Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампов амп


Recommended Posts

rocker_vn цялата тема ми изглежда много наивна дотук.

 

Това с което си тръгнал да се занимаваш - аз съм го правил последните има няма 5-6 години и съм минал през всички фази на DIY.

 

Не мога да разбера каква е целта на твоето занимание - да прецакаш ситемата като си "сделаш" по "евтин" вариант на ENGL или просто изпитваш удоволствие да създаваш работещи продукт (в случая китарен лампов амп).

 

Ако целта на начинанието е първото - още сега мога да те посъветвам , че няма смисъл.

Ако е второто - те приветствам с добре дощъл в клуба и ще се опитам да шерна моя малък икспириънс в тази област.

 

Предполагам , че е второто и затова ще почна с увод.

Всички писали в темата са доста на ти с материала и са дали доста ценни съвети които на пръв поглед ти не може да оцениш или отсееш.

 

Когато човек иска да направи нещо със своите две ръце обикновено се подхожда към нещо което е финансово трудно да притежава, нещо бутиково , нещо уникално.

ENGL скриимър е най бюджетния усилвател на тази марка - създаден е нарочно да покривай най ниската пазарна ниша - не представлява никакъв интерес за DIY. Усилвателя е направен изцяло на платки с възможно най евтините кондензатори , потенциометри и каквото се сетиш. Този усилвател умишлено е създаден да звучи по зле и евтино от големите флагмани във серията.

При пресъздаване на друг продукт има 2 подхода.

Единия е ривърс инджинииринг - има налична цялата информация за всички детайли , които се поръчват на подизпълнители и след това се сглобява готовото изделие.Никак не евтин подход защото тук ще имаме единична бройка и оскъпяването ще е х2 , х3 и нагоре.(в случая виждам нямаш никакво налично инфо).

Втори подход разработване на всичко от нула: проектиране на целия лейаут , проектиране на трансформатори ....

Този подход с пробите и грешките ще излезе като цена х5, х6 и нагоре.

 

Като първи и най основен топик - седни и си направи една икономическа разбивка на нещата и прецени дали това което ще инвестираш няма да е в пъти по скъпо от един ENGL скримър 2 ръка. (със сигурност ще е в пъти повече)

 

Засега спирам дотук , при адекватни аргументи ще има продължение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 174
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

п.п. схемата грешна ли е последно или трудна за изпълнение и настройка. става дума без крайното стъпало. а за шума от релетата при превключване мисля че онези транзистори + полевия са ги сложили за това май

 

Във схемата не са показани/лиспват един куп кондензатори, без които нищо няма да се получи.

За справка си намери примерно схема на Е530, която е сваляна на ръка и я сравни с "фирмената" и тогава ще разбереш за какво става въпрос.

 

никога не съм виждал даже и формула по която се изчислява, а в краен случай ще се купи....

 

Има най-различни методики и формули за изчисляване на изходен трансформатор, но нещата там не свършват само с изчисленията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за metalhammer

И аз не мога да разбера защо трябва да се прави копие на усилвател, който в момента се произвежда серийно.

Ако изглежда скъп за България (1000EUR), на старо може да се намери на половин цена.

Ако сте решили да го правите с EL84, по-добре започнете с нещо просто като 18LiteIIb (само изходния траф е скъп) и след като тръгне може да мислите за модификации, като добавяне на още гейн стъпала и канали.

Имайте предвид, че тези усилватели са доста шумни за ползване вкъщи. За това съм решил да си направя и един маломощен (4-5W push-pull), но сигурно и той ще е доста мощен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря на всички за съветите, да не се обидите че съм казал само че еди кой си ми даде ценен съвет. Не, всички ваши съвети са ценни.

 

метълхамер е прав, искам да си чеша ръцете с нещо, но искам и да просвири хубаво все пак.

грегг - ще потърся тази истинската схема и може и да се захвана по нея.

христов64 - не искам да правя копие на този усилвател, искам само преампа му. вече ми влезе мухата за е530.

 

енгл истински няма да си купя особено пък нов, по скоро бих грабнал един гарланд от грегг ;)

 

тук попаднах на нещо... My link

 

My link

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ще бъде ли удачно крайното стъпало да го направя по схема на "SENSE 12" на Румен Суванджиев (Rutcho) от бгаудио форума ??? има и данни за навиване на изходния траф.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо трансформатор за HI-FI?

Какви са съображенията (само че е наготово ли)?

Такива и други конструкции може да се намерят много.

По какво избираш?

 

 

И да попитам, корпусна конструкция правил ли си досега?

Не мислиш ли, че тези скосявания ще ти създаддат сериозни проблеми при облицоване на кутията?

А ако няма да се облицова, остава да се боядиса. Тези ръбове кой ще ги защитава от сблъсъци с действителността?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

избирах по това че е изчислен крайния траф и е показано по колко и как да се навива. чесно казано друга подобна схема с такива обяснения не намерих досега. колкото до това че е hi-fi нямам идея дали е най добрия вариант за китарен амп. избирам по това че искам да копирам (copy/paste) нещо работещо до колкото е възможно, че високите напрежения много ме бият през ръцете като ги човъркам (това в кръга на шегата)

 

за кутията - мисля да я облицовам, в никакъв случай боя или вата някаква. надявам се че щом маршалите ги докарват на облицоване и аз ще успея някак си. по ми харесва така заоблено. няма да го водя на изложба де. като се нарежат елементите ще си помисля пак да ли да заоблям.

 

предложи някоя схема на китарно крайно стъпало с обяснение за трафа в случай че имаш нещо в предвид. чесно казано признах си че с ламби не съм се занимавал досега и ми е доста странно и немога да се ориентирам още в обстановката. до колкото съм чувал в китарен амп не се било търсило качество като в hi-fi, крайните лампи работели в натоварен режим...да не говоря повече глупусти че наистина не ми е ясно това.

 

п.п. в една кръчма дето свирим отвреме на време, кръчмаря сложи един БГ маршал уж за монитор, като засвирим и кляка и се чуват странни звуци от кабинета. означава че неможе да се справи с такава задача. не съм го пробвал с 1 китара как ще звучи, незнам и какви са му говорителите. последно имах хибридно кубе АВТ50 на маршал, пробвах го да пусна музика през него и да свиря едновременно и се получи както трябва. чесно казано откакто го взех него кубе вече немога да си направя звук с процесора...и затова сега искам едно стъпало нагоре - лампово, хай-гейн. хем ме сърбят ръцете да правя нещо, хем като се знимавам с нещо ми е приятно. и затова така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

преди малко поръчах изходния траф от схемата на "SENSE 12" на Румен Суванджиев (Rutcho), очаквам ако не днес, то утре или в други ден да ми кажат цена... ще си направя сметка дали да поръчам от тук или някой подходящ от HAMMOND-ските трафове.

 

п.п. по принцип аз щях да правя макарата за намотките, ама забравих да му го кажа на човека... :greenangel:

Редактирано от rocker_vn
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой би ли ми разяснил с няколко думи накратко за кондензаторите - кои са "poly film" и "paper in oil" ,керамичните и електролитите ги знам. със сигурност съм виждал и съм ползвал вероятно от първите 2 вида, но защо има значение да са определени видове на определено място. също така и определеното им място незнам. някой може ли да помогне и да подскаже плийз???

 

и понеже знам само керамични и електролити и само такива съм накупил, и сега разузнавам кое как защо и пак ще ходя до магазина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не че няма да свириш с Hi-Fi траф, но той е излишно скъп, тежък и честотната лента за която е предназначен е излишно широка. Може би ако наблягаш на клийн китари, в което се съмнявам ;), не би било проблем, но High Gain усилвател ще бъде осезаемо по.. Harsh. Аз лично направих грешка като секционирах прекалено моят изходен трансформатор :lol:.

 

Моето скромно мнение е да си купиш готов трансформатор за инструментален усилвател съобразен конструктивно със схемата която ще правиш.... ако желаеш някакъв приемлив резлутат не прави много компромиси в името на икономията защото в крайна сметка ще разпилееш средства и ще ти остане само удоволствието от това, че се занимаваш с нещо :) Е.... в някои случаи и това не е малко ;).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми проблема е там че не намирам това което търся и ще използвам това което има. никой от майсторите и от тези които знаят не дават нищо на готово, и с право. ще се пробвам пък ще видим какво ще излезе, ако не - ще подхвана друга схема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми проблема е там че не намирам това което търся и ще използвам това което има. никой от майсторите и от тези които знаят не дават нищо на готово, и с право. ще се пробвам пък ще видим какво ще излезе, ако не - ще подхвана друга схема.

Rocker,

не ти ли идва на ума, че каквато и схема да захванеш, проблемите ще са едни и същи? Беше ти казано, че схемата е най-малкото препятствие...

Занимавай се, но не очаквай ей така, да прескочиш тоновете знания и умения, трупани с десетки години, необходими за това начинание.

Меракът е интересно нещо... аз например имам мерак да танцувам балет...(който ме е виждал, ще падне от смях).

С всеки пост доказваш, че всички заедно да помагат, пак няма да успеят да променят логиката на живота.

Чудно ми е, как се занимаваш с електроника, а не знаеш елементарни неща за компонентите. Да беше Fucking Google it за кондензаторите. Все щеше да се ориентираш. И във форума е писано за тях...

Нямаш представа за изходящите трансформатори - какви са им параметрите, как се съгласуват с лампите и с товара и защо едни стават други не...Просто подскачаш на място и грееш атмосферата.

Да беше прочел подобните на твоята теми във форума, а те не са малко, можеше да спестиш 90% от въпросите..

 

Ама защо пиша изобщо...

Интересът ми към темата стремително започна да пада...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

прав си, спирам с всякакви питания вече. кондензаторите ги разбрах но след като вече бях писал.

с електроника се занимаван не на инженерно ниво, нито съм я изучавал в училище или курсове, но закърпвам положението някак си в това с което се занимавам.

щях да пиша в темата когато направя нещо по проекта, но наистина мерака ми е голям и постоянно хвърлям по едно око в нея и пиша и някакви други работи. спирам вече с подобни постове наистина.

 

тази вечер ще завърша шасито на около 90% . няма да има общ потенциометър за усилване а всеки канал ще си има собствен.

 

п.п. разбрах също и къде какви кондензатори да използвам.

 

192099689720973900131311705033v5fm4IjS4WLiGijU7YUf.JPG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.