the_gorer Публикувано Януари 14, 2012 Share Публикувано Януари 14, 2012 Здравейте, купих си една китара, която е "ичислена" да свири със струни 0.09 и в момента се нуждае от по-широки слотове в нъта за да мога да сложа по-дебели струни (примерно 0.11 или 0.13). И се замислих с какво бих могъл да разширя въпросните слотове до точния размер на по-дебелите струни, но така че да не стане беля и да не повредя нъта. Имам много различни DIY идеи за това какво бих могъл да ползвам за целта, но пипането по нът е много деликатна работа и не позволява да се правят експерименти. При най-малкото неправилно нарязване и разширение на слотовете, може да се получат отклонения в интонацията на китарата и да се наложи пълна смяна на нъта. Та се зачудих какви инструменти използват за целта любителите лютиери от форума. Нещо ми подсказва, че не всеки е оборудван със специални лютиерски пили то StewMac. Какво ползвате за тази процедура? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 14, 2012 Share Отговорено Януари 14, 2012 Не съм опитвал, но може да стане направо с по дебелата струна да пилиш. Да , доста грубиянски подход... 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Lord Shredulous Отговорено Януари 14, 2012 Share Отговорено Януари 14, 2012 (Редактирано) Горере, welcome back! Кольо_К имаше идея да се прекарва струна напред-назад по съответния слот на нъта като трион. 30 пъти ако е стара и ръждива, 100 пъти ако е нова. Това ми изглежда като най-безобидния начин Едит: Ба, колегата ме изпреварил.. Редактирано Януари 14, 2012 от Lord Shredulous 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Януари 14, 2012 Автор Share Отговорено Януари 14, 2012 Това беше и една от моите DIY идеи. Но има много проблеми при този метод: - тънките слотове няма как да се разширят с гладките струни - за тях винаги ще се налага ползването на някакъв инструмент - при търкане със струна, няма да имам голям контрол върху наклона на среза (слотовете са наклонени назад) защото струната е мека, гъне се и може да направи изоблено хълмче в средата на слота, което ще промени интонацията непоправимо - не се знае дали струната ще отнема материала добре - най-вероятно ще маже в пластмасата (аз съм с пластмасов нът) И като цяло този метод засега го оставям за караен вариант. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
patzo Отговорено Януари 14, 2012 Share Отговорено Януари 14, 2012 По ибей се продават някакви пилички на тънкана - може и да вършат работа Цък Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TLC1 Отговорено Януари 14, 2012 Share Отговорено Януари 14, 2012 Нямам представа какво използват любителите - лютиери за обработка на слотовете на нъта, но е вярно, че "...При най-малкото неправилно нарязване и разширение на слотовете, може да се получат отклонения в интонацията на китарата и да се наложи пълна смяна на нъта."! Идеята за използване на струна за целта обикновено води тъкмо до това... Най-близкият до специализираните за тази операция лютиерски инструменти, който върши работа, е т.нар. "needle file" - колкото е възможно по-тънка и по-фина кръгла пиличка с променлив диаметър по дължина; т.е. на върха е почти като игла, а към ръкохватката става все по-дебела. По магазините се продават ефтини китайски комплекти диамантени пилички с различни сечения, една от тях е точно такава. Идеята е при обработка на слотовете с различни диаметри (за различните струни) да се използва тази част от пилата, която отговаря (приблизително) на необходимият диаметър. За съжаление терминът "приблизително" е неизбежен... Всичко останало за правилната обработка на нъта може (и е добре!) да се прочете в Интернет, включително в StewMac. Няколко шкурки (от 220 до 1200) ще помогнат за финалната обработка и полиране на слотовете, а остър черен молив (с графита се драсва в слотовете) дава добра представа и контрол докъде сте стигнали в обработката. Поздрави, TLC1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the pick Отговорено Януари 15, 2012 Share Отговорено Януари 15, 2012 (Редактирано) Часовникарски пили...Има ги в един хипер-маркет.Ако ми пишеш на ЛС, ще ти кажа името на магазина. П.П.Много мистично го раздавате...Не е чак толкова сложно.Трябва само да се внимава. Редактирано Януари 15, 2012 от the pick Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts