Jump to content
Българският форум за музиканти

инструменти


Recommended Posts

сега, темата не е съвсем към музиката, но след като се понауча... кой знае ;)

 

става дума за направата на мебели на първо време. Доста неща ми се отдават, дето се вика -сръчен съм (момент за реклама :) ), така де - кабели, плочки съм слагал, масажист съм :).. както и да е...

 

та понеже не съм се занимавал с дърводелство, а има поле за изява - цел двор, а и има нужда - ремонт правя, хм, тъ, смятам да си правя мебелите.

 

в брико-то има доста Райдъри, доволен останах от един ъглошлайф и един виброшлайф, докато един майстор не си ги позна и зачезна :killyou:

 

интересува ме какво е оборудването, от което се нуждая

 

1) рязане и разкрояване на по-дебели дъски дърво (банцик или некъв аналог, разберете незнам как се казва)

 

2) рязане и разкрояване на MDF ( тука става ли тва от точка 1 или требе прободен трион)

 

3) правене на дървени сголбки ( евентуално едно стругче или със swiss army ножчето - шегичка, мое ли без стругче :) все пак)

 

4) компресор за пръскане или да играе четката ???

 

5) винтоверт и бормашина, бургии убави имам за дръво :greenball:

 

6) друго требва ли - маса за разкрояване ??? друг staff

 

питането е ламерско, но ще се занимая сериозно, очаквам сериозни отговори, не ми се смейте ако съм объркал термините плийз

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

..човече, ти ме разби! :greenball: Ок, обещавам да не се смея, ама не съм сигурен дали в крайна сметка ще успееш да постигнеш желания резултат... и то сам! :think:

Може да се каже, че разбирам туй-онуй от производство на мебели (по-скоро проектиране, ама аре)... обаче не знам откъде да започна, просто!

На първо място трябва да се уточни какви по-точно мебели искаш да си... "сковеш" ;) , да се изберат подходящите материали, а от там и нужните инструменти и машини!

Само да кажа, че дървообработващите машини са дооста скъпи... по-добре да си оборудваш домашно звукозаписно студио с тия пари! Може да звучи смешно, но грубо казано цената на машината се определя от... теглото ;)! Средно май беше около 10 лв. на килограм (за нова машина). Не съм теглил банциг, примерно, но е ясно, че и най-малкия съществуващ модел няма начин да е по-лек от 50-60 кила! Представи си! :) Единствения начин да се снабдиш с (сравнително) евтини дървообработващи машини е ако се купят на старо от някоя фалирала или отдавна нефункционираща фабрика... ама тя приватизацията отдавна вече не е актуална, а големите акули обраха всичко свястно.

Другия вариант е работа с (под)ръчни инструменти... ама тогава нещата стават по-трудни за изпълнение и доста по-неточни... поради простата причина, че всичко се прави изцяло на ръка, най-важното - трудно се осигурява точна базираща повърхнина за обработка (примерно рязане) и т.н.

Не знам, човече.. не искам да те обезкуражавам, но това начинание си е доста трудно... че и опасно!

Моят съвет е да измислиш какво точно искаш да направиш (като конкретни мебели, размери, отделни части, видове материали и т.н.), да надраскаш някаква скица на лист (да направиш чертежче) и да отидеш с него направо в някоя дърводелска работилница или цех за производство на мебели. Там да помолиш да ти (набавят и) разкроят всички материали във вид на заготовки, които се нуждаят от съвсем малко допълнително обработване (което можеш да свършиш и сам с ръчни инструменти) или направо да са във вид на детайли, готови за сглобяване. След това в домашни условия ще можеш да си сглобиш отделните детайли в цял мебел, нуждаещ се евентуално само от повърхностна обработка като шкурене, байцване, лакиране (за детайлите от масивна дървесина). Готовите дървесни материали (обикновено плочести) като ПДЧ, MDF, ПДВ (разг."фазер") и др. нямат нужда от допълнителна повърхностна обработка... освен от евентуално кантиране (на кантовете :) ) с PVC или други кантове.

Препоръчвам ти самото сглобяване да не става с винтове за дървесина, а с дибли и лепило (Ц200) - за неразглобяеми съединения - или с дибли в комбинация със специален мебелен обков, наречен минификс (разг."шведска разглобка") при което съединението има възможност за евентуално разглобяване.

:wow: Уф.. виж само каква тема ме караш да пиша! С казаното май бих могъл да си защитя 5-цата по "Технология на мебелите" пред професора! :)

Само да кажа - ако те интересуват конкретни неща - питай ме, но може би майсторите в някоя работилница ще ти бъдат по-полезни, чисто практически!

Относно необходимите ръчни инструменти :think: на първо време може би: зеге (механичен трион) вместо банциг, ръчен циркуляр (за разкрояване... то малко се препокрива със зегето, ама не винаги), бормашина (евентуално винтоверт)... може и оберфреза... а, бе.. де да знам, то зависи какво точно ше правиш... има също и механично ренде (вместо абрихт), виброшлайф (вместо шлайфмашина).. и т.н.

Аре... Успех! :green:

Редактирано от icho7ryches
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.