Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Кое според вас е подходящо за работа на живо? Ако може да споделите впечатления от конкретни модели които сте ползвали. В кой момент се явява разликата между двете суб или бас? Имали критерии по които се прави избора?

Отговорено

Според мен суб и бас от 20-160Hz се препокриват.

Ето тази статийка мисля че е много полезна

http://hifi-bg.com/index.php?qq=/articles/BAS/articl9.php&tt=-articles

Но какво се случва от 160-300Hz? Обертон предлагат басова колона от 33-300Hz. Същото предлагат и Behringer.HK Audio,Coda предлагат sub-woofer 28-120Hz/150Hz. Biema предлагат серия BF Sub-bass amplifier с кросовър 50-1000Hz. Така съпоставени нещата аз мисля че има разлика. Басовия диапазон условно се разделя на три части. Когато се говори за честоти 20-160Hz става дума за суб когато диапазона се разшири 20-300Hz става дума за бас.А това което е под 20Hz е ултра. Затова аз мисля че има значение каква бас каса ще се използва от музикантите в едно заведение. Избора условно зависи от типа музика които изпълняват както и от тяхната преценка за звученето им. По въпроса какво точно ще работя на живо отговора ми е кръчмарска работа.

Отговорено

Значи, писаното от теб за условното деление на басовете е вярно.

Но, зависи какви топове ще слагаш - 2-ки, 3-ки и с каква характеристика на басите.Идеалният вариант е долната граница на басовете в топовете да съвпада с горната граница на суббаса.

Обикновено за жива музика/народна, поп фолк/ в заведение се използват топове със стабилни среди/10-ки,12-ки - 250W/и басове/12-ки,15-ки/ до 120Hz.Това позволява да сложиш суббас/1 или 2 бр/,срязани на 80-120Hz, над 120 литра обем.....и главите на клиентите падат!

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.