Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се прави?


Skeij

Recommended Posts

Вижте след 1:14.. Как се прави това? Момче съм и вярвам че мога да го постигна, но просто незнам как.. Немога да определя гласа си нямам много знание за вокали, знам само да загрявам пускам скали от ютуб и почвам с А,О,У,Ъ,Е,И или До, ре, ми, фа, со, фа, ми, ре, до.. Ще съм ви благодарен ако ми кажете упражнение за постигане на това чудо..
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Упражнения има, ти на колко години си обаче?

Можеш да се свържеш с Роб Лунте, преподава и онлайн уроци, също така е основател на един форум с вокална насоченост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на 16 съм, успявам да направя това викане, високите тонове, но е много трудно да се контролира, то не е крещене май(преди си мислех че е).. Гласа ми е още остър и като влезна в по-високите тонове е малко дразнещ, но още не съм пробвал със самочувствие.. Вяра, Благодаря ти, това ми помогна..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Би ли пуснал запис как го правиш, само веднъж (без да правиш неколкократни записи)? Защото тоновете са наистина високи и биха могли да са опасни за нетрениран глас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми бих искал и аз да се запиша, но нямам микрофон.. Как го правя, ами не е като фалцет, по-мощно е определено и незнам дали са опасни, но след 2-3 пъти пеене ми се разваля гласа-става все по-трудно да се контролира, трябва да изчакам да пия топла вода, че да се оправи.. Може да ми кажете няколко упражнения за контрол..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж, там е работата, че мощни тонове от втора октава са като Еверест за един нетретиран мъжки глас, та затова ми стана любопитно. Ако гласът ти пада след 2-3 опита, определено е опасно. Колкото до контрол над тоя регистър - това се постига с повече от няколко упражнения и за повече от 2-3 седмици. (За съжаление е така.) Аз се занимавам с това от повече от две години и имам добра, но далеч не идеална консистентност в подобни изпълнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Охх, по-късно стана още един проблем, няколко дни се опитвах-влизах в тона, но губех контрол и не само ми се разваляше гласа а и болеше, когато се опитвах да влезна пак получаваше се нещо като плйокане и реших да се упражнявам на по-лесни тонове сега си пускам упражнения пея горе-долу 1 час и отвреме на време пак опитвам и май имам напредък на концетрацията и доста по-лесно влизам в тона.. .Благодаря, съгласен съм че трябва да упражнявам още много.. за да ми е лесно..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поствам ти нещо, което писах на един друг потребител - дано ти се стори полезно:

 

Започни да си работиш върху фалцета.

 

Той се развива и се превръща в "adducted head voice" чрез т.нар. упражнение "куперто", което представлява различни интервали, изпълнени на фалцет, без напрежение, от сол/ла от първа надолу.

 

Различни звуци помагат по различен начин при изпълнението.

 

Съгласните "м", "н", "нг", понеже могат да се тананикат със затворена уста, ти помагат да усетиш различни типове резонанс в главата си и така да стабилизираш тази част от звукоизвличането. По принцип "жуженето" в черепните кости е добър индикатор за правилен резонанс, независимо в коя част на диапазона ти, а този резонанс трябва да присъства във всеки един момент, освен при много тихото пеене.

 

Следващите важни са "в" и "з", понеже са единствените звучни съгласни, които могат да бъдат тананикани през устата, макар и само отчасти. Последното е важно, защото при тананикането им гласът ти среща частична преграда, която, за да преодолееш без да загубиш съгласната (сиреч, за да може да пееш "вввв", а не "въъъъъ"), трябва да се научиш да не натискаш гласа в опит да извадиш сила от тона. С други думи, "в" и "з" "принуждават" гласа да я кара по-леко.

 

Гласните "и" и "у" пък са много важни, защото първата притежава естествена "острота" и "яркост", а втората - естествена "плътност" и "тъмнина", които са двата компонента, нужни за да е балансиран един тон и да звучи хем силно, хем плътно. Също така принципно са най-удобните за пеене на фалцет гласни. Най-добре изпълнявай упражненията с тях през сламка (за "и" е много повече нужна, отколкото за "у", естествено), което освен, че ще ти попречи да напъваш много тона (подобно на случая с "в" и "з"), ще те научи и да окръгляш устата, докато взимаш тоновете между ла/си от малка и фа/сол от първа, които принципно са най-трудните в мъжкия певчески диапазон.

 

Когато се опитваш да изпълняваш това упражнение през сламка с "и", ще забележиш, че няма как да произведеш стопроцентов "и"-звук през толкова слабо отворена, окръглена уста. Това е хубаво. Изпълнявай упражнението с намерение да пееш "и", нищо че няма да звучи така. Ще звучи по-скоро като немски умлаут, сиреч като "и" с добавен елемент на "у" в него. Така и трябва. Добавеният елемент на "у" към всяка от гласните в този "среден" диапазон прави овладяването му много по-лесно.

 

Подобно леко "изкривяване" на всяка гласна към по-тъмна такава се нарича модификация и заедно със стабилната опора в средния диапазон е основното средство за овладяването му и за изравняването на гласа от най-ниския до най-високия тон.

 

Нямам опит в обясняването на тия неща, така че питай, ако нещо не ти е ясно :)

 

Бтв, имаш ли някакви проблеми с разположението на езика, докато пееш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мм проблеми с езика, не бих казал(поне така мисля - гледам когато пея да звучи хубаво и пълно и да съм отпуснат) но на трудни песни като Bon Jovi - Always ми се схваща устата(на припевите) Само на първия припев успявам спокойно да пея, а на втория пак успявам(понякога) но след това пак има високи тонове там вече загивам, все едно слушаш Аксел Роуз на концерт когато е бил млад, мисля че са дължи на въздуха.. Този Bon Jovi пее наистина високо.. чисто и живо..

 

За това което постна "Той се развива и се превръща в "adducted head voice" чрез т.нар. упражнение "куперто", което представлява различни интервали, изпълнени на фалцет, без напрежение, от сол/ла от първа надолу." Това важи ли за всички букви които обясни за какво служат? иначе ги опитах и наистина биха ми помогнали, само да намеря това упражнение, за съжаление вече е 3:23 прекалено късно Shit.. Благодаря..

 

Абе много ми е интересно сега съм на 16 имах мутация на гласа и се чудя дали ще се променя още?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.