Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпроси за поддръжка на китарата


CIH

Recommended Posts

Здравейте хора,

аз свиря на ел. китара от декември и все повече полудявам по този инструмент, няма да обяснявам колко ми е кеф да го правя. :)

По принцип за времето което свиря съм пуснал не повече от 2-3 теми, защото съм се научил да си говоря с гугъл и ю туб, но има неща които не можах да науча от тях, за това реших най-после да се оърна към вас ;).

Първо искам да споделя голямата си мъка. Преди малко както свирех по акорди Carrie на Europe първа струна ни напусна за винаги. Беше тежко но го преживях. Искам да ви питам правилно ли е да удрям акорди с 0.73 пперце на дънлоп, не е ли прекалено дебело и за това да съм я скъсал.

Също така се чудя, дали да не спра с еликсирките, защото уж излиза по-евтино тъй като са по 30 лева а траят 6 меесеца, другите са по 10 и траят по 1 месец, но като ще късам струна на третия ... няма смисъл. Пък и старата струна е гадна на вид и т.н. Вие какво мислите, дали е по-добре еликсира, или да взимам без покритие и да си ги сменям редовно?

 

Другото нещо което искам да направя, е да и придам малко вид. Да е красивичка. Видях че за тялото има гелчета за лъскане, но никъде в интернет не ми казаха нищо за грифа. А по дървото на самия гриф има педна, набили се прахове между цепнатините и т.н. Намерих клипчета как да си полирам прагчетата, но никъде не намерих клипчета как да махна бриджа, за да имам достъп до грифа. За това може ли да ми дадете клипче как да мана струните от грифа, без да ги отвивам от ключетата или пък ако трябва да ги отвия дали може после също толкова добре да се завият. На тези въроси не си отговорих. Другото, което икам да ви питам е с какво да полирам дървото на грифа, за да стане красиво?

 

Благодаря, че прочетохте безкрайния ми пост и още повече на тези, които ще му отговорят ;).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти! Струните са лично твой избор. Ако ти харесват "Еликсир" и можеш да си ги купуваш, тогава няма смисъл да ги заменяш с друга марка. Ще вметна само, че има и други струни, /както ти сам си отбелязал/ които ще ти вършат работа. Перото също е въпрос на удобство и предпочитание. Разбира се има значение и стилът и начина ти на извличане на тоновете. И с по-меко перо можеш да скъсаш струна ;) в случая явно и е дошло времето. За основно почистване ще се наложи да пооголиш малко китарата. При следващата смяна на струни се възползвай и я почисти основно - ще ти бъде много по-лесно. За гриф продават в музикалните магазини специално масло, което почиства и придава приятен вид на дървото. Вариантът за почистване без да разхлабиш струните няма да е така ефективен. Успех! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май е време да направиш връзката между "уроци от ютюб" (неходене при учител) и "неправилна употреба на китарата" (късане на струни и гаден звук).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

L.K., не е гаден звука да ти кажа, пък дали свиря неправилно и за това съм скъсал струна, вече не мога да знам :). Иначе струните бяха на три месеца, но аз си правех сметка да гисменям на 6. :)

 

От моя скромен опит и от това което прочетох разбрах следното:

Еликсира са страхотни като звук, много чисти, много време траят, но чух и от други, че първа се къса лесно, освен това от покритието ми, се хлъзгат пристите при бендване. Извода ми е, че са добри за ритъм и за акустична, но не стават за сола.

 

Черох за ърни болките и дадариото и разбрах, че са с еднакво качество по принцип и кои са по-добри са въпрос на вкус, но в България ги продават ръждясали. Фендерите са само за китари фендер или поне така твърдят повечето хора.

 

Пробвал съм ямаха и трябва да ви кажа, че с бая свирене си държаха 1.5 месеца и тона им беше як.

От Евтим прочетох в друга тема, че освен Ямаха хубави са Кобра и Куин. Не знам дали мога да намеря кобрата и куина в Пловдив, за да ги пробвам.

 

Главно ме притеснява да не си купувам струни, които да сменям по-често от един път на 1-1.5 месеца. Щото чета тук теми, в които всички пишат как като си купели ърни болове и дадарио и на третия час им потъмнявали, пък моите еликсирки докато не я скъсах не съм си мислел за потъмнявания и глух звук. Защото 10 лева на месеца за струни е ОК, но примерно да ги сменям два пъти или повече в месеца ми е бая. Та искам да питам, дали с другите струни при свирене около два часа средно на ден, ще звучат добре цял месец?

 

Дефакто като тегля чертата ако сменям струни от 10лв. веднъж на месец и ако късам струни за 30 веднъж на три месеца излиза, че ми е все тая, но еликсира ми се хлъзгат при сола и си мисля да си купя други :) да пробвам :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе ти икономика ли учиш?

Стига си смятал ами взимай някакви струни слагай ги и продължавай да жулиш! :punk_guitar: Следващият път вземи други и така ще добиеш представа за качествата на повечето. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Който го е страх от мечки, не ходи в гората... Струните са консуматив, който искаш или не, ще сменяш на месец и половина и ще даваш пари за него. Хубавичко е да си направиш сметка за това какви струни искаш да сложиш на китарата си, дали да са coated като Elixir, дали да са "обикновени", но качествени и съответно на цена над 10лв. Щом си се хванал да свириш, ще си плащаш като поп за всяко нещо, свързано с това хоби. Едни струни за който и да е от басовете ми са около 130лв., но знам, че давам парите си за нещо качествено, така че дерзай и се радвай, пък аз ще затръшна тази тема с един катинар, защото ще започне огромно разтягане на локуми, което не е желателно в този раздел.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.