Jump to content
Българският форум за музиканти

Warmoth custom guitar - тяло от орех?


dickens

Recommended Posts

:offtopic-001: Аз съм свирил на китари от различни дървесини и смея да твърдя, че ИМА доста голяма разлика между техния звук !!! Например аз лично не харесвам липови китари - въпрос на вкус. Звучат ми мътно и среднисто, а аз обичам по-стегнат звук. Нека да ме оборят Стив Вай и Сатриани :P За американски и европейски орех обаче не мога да говоря от личен опит.

 

А сега по темата - ето малко мнения от един друг форум за ореховото дърво:

http://www.sevenstri...r-bad-idea.html

 

Иначе на Dickens пожелавам успех с начинанието !!! :metalist:

Редактирано от rosso
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Още малко информация, макар и позакъсняла.

 

В смисълът на повдигнатия въпрос - основната разлика между американският (J. Nigra) и разпространеният в Европа през Средна Азия орех (J. Regia) е в тяхната плътност. Европейският е с по-затворени пори, по-голяма гъстота на шарката (closer grain) и по-плътна дървесина, което неминуемо довежда да разлики в тоналните характеристики на споменатите два типа дървесина.

За акустичните разлики между по-плътни (closer grain) и по-рехави (open grain) дървесини е писано достатъчно.

Разбира се, в Северна Америка отдавна вече е внесен J. Regia, който се отглежда промишлено и със сериозни темпове.

При Вас очевидно въпросът допира до това да знаете точно кой от двата типа търсите и точно кой ще внесете от Warmoth.

 

Орехът е прекрасен материал за електрически китари, близък, но и различаващ се от махагона, и затова двата материала често биват комбинирани. Той е по-твърд и плътен от махагона и затова неговият тон ще бъде по-ясен, като от оpen grain дървесина можем да очакваме доста комплексна средночестотна характеристика, която подтиска определени честоти, а други прави по-динамични.

От ореха могат да се очакват твърда атака и солидни ниски честоти (както при ясен), гладки, не крещящи високи (както при махагона) и характерните за елхата средни.

 

Сред "недостатъците " на ореха можем да изброим това, че теглото му е относително високо и тонът му може да бъде доста "упорит" (последното в смисъл, че не могат да бъдат постигнати драстични промени в тона чрез проста смяна на адаптерите). От особена, дори критична важност са изчисленията за разположението на адаптерите, т.е. - те трябва да са добре подбрани и правилно разположени! Орехово тяло на китара ще диктува нейният тонът значително повече от всяко друго дърво. Да се избягва планка, която е твърде тежка - упротреба на такава може да доведе до подтискане на средните честоти и поява на "носов", "безжизнен" звук.

 

За съжаление орехът е достатъчно рядко и скъпо дърво, което е единствената причина за това то да не се използва в масовото производство на инструменти (като масив, фурнирът е значително по-ефтин). В световен мащаб на един продаден бас се продават около сто китари. Затова е доста по-вероятно да се срещне орехова бас китара, отколкото китара - производителите просто не могат да си го позволят.

 

Наскоро завършената от нас по поръчка електрическа китара с тяло-сандвич от масивен орех/махагон/орех и ясенов гриф показа изключителни тонови характеристики - плътни, но добре балансирани ниски и среда, повече от добър състейн и липса на тонови възли по цялата мензура.

 

Надявам се информацията да е от полза, поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за изчерпателната информация, за сега нещата малко са в застой, все пак не зависи само от мен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.