Jump to content
Българският форум за музиканти

Струни


vlex

Recommended Posts

  • Отговори 34
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

и аз свалям всички струни една по една и после слагам една по една и в крайна сметка как е по добре ?

да ги сменяш 1 по 1, махаш шеста примерно - слагаш шеста

така се избягват проблемите с грифа и с флойд-а ако има такъф :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

docc - ти свирил ли си някога с дебели струни? Пътвата седмица имат толкова много нежелани хармоници че на моменти дразнят. За 4 5 и 6 говоря.

В момента имам на различни инструменти(6 струнни .ел.китари) 013-056; 011-050 и 010-052.

Нежеланото(премодулирано)звучене на струни подлежи на коригиране -височина на струните спрямо адаптер;спрямо дървена част(предимно гриф);материал на опорните точки(nut/saddle);стойност на потенциометри(или настройки на електроника);входна чуствителност на апратура...А не на последно място - друг модел струни.

Дървото,струните,електрониката и характерният за всеки изпълнител похват на тоноизвличане,формират цялостната колоритност на сигнала,който "излиза" от китарата.Тези компоненти трябва да са във взаимодействащ баланс,определян и търсен от изпълнителя.Какви са критериите и как се постигат резултати,е разбира се, въпрос на личен избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ти говоря за начина по който трептят новите струни - за чисто свирене звучи много добре даже, но сложиш ли много гейн нивото на нормалния звук и на звънтенето се изравнява... може би пък не свириш с толкова много гейн.. не знам, щом не ти е направило впечатление до сега...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смятам,че това което посочих,е принципно положение и касае това,което се посочва като проблем.Не съм имал пред вид единствено моите "настройки".

 

П.п. Взех отношение по темата,защото"явлението" ми е много познато(убеден съм,че и на почти всички).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скъсам ли една сменям све :dance:

то като късам най вече една нема сми да събирам резервни за другите..

а иначе рядко късам.. сигурно щот и рядко свиря :lol:

ама ако ги имам новите струни в мене ги слагам веднага

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми аз свиря постоянно, е не се уливам, но свиря почти всеки ден и не съм късал струна от 5-6 години, някак си с времето свикваш колко могат и не ги късаш, пък да остаряват толкова че да се късат от самосебе си не ги оставям.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм късал струни от 3 години сигурно, не помня, късаше ми се 1-ва много. А с тая тема ме хвърлихте в тъч. От както имам китара все сменям струните като първо свалям всичките и после слагам новите. Но мисля, че няма проблеми (слава богу). Вече ще си сменям една по една. Въх!

 

ПС: Даже мислех да сваля всичките струни за около месец, че имам изпити и да не се разсейвам ;). Добре, че го прочетох това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как вие смятате: как е по-добре да се сменят струните - когато се скъса някоя само нея или всичките на определен период от време :headbang:[/color][/i]

значи аз мойте ги сменям през 2 месеца горе долу в зависимост от това дали са почнали да фълшивеят....а инъче и като скъсам си я сменям, но в повечето случай не ми се налага да ходя да си я купувам, защото все се намира някоя останал, пък че фълшивее малко - маината му ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми по принцип евтините струни се скапват по-бързо и почват да фалшивеят поради това, че струната се разтяга неравномерно и и се изместват хармониците, което я прави невъзможна за настройване. Според мен оптималния вариант е да се сменят на около 2 месеца, както споменаха няколко души тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

preIbanez, той човекът си го каза - няма да и стане нищо на китарата ако й се свалят всичките струни едновременно. Най-малкото за да изстържеш мръсотията, която неминуемо се събира около самите прагчета. Не ме обвинявайте в немарливост, грифовете на китарите ми са едни от най-чистите които съм виждал! ;) А и truss rod-а е направен за да държи грифа прав под напрежението на струните, подчертавам прав, няма да тръгне да го измята на обратно. Това е.

...ами аз като си сменям струните правя следното:

 

1.свалям струна

 

2.почиствам грифа,тялото и адаптерите в тази им част дето е била под струната

 

3.слагам нова струна

 

4.настройвам новата спрямо другите струни

 

5.след като съм сменил всички струни една по една настройвам за последно с тунер

 

6.лягам да спя

 

7.като се събудя пак настройвам с тунер

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли има някой с налична приготвена снимка,за доказатаелство.А ако случайно се намери,вероятно ще последва и искане за сертификат за автентичност на фотоса.Има обаче начин човек и сам да се убеди.Необходими са:китара(има голяма вероятност експериментът да е по-успешен с евтин модел и с фиксиран бридж); по-дебели струни(011 и нагоре).Струните се поставят на китарата,напрежението на грифа се настройва с тръс рода.После инструментът се експлоатира интензивно 1.5/2г. и струните се свалят за около 7/10 дни.Шансовете за по-изразителен успех нарастват,ако в последния период(без струни) са налице и по-подчертани климатични промени(нищо драстично и не по-различно от обичайните условия за съхранение на инструмент,но все пак,един "преходен" сезон ще свърши работа).След това може да се прави снимка.Предполагам ,че със по-специални техники на заснемане(не разбирам от фотографско изкуство) би могла да се улови появилата се (щото ще се появи!) "обратна дъга".Малко съм скептичен по отношение на "очевидността",защото досега не съм успял по снимки на китари,да установя степента на "правата дъга",която при нормални условия всяка настроена китара китара има.Предполагам,че проблема със снимковата идентификация ще е аналогичен и с "обратната"."Явлението се регистрира много по-лесно и убедително при инсталиране на струни отново.

 

По-лесно могат да се осигурят снимки на индивиди размазани в/у тротоар,по причина на убедеността им,че като скочат от покрива и размахат ръце - ще литнат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично сменям само струната, която ми се къса... Рано или късно всяка се къса и периодично всички струни се подменят така или иначе... За около 6 месеца сто на сто вече всички струни ще се е наложило да се сменят... При мен е така де ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.