Jump to content
Българският форум за музиканти

Суббуфер или бас каса


richi

Recommended Posts

Кое според вас е подходящо за работа на живо? Ако може да споделите впечатления от конкретни модели които сте ползвали. В кой момент се явява разликата между двете суб или бас? Имали критерии по които се прави избора?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен суб и бас от 20-160Hz се препокриват.

Ето тази статийка мисля че е много полезна

http://hifi-bg.com/index.php?qq=/articles/BAS/articl9.php&tt=-articles

Но какво се случва от 160-300Hz? Обертон предлагат басова колона от 33-300Hz. Същото предлагат и Behringer.HK Audio,Coda предлагат sub-woofer 28-120Hz/150Hz. Biema предлагат серия BF Sub-bass amplifier с кросовър 50-1000Hz. Така съпоставени нещата аз мисля че има разлика. Басовия диапазон условно се разделя на три части. Когато се говори за честоти 20-160Hz става дума за суб когато диапазона се разшири 20-300Hz става дума за бас.А това което е под 20Hz е ултра. Затова аз мисля че има значение каква бас каса ще се използва от музикантите в едно заведение. Избора условно зависи от типа музика които изпълняват както и от тяхната преценка за звученето им. По въпроса какво точно ще работя на живо отговора ми е кръчмарска работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, писаното от теб за условното деление на басовете е вярно.

Но, зависи какви топове ще слагаш - 2-ки, 3-ки и с каква характеристика на басите.Идеалният вариант е долната граница на басовете в топовете да съвпада с горната граница на суббаса.

Обикновено за жива музика/народна, поп фолк/ в заведение се използват топове със стабилни среди/10-ки,12-ки - 250W/и басове/12-ки,15-ки/ до 120Hz.Това позволява да сложиш суббас/1 или 2 бр/,срязани на 80-120Hz, над 120 литра обем.....и главите на клиентите падат!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.