Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с Cry Baby


Recommended Posts

Здравейте,

 

имам проблем с wah-то - при ползване зъбното колелце, което регулира филтриращата честота прескача и звукът на педала се променя. Като го отворя и го наглася в крайно горно положение, имам възможност да променя(върна) положението на колелцето, и за известно време проблемът се решава, но после пак същото. Има една бяла пластинка зад назъбеното "лостче", което движи зъбното колело, която ми се струва, че не го "натиска" достатъчно напред за да прави плътен контакт, но от проведените опити не можах да установя дали това е причината.

 

Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бялата "пластинка" или по-точно скоба действа като пружина. Тя бута зъбната рейка към зъбното колело което е закачено за потенциометъра.

Имай предвид, че потенциометърът не прави цял ход а около половин ход. Трябва сам да анализираш кое не ти е наред в механичната система. Зъбното колело има шлиц който влиза в потенциометъра, така че зъбното колело да не се върти независимо от пота. Виж дали е така при теб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето така е при мен:

 

2012-04-28_21-33-29_741.jpg

2012-04-28_21-33-36_757.jpg

 

 

2012-04-28_21-33-49_390.jpg

 

...но, не виждам как да го оправя, без да разглобя механизма. Проблемът е, че дори и да го отворя, не съм сигурен как точно да го оправя, а педала не е мой и не ми се рискува без да знам какво правя. Някой ако има предположения ио препоръки, ще съм благодарен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо време позиционирай(пристегни)корпуса на потециометъра- от снимките ми се струва че се върти и от там може да идва тоя нежелан ефект

Редактирано от BASHMAISTORA
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дясната част, от гайката до жиците, е напълно статична. Върти се само зъбното колелце, оста, на която е закрепено и лявата "гайка". На снимките изглежда така, защото са правени от три различни ъгъла - отпред, отгоре и отзад. Не изглежда да има разминаване между остта и зъбното колело. Все пак ще позатегна всичко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да се завърта потенциометъра, означава, че изобщо не е регулирано съответствието на педала с ротацията му. Рейката като стигне до края на завъртането на потенциометъра го напъва и естествено при това усилие прескача. Добре, че е еластичността на пружината, че иначе щеше да се изрони зъбното колело и рейката, или да се потроши всичко заедно с потенциометъра.

Настройката на тази система се прави с уреди, ако трябва да сме точни. Двата края на ротацията се определят от двата края на обхвата на регулиране на честотата на филтъра. Ако не се направи така, ефектът не работи както трябва или се троши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Успявам да настроя положението на потенциометъра(във връзка с крайните полужения на рейката) по слух и постигам напълно задоволителни резултати, но не се сещам как да огранича движението на рейката, така, че в крайното положение да няма опасност от прескачане. По принцип има възможност да се регулира положението на цялата конструкция на потенциометъра, нагоре или надолу по металната конструкция, за която се захваща, но логиката ми подсказва, че трябва да е в крайно долно положение. Друго, за което се сещам е да се ограничи движението на педала в крайната му позиция, но разглеждайки конструкцията не виждам начин, а и въпреки че става въпрос за милиметри, най-вероятно ще окаже влияние върху звука.

Ще поекспериментирам малко с нещата, които немога да повредя и пак ще пиша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.