо запоения край си излезе.

 

Сега вече всичко е запоено, част от кабелите са подменени, капачкката най после е затворена, брума нямаля доста :)

 

време е за свирене :)

 

Благодаря за помощта :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лошо впечатление прави че всички сигнални жици са обикновени, а не екранирани (както по принцип се прави)

 

Усучи ги. Така ще получиш частично екраниране на активния проводник.

 

По принцип не се прави, но дефакто почти всички фендери са така. :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

говориш за оригинални Фендери ?!?!?

 

Каква е логиката - маркова, скъпа китара, а кабелите неекранирани. Разбирам да е е някакво евтино менте...от друга страна, наскоро помагах на колегата Марто Стреса да оправяме едни китари и всички си бяха с екранирани кабелчета.

 

Това с усукването съм го учил някога в университета, ама са ме учили че не е кой знае колко ефективно и когато може е редно да се избягва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре е от произволно разположени жици.

Качеството на екранировката може да се оцени в електрически шумна среда. Ако стоиш сам на сцената с кубето си е едно, а ако кабелите на осветлението минават набилзо е друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Екранираните кабели имат плюсове и минуси. Липсата на екранировка осигурява липса на паразитен капацитет или поне силното му намаляване. Защо, как, е друг въпрос.

Ако кухината на китарата е екранирана, но не само от едната страна, идеално върши работата на екранировките по кабелите, без да влияе топлкова силно, защото е на сравнително голямо разстояние.

Още нещо - активните адаптери (от схемата се вижда, че при теб са пасивни с външна електроника, ако не бъркаме нещо) е нормално да извеждат сигнала към останалата част с неекранирани кабели, защото са ниско импедансни и външните влияния са силно занижени.

Обяснявам , защото совите не са, каквито изглеждат на пръв поглед... :) .

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

говориш за оригинални Фендери ?!?!?

 

Каква е логиката - маркова, скъпа китара, а кабелите неекранирани.

 

Точно за оригиналните фендери говоря. Логиката е, че на тях не им пука. Единственото което ги интересува е да звучат като Фендер - причината поради която се порадават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко ми объркахте представите...но наистина понякога совите не са това което са ;)

Иначе баса ми не е екраниран. Навремето като си купих стария бас, той беше на части, които сглобих сам. Тогава реших доколкото мога да облепя кухините с фолио и това намали в известна степен брумовете. Иначе не трябва да се забравя и че колкото и да са намалени смущенията от кабели и чаркове, все пак самите адаптери са много чувствителни към смущения - от инсталация, от работещи наблизо трансформатори, телевизори, монитори, ел.кабели (особено при мощни консуматори)...голямата брада е и към сценично осветление, там смущенията са особено силни, когато даден прожектор не е пуснат на макс, а е на някаква стойност между минимум и максимум.

Преди време (има поне 14 години) правихме един запис в студио Графити в София - тогава се намираше в едно мазе (не помня адрес) и тогава стария ми бас адски много се смущаваше (обясниха че наблизо минавала инсталацията на целия блок), та тогава ни дадоха да ползваме за записите някакъв друг бас (изобщо не помня какъв), при който брумовете бяха незначителни. Така че в случая пълната екранировка на моя бас не помогна, но пък самите му адаптери не бяха кой знае какво...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.