Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

(Когато човек го напре скука, почва да прави глупости :) )

Реших малко да освежа електрониката на китарата - да позачистя потенциометри, тва-онова, и реших да пробвам нещо, което отдавна се каня - всички знаем стандартното връзване на volume - сигнала в центъра, от едната страна - изхода на китарата, от другата - маса.

Какво обаче ще се случи ако просто сложа потенциометъра паралелно на изхода - център сигнал, едната страна - маса.

Резултата е учудващо добър в отношение, че си реших един дълготормозещ проблем - при стандартното свързване, когато потенциометъра е в средни положения, съпротивлението е много по-високо отколкото когато е в единия край. Защо? Защото в средата си един 500К потенциометър, ще сцепва изходното съпротивление на 250к, което е кажи-речи 20 пъти по-голямо от това на един адаптер. И какво значи това - шум!

Сега, това, което прави потенциометъра - когато е "усилена" китарата, съпротивлението му е достатъчно голямо, за да "не съществува" във веригата. Когато почна да я намалявам, съпротивлението намалява, и постепенно почва да укъсява веригата. По този начин промяната на съпротивлението от макс до 0 е единствено надолу и нямаме вариант с големи съпротивления в средата.

Това, което ме мъчи е, че ми е пределно ясно, че преоткривам топлата вода, но защо никъде в интернет не мога да намеря информация за такова свързване? Пънах се да слухтя за разлики в единия и другия вариант и като че ли в звука няма разлика, освен осезаемата липса на шум. Според вас има ли някакъв проблем с такова свързване?

Отговорено (Редактирано)

Може да не е точно по темата, но аз направих това свързване и има ефект.[media]http://www.1728.org/guitar4.htm[/media]

Купих от Капъша потенциометър 500к за тон, т.е. линеен с DPDT Switch (пуш-пул) и го сложих на мястото на единия Tone.

По този начин игнорирах Volume и Tone и сигналът от адаптера отива направо на ключето, а оттам и на жака.

Редактирано от travelcaster2
Отговорено

(Когато човек го напре скука, почва да прави глупости :) )

Реших малко да освежа електрониката на китарата - да позачистя потенциометри, тва-онова, и реших да пробвам нещо, което отдавна се каня - всички знаем стандартното връзване на volume - сигнала в центъра, от едната страна - изхода на китарата, от другата - маса.

Това което казваш не е стандартно връзване на потенциометър. Явно твоята китар е объркана. При стандартно връзване адаптера е в двата края вързан а изходни жак е в единия край и в средата.

Виж схемата по горе.

Отговорено (Редактирано)

абе има някаква логика но в момента немога да зацепя.

при стандартно свързване когато пот-а е на средата се получава така - сигнал-маса на адаптера=500К, сигнал-изход=250К, изход-маса=250К (това при положение че пот-а е линеен)

при твоя вариант сигнала е свързан директно към изхода и променяш само съпротивлението сигнал/изход спрямо масата....

може нещо в характеристиката на усилването да се променя но немога да зацепя в момента....до сега рязах с ъглошлайф и заварях с електрожен...електрониката си остана в нас днес :)

п.п. само да допълня - мойта китара си е свързана стандартно, но когато намалям потенциометъра шум не се появява а дори ако има някакъв то той изчезва.

Редактирано от rocker_vn
Отговорено (Редактирано)

Ми по моята логика и в двата варианта, при крайно усилен потенциометър, утечката към маса е през целия потенциометър(500к/1м), така, че поне в крайно положение не забелязвам промяна в звука.

Единствената промяна е, че кривата на усилване става много по-стръмна в началото(защото при стандартното свързване при много малко усилване утича много повече към маса отколкото така) и може би трябва да пробвам с линеен потенциометър вместо лог - в момента усилването ми е от 0 до 2-3, оттам нататък няма никаква разлика, което ме навежда на мисълта, че трябва да боцна 250 или 500к линеен, за да имам плавно усилване.

Редактирано от 7thString
Отговорено

Което провокира следващия ми въпрос - някой може ли да ми препоръча магазин за качествени компоненти в София? :) Гледах сайта на Динакорд, но там нямат кой-знае какъв избор...

Отговорено

Потенциометъра за усилване трябва да е логаритмичен. Това, което описваш, е точно ефекта на линеен. Физиологията на човешкия слух определя нуждата от логаритмичен потенциометър. Ако ще купуваш - 500k логаритмичен - има разни bourns и т.н. във farnell. Просто явно твоя е кофти.

Отговорено

Добре де, в едното крайно положение (когато намаляш), като окъсяваш крайния сигнал няма ли мега бръм да го еб@...или аз нещо не мога да разбера

Отговорено

Ми не - то това е идеята на намаляването и в двата случая - "укъсяваш" сигнал и маса. Иначе ако ги разцепиш и сигнала "виси", ще имаш... радиоантена :) все едно да извадиш жака на китарата. В стандартния вариант в единия край на потенциометъра ти е сигнала от адаптерите, в другия - масата, проблема е, че когато си между двете, ефекта на антената е налице - съпротивлението първо скача, и после пада на нула. В този вариант, който скалъпих, съпротивлението само пада от общото на адаптерите към 0.

Отговорено

При стандартното свързване нивото към изхода на китарата се намалява логаритмично спрямо ъгъла на завъртане. Това е съобразено с особеностите на човешкия слух. Този метод има само един недостатък - при намаляване на сигнала високите глъхнат. Оправя се (по желание) с кондензаторче между горния извод на пота и средния.

Намаляването на паралелното съпротивление към адаптера го товари, променя както нивото, така и спектъра на сигнала. Няма предимства, няма и смисъл.

Ако на някой му се експериментира нека пробва последователно свързване на бобините и обръщането им синфазно-противофазно на съседните. Получават се интересни звуци, понякога и повече брум.

Отговорено

О, обръщането на фазата на средния адаптер е нещо без което не мога :) комбинацията дефазиран сингъл и паралелно свързан нек хъмбекер дава супер фънкарски звук с колкото си щеш хармоники :)

Вчера най-после си получих заветната Bourns врътка и имах възможност да направя сравнение - благодаря на колегата Петър Бояджиев който ме насочи към Фарнел и се оказа прав - сегашния ми потенциометър нещо е бил сбъркан по рождение - нито беше линее, нито логаритмичен - променя му се неравномерно съпротивлението по позициите.

Сега за паралелното съпротивление - ЛК, има един значителен плюс, който отбелязах - при свирене с много гейн като моето, липсата на този скок в съпротивлението при леко намаляне от потенциометъра, премахва шума, свързан с това - ако разглобиш един прост миксер например, ще видиш точно това свързване, но с една значителна разлика - там потенциометрите са десетки пъти по-малки(по съпротивление) от тези на китарата, т.е. при прехода максимум-нула, нямаш такъв скок на съпротивлението. При китарата е проблем, защото го имаш.

НО!!!

Установих и недостатъка :) Когато потенциометъра е свързан паралелно, кривата на усилване се измества доста към 0-та. Демек, почва да се държи като линеен, което мен не ме устройва, защото в повечето случаи предпочитам да работя с потенциометъра отколкото да разцъквам 100 педала по сцената за да си намаля гейна...

Може би евентуално решение е стерео потенциометър, който да се ползва за пропорционално "смесване" на масата и сигнала - като ми дойде ентусиазма, ще го пробвам и това.

Все пак, ако някой се сети за съвет КАК да елиминирам този шум в средните положения на потенциометъра, ще съм му много благодарен да сподели :) Търсил съм из дебрите на най-различни форуми, но не откривам решение, а само обяснение защо е така, което ми е ясно :)

Отговорено

Единствения начин, който би помогнал за брума в средно положение, е активна електроника - малък предусилвател и импедансен преобразувател вътре в китарата. Друго смислено не се сещам...

Отговорено

Ох мамоу... и това съм мислил, но първо трябва фрезист или там каквото се използва, за да издълбае по-голяма дупка за електроника :D

Отговорено

Искам само да благодаря за насоката към Фарнел/Комет и да препоръчам горещо смяната на потенциометрите с такива Bourns - даваш 20 кинта, но са толкова яки и мазни тия потенциометри, че все едно не си играеш с врътката, а с... женъ :blush: