Jump to content
Българският форум за музиканти

Стягане на кремона


Recommended Posts

Привет на всички! На гардероба при тъща ми намерих една китара Кремона Зорница в доста запазен вид. Лака се е пообелил, но пък грифа е супер прав и прагчетата са екстра. Липсва само магарето. Въпроса ми е, някой дали му се намира такова нещо или от къде да си купя? Поздрави на всички!

http://www.google.bg/search?tbm=isch&source=mog&hl=en&gl=bg&client=ms-android-huawei&tab=wi&q=%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%20%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0&sa=N&biw=800&bih=373#i=8

От София съм!

Редактирано от santuco
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Линкът ти не е коректен, отваря се Гугъл и нищо повече. Както и да е, разбирам за какво става дума. Такъв бридж или "магаре" няма откъде да купеш в днешно време. Но не е и нужно, с малко повеме сръчнокт може да си го направиш сам. Ако прецениш, че не е по силите ти, потърси който и да е лютиер, изработката е елементарна и не би трябвало да струва скъпо. Все пак е парче дърво с набит отгоре фрет (или пластинка кост, графит или някакъв метал), нищо повече. Тия китарки бяха доста неудобни за свирене, с тесни, но дебели грифове, но доста от тях с много приличен тон. Кремона и Орфей с тъпо постоянство ги бълваха години наред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Извинявам се за линка. Ето актуални снимки!

http://www.picvalley...nkY8GlhnqCt.JPG

http://www.picvalley...NGUPxq3oJ7A.JPG

http://www.picvalley...K4Hopj5MxL9.JPG

http://www.picvalley...58mdnD2evaY.JPG

Трябва си малко занимавка но мисля че си заслужава. Разгледах темите за боядисване и надявам се ще се справя, трябва да издокарам едно магаренце и една пластмаса за нът, защото тази е кофти. Ще се разровя у нас за по твърдо дръвце някакво и отгоре ще му сложа едно дълго парче прагче леко под ъгъл и ще го оформя естетично.

Редактирано от santuco
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се мъчи да слагаш прагчето под ъгъл, ще мръднеш малко магарето. Важното е разстоянието от нъта до 12 позиция да е равно на разтоянието от 12-та до магарето. Препоръчвам ти да не боядисваш китарата, свири си така както е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последно реших само леко да я запечатам с лак , колкото да пази дървото, защото на места е голо и така да си има захабен вид! А за магарето ще видя то и без това е подвижно така че....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Най-после ми остана малко време! Намерих едно парче твърдо дърво и го оформих като трапец, после направих с един нож за хляб прорез и сложих прагче на което да опират струните.

http://www.picvalley...ImNvNKsF0nf.JPG

Tрябва малко да се доизкусури де...

След това си направих нов нът,защото оригиналния беше счупен.

http://www.picvalley...rHbL3P07rbG.JPG

http://www.picvalley...rScYA9D8GGH.JPG

Междувременно изшкурих много леко тялото на китарата и грифа ,така че да си остане с изхабен вид и после я минах с някакъв лак за паркет, който разредих и я боядисах съвсем малко колкото да се запечати.

Преди за залепя нъта реших да сменя нулевото прагче, защото заводското беше вкопано. Сложих едно с една идея по високо дори (така даже е по добре) и после залепих нъта. Залепих и пластмаса на магарето за да води струните и внимателно направих каналчета струна по струна и на нъта и на магарето с разни ножове и пилички. Малко играчка, защото всяка струна е с различна дебелина ,а и трябва каналчетата да са достатъчно дълбоки за да опират струните в метала.

http://www.picvalley...D28FxlAWgQY.JPG

http://www.picvalley...LhNVL76RVCA.JPG

http://www.picvalley...M0VXsj8cQVK.JPG

http://www.picvalley...rQhFkRG6Tj0.JPG

http://www.picvalley...rd0UmB5UDEA.JPG

http://www.picvalley...wulARhSFYhA.JPG

Сложих и бронзови струни от Динакорд , интонирах я и си свирна доста прилично, даже супер прилично. Остана само да и сложа нови точки на грифа! Това е момци ако имате стари китарки с малко труд и мерак може да им вдъхнете още години живот. Поздрави на всички!!!

Редактирано от santuco
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.