Jump to content
Българският форум за музиканти

Reverb на marshall


Recommended Posts

Здравейте. Имам следния проблем и ще го споделя, да разбера дали такъв ми е късмета или си по принцип съществува подобен проблем.

Често пътувам по разни участия насам натам и вече трети усилвател marshall му се прецаква пружинния ревербератор. Аз не ползвам често ревербераторите, но въпреки това много ме дразни, че се повреждат. Кажете ми, дали на ваши усилватели се е получавало така, след превоз (друсане насам- натам). Разнасял съм и други усилватели, но само на маршалите се получи така. Ще ги нося на ремонт по- нататък, но ще се радвам, някой да сподели мнение и да даде съвет. То няма как да не ги разнасям, защото ги ползвам, ама мисля, че не би трябвало да са толкова крехки. На времето ритахме Регентите, когато искахме да създадем ефект на гръмотевица по време на свирене. Пружините им трещахя много яко :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Маршал не прави ревербератори. Има вече само една сериозна фирма, която прави ревербератори за целия свят, като изключим някои дребни производители.

Проблемите с един ревербератор могат да са на различни места, съответно имат различно проявление.

Един е механичена повреда по пружините и окачването.

Друг проблем, доста по-често срещан е прекъсване на бобинките. Там нещата са много специални, защото дебелината на проводника е под 100 микрона, обикновенно 50. Нови няма, доставката е нерентабилна и малко, да не кажа почти няма кой да ги навива. Затова се сменят целите ревербератори, които никак не са евтини.

Пренавиването също не е евтино, защото изисква висока квалификация, подходящо оборудване и е свързано с разглобяване на електромагнитната система. А тя е миниатурна. Все пак е по-добре от цената на цял ревербератор.

Първо условие е да се диагностицира какво точно е повредено - електрониката или ревербератора. После - механиката или преобразувателите. И на края да се прецени най-изгодното решение за ремонт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз съм пренавивал пружинен ривърб и то на ръка с винтоверта... няма да изпадам в подробности, просто казвам че става и от не толкова квалифицирани специалисти...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Перфектно!

Renegat, rocker_vn е твоят човек.

Форумът е да си помагаме, най сетне и аз да го кажа по някакъв случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз нямам идея защо само на маршалите ти се прецакват, но може да има някаква логика да ли е хоризонтално или вертикално разположен. мисля че когато е вертикално разположен му се клатят повече пружините при пренасяне...

 

... а може би няма нищо общо с това, и казах една голяма глупост...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На единия машал е хоризонтално фиксиран- на дъното, на другия е вертикално- отстрани. Регентите навремето наистина имаха някакво копче за блокиране на пружините. Все пак имам добри новини. Единия се оказа че е ОК. Просто е свързан с чинчове, които се бяха наблъскали с мръсотия. Почистих го и си работи. Имам и един друг въпрос. Ако вместо пружинните ревербератори, към кабелите за ин- аут се включи някакво външно ефектче, примерно някакво ехце, дали ще се интегрира в системата? Вероятно ще излезе на потенциометъра за реверба. Подобно на сенд- ретърна. Възможно ли е това? Или за пружинния ревербератор се подава различен сигнал?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми незнам какъв ти е маршала точно и каква е схемата, но може и да стане. гледам на една схема изхода излиза от операционен усилвател значи май не е по силен сигнала... нека някой по запознат да каже, аз на моя усилвател още не съм стигнал до там :)

искаш да го ползваш като FX loop 2 , без да го носиш някой да го преустройва ми се струва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно като луп. Ако стане. Маршалът е valvestate 8080. На него искам да тествам идеята. Ако стане, вероятно ще е приложимо за всички усилватели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В такива схеми едната част на чипа "клати" реверба и пуска силен сигнал, а другата част има голямо усилване, защото сигнала от реверба е доста слаб, така че ако искаш да стане ефект луп ще се наложат известни модификации.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Освен това захранващият усилвател (който "клати" :) ревербератора) не е честотно линеен, защото е пригоден за индуктивен товар. Обикновенно е с токова обратна връзка и няма да работи правилно без товар (или с високомен активен такъв).

С две думи - може да стане, на ниво винтоверт, но не и както трябва.

Greg лекичко подсказа какво частично трябва да се направи ;) .

Въпрос на виждане и чуване.(да не цитирам пак Ал.Буров)

 

ПП. Да не се забравя, че пружинният ревербератор е много характерен и подходящ за китарни усилватели. Звукът на заместителите е различен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само на теория. Никога не съм ги практикувал. Но явно идеята не е добра. Благодаря за консултацията. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.