Jump to content
Българският форум за музиканти

За кандидат-студенти по музика във Великобритания


Recommended Posts

Здравейте.

Получавам запитвания от желаещи да кандидатстват в музикални училища във Великобритания и реших да предложа уроци по теория, съобразени с терминологията и изискванията за кандидатстване за различните нива.

В зависимост от това дали кандидатствате за колеж или университет/консерватория изискванията за входно ниво и по теория, и по изпълнителско майсторство са различни.

Има две системи за оценяване. Едната е към The Associated Board of the Royal Schools of Music (ABRSM). По нея се обучават и оценяват класическите музиканти и често джаз музикантите. Популярната музика( и теория) се преподава и оценява по системата на London College of Music (LCM). И двете системи са разделени на 8 нива, като има 8 за теория и 8 за инструментално владеене.

Предполагам разделението на класическа и популярна теория е странно в контекста на българското музикално образование.

Най-общо казано елементите са си същите, в популярната се използват и американизирани наименования и изписвания. Просто класическият изпит се концентрира върху хармонията в класическа музика, класически форми, композиране за класически инструменти и ансамбли, в стил характерен за определен период, и т.н. ... В популярната теория - съответно фокусът е върху инструментите в един бенд, композиране за джаз инструменти и ансамбли, форми в популярната музика, разпознаване на елементи и композиране/писане на песни в съвременни стилове. Популярната теория от 6то до 8мо ниво е джаз теория плюс писане на есета-анализ на различни въпроси.

 

В повечето висши учебни заведения входното ниво е минимум 5то ниво теория( според профила класическа или поп) и 7мо ниво инструмент. Това означава, че от вас се изисква при подаване на документите да имате взети съответните нива. Има разбира се и друг вариант, но той е строго индивидуален, според кандидата, музикалния му опит, а и според конкретното учебно заведение.

За самите изпити - има различни дати и места за провеждане на изпитите - те са външни изпити, т.е. въобще не е задължително полагащият изпита да е ученик, може да е и на 60 години, стига да има пари за таксата ...

 

Имам опит и в двете системи, т.е. полагала съм изпити и по двете - по пеене, бас и теория, така че бих могла да помогна на тези, които предпочитат да кандидатстват директно за бакалавърска или HND програма.

За най-ниското ниво - ND няма изискване за теоретично ниво, има само прослушване по инструмента. Теорията се изучава от А-Б в самия курс.

Уроците по теория ще се провеждат по скайп, ще се работи според изискванията на предпочитаната система, по официални примерни тестове и тестове от минали години, за да сте наясно какво ви очаква на изпита и да няма изненади. Също така няма никакъв проблем да се свържем с конкретното училище и да изкоментираме необходимото входно ниво, а и особеностите на инструменталния изпит, за да сте сигурни, че сте подготвени възможно най-добре.

Предпочитам да не поставям някаква фиксирана цена предварително - желаещите най-добре да се свържат с мен, за да обсъдим каква е целта и с какво точно мога да им помогна.

Поздрави от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.