Evtim Djerekarov Публикувано Юли 6, 2006 Публикувано Юли 6, 2006 (Редактирано) Много въпроси и съвети се изписаха из форума по тази тема, затова реших да напиша нещо по нея. Вдъхнових се от тази статия: http://www.athensmusician.net/archive/2001...neimbody1.shtml Написаното е заимствано от нея. Във даден момент от живота си, всеки китарист започва да се пита "Как да накарам тая китара да свири по-добре?". Този въпрос започва с първото остаряване на струните, и за повечето музиканти, грижата за инструмента се превръща в страст, не по-слаба от желанието за свирене. Започва се често сменяне на резервни части - вие свирите, а те се износват. Ако се грижите за тях, те траят много по-дълго време. За повечето китаристи, тръс род-а е нещо мистично и страшно, и само понякога със страхопочитание поглеждат към капачето на тръс род-а. На практика обаче, ако се регулира достатъчно често, тръс рода решава голяма част от проблемите на китарата, и предотвратява другим които биха се появили, ако не го пипаме въобще. Tim Mchugh, работник в Gibson, патентовал за първи път тръс род-а през 1921г. До тогава китарите имали много дебели грифове, способни да устоят на напъна на струните, без да се огъват. За капак, тогава е нямало тънки(light gauge) струни. Това, което представлява тръс-род-а е една стоманена пръчка, захваната здраво за грифа в долния си край, а в другия край имаща резба и гайка. Тя се противопоставя на огъването, породено от струните. Пръчката е сложена в грифа под форма на дъга(в средата на грифа е по-към задната страна на грифа, а в двата си края е по-към фингърборд-а). Като затегнете гайката, пръчката се изправя, и грифа се огъва назад, а като я разхлабите, може дори да се огъне леко напред. Има, обаче няколко правила. Първо - използвайте тръс род-а само за да поддържате грифа сравнително прав, а не за да нагласяте височината на струните с него. Второ - въртете го само с подходящ инструмент. Трето - не прекалявайте - 1/8 от оборот може да направи драстична разлика.Първото, което трябва да знаете е кога има нужда да регулирате тръс-род-а. Настройте китарата си, вземете я в себе си, и я поставете така, все едно свирите на нея. Притиснете с каподастер(може и с ръка) струните при 1-во прагче. Притиснете след това 6-та струна на 14-то прагче. Сега вижте какъв е процепа при 6-то прагче между струната и прагчето. Може и да натиснете струната на 6-та прагче(ако са ви останали ръце) за да стане по-ясно какъв е процепа. Възможните варианти са показани на фигура 1. Колкото по-голям е процепа, толкова по-голямо е огъването напред. Проверете и средните, и тънките струни. Възможно е да имате гриф, който е по-прав от едната страна, и по-крив от другата. Ако няма никакъв процеп на 6-то прагче, грифа е или дяволски прав, или е извит назад. Биене на първите прагчета е почти сигурна индикация, че грифа е огънат назад. Всъщност, грифа не е редно да е абсолютно прав, поне във повечето стилове музика. Струните вибрират, когато свирите, и е много вероятно те да звънят, ако грифа не е леко наклонен напред. Ако свирите леко, може да настроите китарата си така, че грифа да е почти прав. Ако обаче използвате повече сила, е добре той да е малко по-изгънат напред. Трябва да спомена, че не говорим за силно извиване. Говорим за 0.05-0.3мм(максимум) разстояние между струната и 6-то прагче при натиснати 1-ва и 14-то прагче. Недейте в никой случай да огъвате грифа повече от това. Ако сменяте струните си, като махате всички струни, а не една по една, или оставяте китарите си без струни, отпускайте тръс род-а когато няма струни на китарата, така, че грифа да не се огъва драстично. Ако грифа се огъне много, тогава е възможно той трайно да добие нежелани кривини, и да е необходима намеса на лютиер. Най-добре отбележете оригиналната позиция на гайката на тръс род-а с маркер(Фигура 2). Така винаги ще знаете колко сте го регулирали. Редактирано Юли 6, 2006 от Evtim Djerekarov 2 Цитирай
stratocaster Отговорено Юли 6, 2006 Отговорено Юли 6, 2006 и сега ако някой пак попита какво е тръс род и какво да прави с него......... браво Евтиме - евала че си се постарал да преведеш Цитирай
vlex Отговорено Юли 6, 2006 Отговорено Юли 6, 2006 (Редактирано) Първо мерсаж за играчката да попревеждаш Ся моята въпроса: Колкото по-голям е процепа, толкова по-голямо е огъването напред.Проверете и средните, и тънките струни. Възможно е да имате гриф, който е по-прав от едната страна, и по-крив от другата. Ако няма никакъв процеп на 6-то прагче, грифа е или дяволски прав, или е извит назад. Биене на първите прагчета е почти сигурна индикация, че грифа е огънат назад. Всъщност, грифа не е редно да е абсолютно прав, поне във повечето стилове музика. Струните вибрират, когато свирите, и е много вероятно те да звънят, ако грифа не е леко наклонен напред. Ако свирите леко, може да настроите китарата си така, че грифа да е почти прав. Ако обаче използвате повече сила, е добре той да е малко по-изгънат напред. Трябва да спомена, че не говорим за силно извиване. Ами ок ама ако нямам тръс род тва ще го коригирам от бриджа/нъта. Качвам бридж/свалям нът. А шансове да почне да фалшивее? Ко праим тогава? Сори че леко се отклонявам от темата н наистина ми е интересно Мерсаж още веднъж Редактирано Юли 6, 2006 от vlex Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 6, 2006 Автор Отговорено Юли 6, 2006 (Редактирано) Няма да се коригира толкова ефективно от бриджа/нът-а, колкото от тръс род-а. Когато има лекичка дъга, се получава оптималният вариант. От бриджа можеш да си нагласиш височината на струните, което е друго, и няма много общо с извивката на грифа. Ако фалшивее не можеш да го оправиш без намеса на добър майстор(който да ти направи подходящ нът). Но ако не прекаляваш, до разместване +-0.5% от тоновете няма да се стигне. Мисля, че компенсацията от бридж-а ще оправи проблема. Бях писал в една друга тема за "adjustable nut", че почти всички китари са леко фалшиви, освен ако не им се направи специален нът. Този фалш е поне 2 пъти по-осезаем от фалш, който би се появил в резултат на РАЗУМНО използване на тръс род-а или ЛЕКО вдигане/сваляне на струните. Ти за акустична китара ли говориш? Редактирано Юли 6, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Guest Отговорено Юли 6, 2006 Отговорено Юли 6, 2006 Еха, супер обяснения! Браво, Евтиме! Заслужава си да се пинне темата п.п. и леко офф: един въпрос от мен - ако тръс рода е регулиран правилно, т.е. има я тази малка дъгичка между грифа и струните, обаче те продължават да си бръждят докато свиря (свиря силничко на моменти, с 9-ки струни), друго решение освен да се науча да свиря по-леко има ли ? По-дебели струни ? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 6, 2006 Автор Отговорено Юли 6, 2006 Има няколко варианта: 1. Прагчетата ти са за смяна. 2. Грифа ти е придобил някакви локални неравности в резултат на държане без струни при стегнат тръсрод, или недобреизсъхнало дърво при производство, или пък по принцип некадърно направен гриф.(оправят се с носене на лютиер да нивелира грифа/смени прагчета). 3. Свириш твърде силно за текущата височина на струните(можеш да ги вдигнеш от бриджа). 4. Грифа не е прав, изгънат е назад. Провери хубаво, на светлина дали грифа е прав(поглеждайки го отгоре, или отдолу, така, че страничната линия да стане почти точка. Така кривината става ясно забележима. Цитирай
vlex Отговорено Юли 6, 2006 Отговорено Юли 6, 2006 (Редактирано) Maй и ти имаш сходен проблем: Ми, Евтиме, китарата е Кремона 'Иглика'. Бриджа е стандартен от тия с щифтовете, а ценовия клас не позволява и предполагане на род какъвто и да било Проблема е че е на първите позиции чат пат бръжди, което ме навежда на идеята да вдигна малко струните (надали много ще се оправи 12прагче:около 6мм ако повдигането е до 0.5-1мм може и да е поносимо но предполагам ще се усложни свиренето поради височината на струните). Единственото което ме притеснява е че като сменя пластинката на бриджа може да почне да фалшивее, което не ми се ще (колко странно)... Бе в крайна сметка май ще я оставя така, щото не ми се експериментира с шкафа пък и тя бръждеше най-вече в началото като дъних акордите с все сила... Ся на нея свиря предимно Клептън или някви спокойни баладки, къде с арпежи къде директно с акорди та не се стига до толква голяма амплитуда на вибриране да бръжди едит: Божке колко съм неграмотен Редактирано Юли 6, 2006 от vlex Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 6, 2006 Автор Отговорено Юли 6, 2006 (Редактирано) Според мен тя и сега е прилично фалшива. Значи при 1-во прагче височината на струните(от дървото) трябва да е 1.5мм, а при 12-то прагче - 4.5-5мм. Другото за глупости. Ако бръжди, трябва да се нивелира, и да се сменят прагчетата. Редактирано Юли 6, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
James Hetfield Отговорено Септември 21, 2006 Отговорено Септември 21, 2006 Не знам дали има място за притеснение, но при свободно свирене струните ми звънят някъде към 4 - прагче и когато свиря на 12 та позиция много звънят. Нужна ли е корекция на тръст рода? Иначе като погледна от към главата на грива към тялото не се виждат извивки. Цитирай
maringtr Отговорено Октомври 3, 2006 Отговорено Октомври 3, 2006 Я сега аз да задам един въпрос - мога ли да проверя с нивелир дали ми е прав грифа, защото имам съмнения че е малко крив, но не мога да видя с просто око... Цитирай
fluti Отговорено Октомври 3, 2006 Отговорено Октомври 3, 2006 (Редактирано) ^ Може с нещо дълго и право (не е задължително да е нивелир) - поставяш го примерно в/у хрифа (в/у прагчетата) и гледаш дали остава място в средата или пък се опира в средата и се клати настрани Но за тази цел струните също вършат работа - когато са опънати са почти идеално прави. ^^James Hetfield - според мен трябва да си вдигнеш малко струните от бриджа. По принцип, когато струните бръмчат само на ниските прагчета (1,2,3,...) тогава има нужда от корекция на тръс-род-а, а когато бръмчат само (или както в твоя случай най-много) на високите (от 12-то нататък, т.е където грифа вече се захваща за тялото), тогава трябва да се повдигне височината от бриджа. Виж за всеки случай, да нямаш обратна дъга - поглеждаш по дължината на грифа откъм тялото (все едно държиш пушка ) Редактирано Октомври 3, 2006 от fluti Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 3, 2006 Автор Отговорено Октомври 3, 2006 Я сега аз да задам един въпрос... Прочети началото на темата. Там има отговор на въпроса ти. Цитирай
Paldi Отговорено Октомври 7, 2006 Отговорено Октомври 7, 2006 абе взех си един Squier Bullet Strat , и струните звънят на свободно без да натискам прагчета ,а пък и като натискам прагчетата пак звънят дори не само на първите позиции , изглежда е огънат назад ? а може би от бриджа да коригирам ? и неразбрах как да отбележа с маркер оригиналната позиция на тръс рода като е заврян на вътре в дървото и неразбрах на коя страна като го въртим го огъваме назад (black bow) и на коя да въртим за typical setup , м/у другото орфейката ми е смотано българско дърво ама тръс рода се вижда и може да се драсне по него , а и колкото и стара и бита да е нямаше такива проблеми Цитирай
Paldi Отговорено Октомври 7, 2006 Отговорено Октомври 7, 2006 а м/у другото знаете ли накъде да пише бриджа как се наглася ,че досега не съм пипал такъв ... Цитирай
Paldi Отговорено Октомври 9, 2006 Отговорено Октомври 9, 2006 ей eitysix оправяй се сам бе калъп ... Цитирай
Recommended Posts