Jump to content
Българският форум за музиканти

Хитър Петър Family


Recommended Posts

Здравейте,

понеже имам афинитет към софтуерното решение на музикантските проблеми ,

правя тази сборна тема за Real-Time софтуера, който е наличен до момента. Ще споделя някои мои впечатления за част от софтуера, някои са добри други не чак толкова. Целта на занятието е, не да рекламирам или оплювам един или друг софтуер а да бъда полезен на всеки който е решил да си превърне миди клавиатурата и компа в KorgPA80 примерно ;) , макар че ще се убедите, че невинаги това е най-удачния вариант от финансова гледна точка.

1-LiveStyler: Започвам с тази програма защото върху нея имам най-много наблюдения и впечатления, следя и развитието още от първите версии и в момента разполагам с лицензирана версия. Софта е доста добре разработен и продължава да се развива. Като цяло е от типа user friendly, лесно се борави с нея и менютата са доста ясни. Чистата РС версия било то 10,11,12 или 14 работи със стилове на Ямаха, има вграден VST-Host и семплер, което е едно допълнително предимство. Принципно е разработена за работа със Ketron SD2 , но дава и много добри, бих казал отлични резултати и със обикновена звукова карта и Asio-драйвер.

14-та версия създава проблеми при зареждането на някои по-тежки VST-та като Nexus2 примерно. Съпорта от страна на екипа на LiveStyler не е на ниво. Въпреки почти светкавичната кореспонденция, отговорите са шикалкавещи и не помагат по никакъв начин за решаването на възникналия проблем.

Цената започва от 30 евро и достига до към 220 евро, в зависимост от това какъв лиценз се купува, на какъв носител е софта и коя версия е. Програмата се предлага на DVD със доста голяма библиотека от SF2 и стилове, на USB-Flash(това е Plus версията която е и със вграден styleworks и може да се ползва на всеки комп на който е бучната флашката) и най-тънкия вариант е да се дръпне от нета и да се купи лиценз само за един комп.

Само информативно- д-р Гугъл знае хапче само до 10 версия.

2- LiveAranger: Програмата е от семейство Livestyler, като тук е наблегнато върху работата със стиловете, тяхната промяна и донастройка. Нещата са подобни като в точка 1-ва.

3- vArranger2: Един сравнително нов доста обещаващ софтуер, който съм представил в една друга тема, но ще му отделя още малко време. Разработчиците спряха демото на програмата и ако искате да видите какво представлява ще трябва да се задоволите със снимки и клипове от нета . Редовно посещавам форума на разработчика и разбирам,че продължават с развитието на програмата, иначе комуникацията с тях е доста трудна и повече обичат да задават въпроси дали не искате да закупите отколкото да отговарят на конкретни запитвания. По мое мнение и в сравнение с другите софтуери е на безсрамно висока цена.

4- One Man Band- Тук мога да кажа само, че програмата е работеща, с доста „дървен” интерфейс и в застой от доста време. Работи със стилове на Ямаха. Все пак струва си да се пробва, пък може и на някой да му допадне. Софта също е платен, макар Д-р Гутъл да намира лек.

5- Real-time Style Performer: Доста ограничен софтуер, но за сметка на това пък може да се ползва и фрее. Плейва и работи със ямаха стилове, като няма особено големи възможности.

До тук с работещия или вършещ някаква работа софт

6-Gmorgan: Програмата е създадена за Линукс, но има и Win вариант. Доста са се потрудили хората, има доста функции, но ако я изберете ще трябва или да се задоволите със вградените стилове или да си ги правите сами. Безплатна е ако не ме лъже паметта.

7-MAAS MIDI Auto-Accompaniment Systems

8- RMCA Realtime MIDI Chord Arranger

7 и 8 също са от едно семейство. Нямам особени впечатления от тях и ги споменавам като възможен избор

9- "Juzisound" - Real Time MIDI Arranger- Ето ви и нещо българско. С цялото ми уважение към труда на тези колеги , не мога да не изразя и възмущението си. Във времена в които даже калкулатора ми работи със някаква ОС, да предлагаш нещо работещо само под ДОС и то на такава цена......ами не благодаря. Все пак споменавам програмата като съществуваща и много бих се радвал ако този софт претърпи някакво развитие и стане годен за употреба към днешна дата.

 

Възможно е да съм пропуснал нещо или да не съм бил съвсем обективен, но се надявам да съм ви помогнал и да не се лутате и чудите кое к`во прави и дали аджеба ще ми свърши работа, а и темата остава отворена и винаги може да се допълни и обсъди нещо. Линкове към горе изложените програми или техни снимки няма да слагам.

Ползвайте лицензиран софт за по-малко ядове и внимавайте къде си давате парите.

 

Ами това са моите 5 пари членски внос за тази година ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да ви дам пример....

ако започвате от нулата- за лаптоп например около 700 лева, за външна звукова карта или саунд модул от 50 до към 350, софтуера ще го сложим 150 средна цена.....е то май стана колкото един РА80 втора ръка ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.