Jump to content
Българският форум за музиканти

Паралелно връзване на volume потенциометър?


Recommended Posts

(Когато човек го напре скука, почва да прави глупости :) )

 

Реших малко да освежа електрониката на китарата - да позачистя потенциометри, тва-онова, и реших да пробвам нещо, което отдавна се каня - всички знаем стандартното връзване на volume - сигнала в центъра, от едната страна - изхода на китарата, от другата - маса.

 

Какво обаче ще се случи ако просто сложа потенциометъра паралелно на изхода - център сигнал, едната страна - маса.

Резултата е учудващо добър в отношение, че си реших един дълготормозещ проблем - при стандартното свързване, когато потенциометъра е в средни положения, съпротивлението е много по-високо отколкото когато е в единия край. Защо? Защото в средата си един 500К потенциометър, ще сцепва изходното съпротивление на 250к, което е кажи-речи 20 пъти по-голямо от това на един адаптер. И какво значи това - шум!

Сега, това, което прави потенциометъра - когато е "усилена" китарата, съпротивлението му е достатъчно голямо, за да "не съществува" във веригата. Когато почна да я намалявам, съпротивлението намалява, и постепенно почва да укъсява веригата. По този начин промяната на съпротивлението от макс до 0 е единствено надолу и нямаме вариант с големи съпротивления в средата.

Това, което ме мъчи е, че ми е пределно ясно, че преоткривам топлата вода, но защо никъде в интернет не мога да намеря информация за такова свързване? Пънах се да слухтя за разлики в единия и другия вариант и като че ли в звука няма разлика, освен осезаемата липса на шум. Според вас има ли някакъв проблем с такова свързване?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да не е точно по темата, но аз направих това свързване и има ефект.[media]http://www.1728.org/guitar4.htm[/media]

Купих от Капъша потенциометър 500к за тон, т.е. линеен с DPDT Switch (пуш-пул) и го сложих на мястото на единия Tone.

По този начин игнорирах Volume и Tone и сигналът от адаптера отива направо на ключето, а оттам и на жака.

Редактирано от travelcaster2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

(Когато човек го напре скука, почва да прави глупости :) )

 

Реших малко да освежа електрониката на китарата - да позачистя потенциометри, тва-онова, и реших да пробвам нещо, което отдавна се каня - всички знаем стандартното връзване на volume - сигнала в центъра, от едната страна - изхода на китарата, от другата - маса.

 

 

 

 

Това което казваш не е стандартно връзване на потенциометър. Явно твоята китар е объркана. При стандартно връзване адаптера е в двата края вързан а изходни жак е в единия край и в средата.

Виж схемата по горе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе има някаква логика но в момента немога да зацепя.

при стандартно свързване когато пот-а е на средата се получава така - сигнал-маса на адаптера=500К, сигнал-изход=250К, изход-маса=250К (това при положение че пот-а е линеен)

 

при твоя вариант сигнала е свързан директно към изхода и променяш само съпротивлението сигнал/изход спрямо масата....

 

може нещо в характеристиката на усилването да се променя но немога да зацепя в момента....до сега рязах с ъглошлайф и заварях с електрожен...електрониката си остана в нас днес :)

 

п.п. само да допълня - мойта китара си е свързана стандартно, но когато намалям потенциометъра шум не се появява а дори ако има някакъв то той изчезва.

Редактирано от rocker_vn
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми по моята логика и в двата варианта, при крайно усилен потенциометър, утечката към маса е през целия потенциометър(500к/1м), така, че поне в крайно положение не забелязвам промяна в звука.

Единствената промяна е, че кривата на усилване става много по-стръмна в началото(защото при стандартното свързване при много малко усилване утича много повече към маса отколкото така) и може би трябва да пробвам с линеен потенциометър вместо лог - в момента усилването ми е от 0 до 2-3, оттам нататък няма никаква разлика, което ме навежда на мисълта, че трябва да боцна 250 или 500к линеен, за да имам плавно усилване.

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Което провокира следващия ми въпрос - някой може ли да ми препоръча магазин за качествени компоненти в София? :) Гледах сайта на Динакорд, но там нямат кой-знае какъв избор...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потенциометъра за усилване трябва да е логаритмичен. Това, което описваш, е точно ефекта на линеен. Физиологията на човешкия слух определя нуждата от логаритмичен потенциометър. Ако ще купуваш - 500k логаритмичен - има разни bourns и т.н. във farnell. Просто явно твоя е кофти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, в едното крайно положение (когато намаляш), като окъсяваш крайния сигнал няма ли мега бръм да го еб@...или аз нещо не мога да разбера

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми не - то това е идеята на намаляването и в двата случая - "укъсяваш" сигнал и маса. Иначе ако ги разцепиш и сигнала "виси", ще имаш... радиоантена :) все едно да извадиш жака на китарата. В стандартния вариант в единия край на потенциометъра ти е сигнала от адаптерите, в другия - масата, проблема е, че когато си между двете, ефекта на антената е налице - съпротивлението първо скача, и после пада на нула. В този вариант, който скалъпих, съпротивлението само пада от общото на адаптерите към 0.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При стандартното свързване нивото към изхода на китарата се намалява логаритмично спрямо ъгъла на завъртане. Това е съобразено с особеностите на човешкия слух. Този метод има само един недостатък - при намаляване на сигнала високите глъхнат. Оправя се (по желание) с кондензаторче между горния извод на пота и средния.

 

Намаляването на паралелното съпротивление към адаптера го товари, променя както нивото, така и спектъра на сигнала. Няма предимства, няма и смисъл.

 

Ако на някой му се експериментира нека пробва последователно свързване на бобините и обръщането им синфазно-противофазно на съседните. Получават се интересни звуци, понякога и повече брум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О, обръщането на фазата на средния адаптер е нещо без което не мога :) комбинацията дефазиран сингъл и паралелно свързан нек хъмбекер дава супер фънкарски звук с колкото си щеш хармоники :)

 

Вчера най-после си получих заветната Bourns врътка и имах възможност да направя сравнение - благодаря на колегата Петър Бояджиев който ме насочи към Фарнел и се оказа прав - сегашния ми потенциометър нещо е бил сбъркан по рождение - нито беше линее, нито логаритмичен - променя му се неравномерно съпротивлението по позициите.

 

Сега за паралелното съпротивление - ЛК, има един значителен плюс, който отбелязах - при свирене с много гейн като моето, липсата на този скок в съпротивлението при леко намаляне от потенциометъра, премахва шума, свързан с това - ако разглобиш един прост миксер например, ще видиш точно това свързване, но с една значителна разлика - там потенциометрите са десетки пъти по-малки(по съпротивление) от тези на китарата, т.е. при прехода максимум-нула, нямаш такъв скок на съпротивлението. При китарата е проблем, защото го имаш.

 

НО!!!

 

Установих и недостатъка :) Когато потенциометъра е свързан паралелно, кривата на усилване се измества доста към 0-та. Демек, почва да се държи като линеен, което мен не ме устройва, защото в повечето случаи предпочитам да работя с потенциометъра отколкото да разцъквам 100 педала по сцената за да си намаля гейна...

Може би евентуално решение е стерео потенциометър, който да се ползва за пропорционално "смесване" на масата и сигнала - като ми дойде ентусиазма, ще го пробвам и това.

 

Все пак, ако някой се сети за съвет КАК да елиминирам този шум в средните положения на потенциометъра, ще съм му много благодарен да сподели :) Търсил съм из дебрите на най-различни форуми, но не откривам решение, а само обяснение защо е така, което ми е ясно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствения начин, който би помогнал за брума в средно положение, е активна електроника - малък предусилвател и импедансен преобразувател вътре в китарата. Друго смислено не се сещам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох мамоу... и това съм мислил, но първо трябва фрезист или там каквото се използва, за да издълбае по-голяма дупка за електроника :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам само да благодаря за насоката към Фарнел/Комет и да препоръчам горещо смяната на потенциометрите с такива Bourns - даваш 20 кинта, но са толкова яки и мазни тия потенциометри, че все едно не си играеш с врътката, а с... женъ :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.