Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за дърводелски инструмент


Recommended Posts

Здравейте!

От много време търся такъв инструмент - знам, че има руски вариант - комбинация между циркуляр и абрихт. Освен това трябва да е със ситни зъбци. Ако имате информация къде мога да нямеря такъв - моля да ми съобщите. Ако някой пък може да ми направи такъв - готов съм да го обсъдим.

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Адаш извинявай ма че ти спамвам темата, но как точно са свързани двата? Дядо ми имаше такъв (мисля че го разглоби отдавна) но той просто ползваше една и съща ос май... или пък беше дрелка и циркуляр :greenball: А иначе хибрид между двете не мога да си представя поясни за мен и за останалите помагачи плс

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

ми и аз съм виждал подобни двуоперационки с обща ос на въртене - абрихт-бормашина, циркуляр-бормашина, и съответно циркуляр-абрихт, ама за последното не съм сигурен че съм виждал с очите си... иначе двете функции на машината са разделени от общ базиращ линеал. Сигурно нещо подобно търси Vlad. :think: <_<

Редактирано от icho7ryches
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше такива в Bricolage, пак руски, 4-5-операционни. Абрихт, циркуляр, и още 2-3 функции (май имаше опция за струг :think: ). Абрихтът обаче беше доста тесен - около 15 см. Цената беше към 300-400 лв. ако си спомням правилно.

Всичко е на една ос. Ако искаш да ползваш циркуляра, се монтира допълнителна плоча над абрихта, в която има прорез за диска на циркуляра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dа, точно в руската многофункционална версия съм се прицелил. В практикер не бяха и чували за такова нещо. Ще мина брез Бриколаж.

Благодаря за информацията, пакман:huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам такъв абрихт-циркуляр, наследен от покойния ми дядо (RIP).

Това е една стойка от винкели, с работен плот отгоре и със стойка за електродвигателя ниско долу при основата.

Оста минава напречно през средата на плота, 1/3 от дебелината и се подава отгоре (това се настройва). На нея се захващат ножовете за абрихт, а на стърчащият и извън плота край се захващат дисковете за циркуляр.

Можеш да слагаш всякакви въртящи се неща - абразивни дискове (става доста брутален шмиргел), различни дискове за дърво, шлайф шайби... Много готин инструмент, особено като се има предвид, че се задвижва от 4 киловатов трифазен двигател.

Сега мисля да добавя и някои подобрения, за да го превърна в лентов шлайф (от стационарен тип). Ако някой може да даде акъли по този въпрос, да пише.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цената в брико е 425 лв. Машинката обаче не ми вдъхва особено доверие. Плотът явно е от недостатъчно здрава ламарина и беше леко крив, а това означава, че никога не можеш да получиш добре изравнена повърхност на дъската, която обработваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@пакман: Много благодаря за информацията и коментара!

Обмисляме вариант да направим точно това, което ни трябва по поръчка.

Дали знаете някой, който може да го конструира и изработи? Може да се мисли и в посока два диска, но не съм сигурен дали ще върши добре работа. Става въпрос за рязане на ленти от фурнир. Добре е едновременно да се зареждат примерно 30 листа от материала /дебелина общо 2 см/. Целта е да се получат ленти с дължина 20 и ширина 2 см. Досега ги режехме надлъжно с подобен циркуляр, но искаме да пробваме вариант да става по-бързо. Тоест трябва да е на по-големи обороти - 6000 в минута - машината. А диска трябва да е със ситни зъбци.

 

Благодаря за помощта!

Влад

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да разбирам от фурнири, си мисля дали няма да е по-удачно използването на банциг за тази цел, евентуално с някакво просто приспособление с притискащи ролки. Има ленти за банциг с доста ситни зъбци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.