Jump to content
Българският форум за музиканти

Адаптери: дали наистина трябват нови? Как да разберем?


~DN

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Та, много теми за адаптери гледам последните дни - всеки иска да смени своите с нови. Аз правя крачка назад и питам друго:

 

 

 

- В каква ситуация може човек разбира, че му трябва смяна? Ако просто не ме кефи звука, който китарата ми вади ли?

 

- От къде да съм сигурен, че когато не ми харесва тона на дадена китара, проблема е точно в адаптерите, а не в инструмента като цяло - т.е. как да знам дали ще се прецакам ако купя нови адаптери, че да зазвучи по-добре китарата, а то се окаже, че подобрение няма (щото талаша си е талаш)?

 

- И когато отивам в магазина и поискам китара с EMG-та просто да ги чуя, как слушайки да направя разликата между това дали оценявам само адаптерите, или цялостната изработка на инструмента?

Редактирано от ~DN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повдигаш интересни въпроси, мисля че отгворите ще бъдат повече от разнопосочни. Моят опит, а предполагам и повечето колеги ще го споделят, че когато става въпрос за звук вкусовете са точно толкова, колкото и хората. По първият ти въпрос мисля, че възприятието за звук е доста субективно и вкусът на даден музикант се оформя с годините въз основа на натрупване на опит с различни китари/усилватели/адаптери и каквото се сетиш. Не рядко си мислиш "ееее това е моят звук, това ме кефи", а след врем чуваш нещо ново и различно (обикновенно доста скъпо;) и осъзнаваш, че то звучи много по добре. В това безкрайно търсене, всеки който се интересува, чете и пробва се оформя познание, което ти помага да дефинираш по-точно своите нужди и желания. Адаптрите са част от търсенето, при това смея да твърдя една от сложните му страни. Това е защото при всяка китара адаптера е просто част от конфигурацията - дърво-изработка-тип конструкция и всичко това оказва влияние. Ако обърнеш внимание на спецификациите на някои адаптри пише и с какво дърво дават оптимален резултат. Ето насока при търсенето. Факт е, че един и същи адаптер звучи различно на различни китари. Използването на думата "кеф" е меко казано точно - ДА, трябва да те кефи, но все пак адаптера е само част от звука и трябва да си наясно кой елемент те кефи и кой не.

 

По втория ти въпрос - обикновенно евтините китари са с компромисни адаптри, това е факт. Китари над 1500 лева обикновенно обаче са доста по-добре измислени и направени и там този проблем не е толкова чест. Обикновенно производителите съобразяват типа китара, материала от който е направена и електрониката, която слагат. Да, за немалко китаристи това е изходна точка за подобряване, но моето мнение е, че преди да се пипа по китарата трябва да се понатрупат мнения, проби и доста четене. Изходна точка в това търсене е "кое не ми стига?" - дали аутпут, ниски, високи или дефиниция. При точно формулиране е лесно да се намери решение. Ще те излъжа, че въпреки всички усилия не се случват и грешки.

 

Моето мнение е не се доверявай, когато някой ти казва "ей това е най-доброто", защото то е най-доброто, но за него. При теб е много вероятно най-доброто да е друго.

 

Прегледай сайтовете на Дънкан, ЕМГ, Димарзио, Беър нъкъл и каквото се сетиш, има интересна информация, която ще ти е доста полезна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е доста сложен въпрос.Зависи каква китара имаш и какъв тон търсиш,какъв стил музика слушаш и ти харесва.И най-вече добре тренирано ухо за различните честоти.Китарата се преценява първо акустично как звучи.Дали има повече среди(обемен и равен тон),високи(раздрънчан и остър тон),ниски(мътен и отпуснат тон) или пък определена комбинация между тях.След това се преслушва включена във комбо амп чиста китара.От там се правят заключения за различните адаптри(нек,мидъл и бридж) какво предлагат като сила(изход\output),честотни характеристики,както и субективно дали отговарят на очакванията ни за търсения тон.След това се вкарватизкривяващи(овърдрайв,дисторшън) ефекти според стила(блус,рок,метъл,кънтри,поп) и се преценява пак обективно и субективно дали отговаря на очакванията ни.Например един адаптер може да звучи добре на чисто ,но при изкриване да е анемичен,отпуснат,раздрънчан,да няма плътност,да микрофонира, да вкарва излишни шумове и т.н.Или пък обратното ,да звучи доста добре(стабилно,твърдо, пробивно,ясно,тежко и яко)при изкривяване без да вкарва излишен шум, а пък при чисти настройки да е зле(мътен,раздрънчан,басов,отпуснат).За ориентир може да прегледаш сайтовете на Димарцио,Сеймоур Дънкан,ЕМГ.Също може да прегледаш във Youtube.com за ревюта на различните адаптри при дадена китара преди и след смяната им.

http://www.dimarzio.com/pickups

http://www.dimarzio.com/pickup-picker

http://www.seymourdu...rt/tone-wizard/

http://www.seymourdu...one/the_basics/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.