Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Привет на всички !

Преди време и аз реших като мъжете да си направя лампов усилвател за китара :D

Понакупих си части и направих най-лесният амп - Marshall 18w .

Взех под внимание доста от съветите , които прочетах в различните теми тук,

но имам следният проблем с изходящият траф в момента :

При дърпъне на един от крайщата на първичната намотка на една от лампите,

се получава леко пропукване след което сигнала е добър - силен,чист ...

като отпусна края - сигнала е много слаб,а формата на синусоидата е ужасна.

При измерване с омметър при работещата ситуация (държа края в някаква позиция,в

която работи) двете първични намотки са по 200 ома , при неработещо положение -

190 ома и 90 ома ...

Самите крайща на медните проводници ги припойх,но резултат няма ...

Всъшност в работещата ситуация самата макара е леко извита ...

стува ми се че вътре се окъсяват намотките ... да опитам ли да залея самите намотки с лак ...

с надеждата да се получи някаква изолазия или да го разглобя ... не ми се ще,но ...

Отговорено

Направи това, което си избереш. Ако нямаш опит (това личи от поста) не си играй с огъня. Намери си качествен истински трансформатор за да ти е чиста работата. Даже ще излезне по-рентабилно, защто ако стане беля, може да се повредат много други неща - лампи, захранване, платка (ако е на платка), цокли и др. Това вече ще струва повече!

Отговорено

bir4o,

явно не е това, защото щеше да има прекъсване, а не 90 ома...

При измерване с омметър при работещата ситуация (държа края в някаква позиция,вкоято работи) двете първични намотки са по 200 ома , при неработещо положение -190 ома и 90 ома ...

Китайските трафове се навиват така, че им е заложено да дефектират. Конструкцията и технологията им явно са създавани от младото поколение компютърни генийчета, които мислят с ду@#тата си и чакат компютъра да им върши мисловната дейност.

Не го говоря ей така, а на базата на опита, който имам с тези боклуци...

Отговорено

Това е модела :

http://www.tubeampdoctor.com/en/shop_Transformators_Output_Transformers/Output_transformer_Marshall_DSL201_JCM2000_Serie_1973

... сайта е немски,ама не пречи трафа да е китайски разбира се ... около 40евро без доставка ...

По самият траф няма надпис за прозводство,така че ...произход - неизвестен ... макар и купен от уж реномиран сайт

Отговорено

Разглобих трафа.Сега ще е интересно дали пак ще свири после и как разбира се :punk_guitar:

В самият край на едната първична намотка имаше малко черно петанце.Когато го огледах внимателно

се оказа малка "заварчица",като точкова ... този край с опиращият се на това място проводник от

другата първична намотка си правят контакт.В тоя случай двете намотки ставаха паралелно свързани

и съпротивлението вместо около 440 ома анод-анод,ставаше около 50.

Когато съм размърдвал макарата,тази заварчица е прекъсвала,тъй като тя лежеше върху макарата.

Пребройл съм намотки.В събота и неделя съм на село при тати ,

а той има всичко необходимо в работилницата.

Е,ще видим дали ще излезе нещо.:-)

Отговорено

Явно е била нарушена изолацията на проводника и е станало късо. Оттам и "заварчицата". Успех с пренавиването, L.K. ще се окаже прав :)

Отговорено

Според мен пък нищо няма да пренавива.Просто ще го развие до чисто че си запои нов кабел и ще си навие колкото намотки му трябват .Сглобява си трафа и е готов.

Отговорено

След като развиеш половината първична намотка не ти остава много до пълно развиване. Даже има вероятност да го навиеш по-добре.

Отговорено

В събота пренавих трафа.

Вчера го монтирах отново в кутията и го тествах.

За сега изглежда наред.Свири добре...е не мога да кажа

дали има разлика с оригиналният,

който беше преди да го изчистя и навия на ново,

но сега работи без да прекъсва и

без да прави разни препуквания и изкривявания.