rosso Отговорено Септември 25, 2012 Отговорено Септември 25, 2012 (Редактирано) Аз съм свирил на китари от различни дървесини и смея да твърдя, че ИМА доста голяма разлика между техния звук !!! Например аз лично не харесвам липови китари - въпрос на вкус. Звучат ми мътно и среднисто, а аз обичам по-стегнат звук. Нека да ме оборят Стив Вай и Сатриани За американски и европейски орех обаче не мога да говоря от личен опит. А сега по темата - ето малко мнения от един друг форум за ореховото дърво: http://www.sevenstri...r-bad-idea.html Иначе на Dickens пожелавам успех с начинанието !!! Редактирано Септември 25, 2012 от rosso Цитирай
jorog Отговорено Септември 25, 2012 Отговорено Септември 25, 2012 Ето малко инфо от Сеймоур Дънкан: http://www.seymourduncan.com/support/tone-wizard/the_concept_beh/ http://www.seymourduncan.com/support/tone-wizard/tonewizard.php?Instrument=Guitar&Type=Hum-Sing-Hum&Music=Hard+Rock+Metal&BodyWood=Basswood&Fretboard=Rosewood&BridgeType=Locking+Trem Цитирай
dickens Отговорено Септември 27, 2012 Автор Отговорено Септември 27, 2012 Благодаря на всички за изказаните мнения и съвети, не бързам, ще проучвам още... Цитирай
TLC1 Отговорено Октомври 27, 2012 Отговорено Октомври 27, 2012 Още малко информация, макар и позакъсняла. В смисълът на повдигнатия въпрос - основната разлика между американският (J. Nigra) и разпространеният в Европа през Средна Азия орех (J. Regia) е в тяхната плътност. Европейският е с по-затворени пори, по-голяма гъстота на шарката (closer grain) и по-плътна дървесина, което неминуемо довежда да разлики в тоналните характеристики на споменатите два типа дървесина. За акустичните разлики между по-плътни (closer grain) и по-рехави (open grain) дървесини е писано достатъчно. Разбира се, в Северна Америка отдавна вече е внесен J. Regia, който се отглежда промишлено и със сериозни темпове. При Вас очевидно въпросът допира до това да знаете точно кой от двата типа търсите и точно кой ще внесете от Warmoth. Орехът е прекрасен материал за електрически китари, близък, но и различаващ се от махагона, и затова двата материала често биват комбинирани. Той е по-твърд и плътен от махагона и затова неговият тон ще бъде по-ясен, като от оpen grain дървесина можем да очакваме доста комплексна средночестотна характеристика, която подтиска определени честоти, а други прави по-динамични. От ореха могат да се очакват твърда атака и солидни ниски честоти (както при ясен), гладки, не крещящи високи (както при махагона) и характерните за елхата средни. Сред "недостатъците " на ореха можем да изброим това, че теглото му е относително високо и тонът му може да бъде доста "упорит" (последното в смисъл, че не могат да бъдат постигнати драстични промени в тона чрез проста смяна на адаптерите). От особена, дори критична важност са изчисленията за разположението на адаптерите, т.е. - те трябва да са добре подбрани и правилно разположени! Орехово тяло на китара ще диктува нейният тонът значително повече от всяко друго дърво. Да се избягва планка, която е твърде тежка - упротреба на такава може да доведе до подтискане на средните честоти и поява на "носов", "безжизнен" звук. За съжаление орехът е достатъчно рядко и скъпо дърво, което е единствената причина за това то да не се използва в масовото производство на инструменти (като масив, фурнирът е значително по-ефтин). В световен мащаб на един продаден бас се продават около сто китари. Затова е доста по-вероятно да се срещне орехова бас китара, отколкото китара - производителите просто не могат да си го позволят. Наскоро завършената от нас по поръчка електрическа китара с тяло-сандвич от масивен орех/махагон/орех и ясенов гриф показа изключителни тонови характеристики - плътни, но добре балансирани ниски и среда, повече от добър състейн и липса на тонови възли по цялата мензура. Надявам се информацията да е от полза, поздрави! Цитирай
dickens Отговорено Октомври 30, 2012 Автор Отговорено Октомври 30, 2012 Благодаря за изчерпателната информация, за сега нещата малко са в застой, все пак не зависи само от мен... Цитирай
Recommended Posts