Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,

реших да споделя с вас за начинанието с което се захващам. схемата е ето тази My link Не съм пълен безхаберник в електрониката но със сигурност ще имам нужда от някаква помощ и съвети и се надявам че до някъде ще ми помогнете.

На този ранен етап от построяването на комбото само съм събрал повечето от нужните елементи, а други предстои да набавям.

Смятам крайното стъпало да го реализирам по друга схема с 2 или 4хEL84 - да се получи около 20-тина вата... за да става и за в къщи и за навън.

Набавил съм лампи,цокли,резистори,повечето кондензатори,жакове,ключове...

Предстои ми да поръчвам от онлайн магазин потенциометри,капачки за тях и т.н. но като за начало първо ще изчакам да тръгне апаратурата и тогава ще се заема с правенето на самото комбо.

Мисля да го направя с обемен монтаж, релейното управление ще е на платка, а ривърба за сега няма да го правя.

Трансформатори за сега нямам никакви. Ще пресметна какви напрежения ще ми трябват за захранващия и ще дам да го навият хора които се занимават с това. Изходния траф също предстои да се изчислява, но първо трябва окончателно да се спра на крайно стъпало.

проблемите с които съм се сблъскал до сега са намирането на потенциометри (вече ги намерих в онлайн магазин не в българия), алуминиева ламарина за шасито. минах преди малко в един склад за метали близо до затвора "персей", имат ламарини колкото си искам, но не продават такива парчета каквито ми трябват, а няма смисъл защото 1х2-2мм е 160лв а 3мм е 210лв... а на мен ми трябва парче 50х50 см...

ще пиша периодично когато има раздвижване на нещата.

Редактирано от rocker_vn
  • Отговори 174
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Не мисля, че подобен усилвател е подходящ за първи проект поради ред причини(ако не е първи, значи аз не съм разбрал правилно, но дори и да не е имай предвид, че изисква сериозни познания и опит).

Има доста голяма вероятност да загубиш пари и време.

Успех все пак!

Отговорено

първи ЛАМПОВ усилвател ще ми е. до сега опит с лампи нямам, а усилвател не съм сглобявал от ученическите години. до някъде ще разчитам и на познанията на баща ми че се хвали че навремето се занимавал с лампови усилватели (щото нямало достъпни транзистори а интеграли още на са се произвеждали).

познания в електрониката имам даже и част от работата ми е това, но не на инженерно ниво...

на този етап не виждам нищо сложно в тоя усилвател, ще видим какво ще стане по нататък...

:)

Отговорено

Самата схема не е сложна и не е проблем да се налепи, но има други подводни камъни.

Този усилвател е High Gain, което означава, че ще трябва да се бориш доста с брумове/шумове и самовъзбуждания,за които има доста тънкости,и които се учат най-вече с практика, а релейното управление допълнително ще втежни нещата.

Ти си решаваш, но според мен е по-добре да не се хвърляш директно на такъв тип усилвател , а по-скоро на някой едноканален усилвател тип Plеxi/JCM800, който да предвидиш така, че да можеш да доразвиеш след време.

И все пак няколко съвета:

-Прочети за Star Grounding и заземяването като цяло при този тип усилватели.

-Използвай екранирани проводници по пътя на сигнала.

-Отоплението на лампите трябва да е с бифилярни(усукани) проводници, а най-добре ако го изправиш и стабилизираш.Има и други трикове за намаляване на брума от лампите,но за тях може да стане дума по-нататък.

-Намотките на трансформаторите трябва да са Г образно разположени в пространството.

-Предвиди екраниране на предусилвателните лампи , или поне на първата.

-Щом ще е обемен монтаж внимавай с разположението на елементите и най-вече на сигналните проводници.Използвай максимално къси такива.Не препоръчвам този тип монтаж за такава схема , защото ще стане като гнездо, но това си е твой избор.

-Внимавай при избора на комутиращите елементи, ако не искаш да чуваш пукане при смяна на каналите.

Това се сещам в момента.

ПП EL84 не са много подходящи за хай-гейн усилвател(лично мнение).

Отговорено

Ненужно претенциозна схема като за първи опит. Желая ти късмет. С каквото можем ще помагаме, но повече успех ще имаш с нещо по-просто като начало.

Смятането и навиването на изходни трянсформатори е висока топка. По-лесно е да се тръгне от готов траф и да се взаимства схемата, за която е предназначен.

Отговорено

ВСИЧКИ подобни "схеми" на ENGL, които минават за фирмени и циркулират из нета са ментета, така че въобще не се пробвайте върху тях, само ще си загубите времето. В тях липсват много неща.

Има само няколко схеми на ENGL, които отговарят на действителността и те не са онези ПДФ-и.

Отговорено (Редактирано)
  На 22.07.2011 г. at 9:45, rocker_vn написа:

...

Трансформатори за сега нямам никакви. Ще пресметна какви напрежения ще ми трябват за захранващия и ще дам да го навият хора които се занимават с това. Изходния траф също предстои да се изчислява, но първо трябва окончателно да се спра на крайно стъпало....

С нетърпение очаквам да видя изчисленията! На захранващия, а особено и на изходящия !

... алуминиева ламарина за шасито....

И все пак, защо алуминий? За да е мек ли? За да не екранира, а да пропуска магнитните полета за повечко брум ли? Или е резултат от много ходене по Аудиофилски форуми?

Интересно, защо Marshall, Fender, Mesa, даже ENGL не са сетили да го използват?

rocker_vn, послушай колегите, ще си спестиш разочарованията!

Редактирано от Parni_Valjak
Отговорено

ех ще вземете да ме откажете от тоя енгл :( а така се зарибих вече по схемата че я знам наизуст. къде има реална тогава?

няма аз да ги смятам и навивам трафовете колега - има си хора дето цял живот това са правили за военни неща а сега предполагам ще се зарадват на малко "часпром", предполагам ще ми свършат работа незнам

Отговорено

Приеми съветите съвсем сериозно. "Еди кой си" е работил "еди къде си" няма никакво отношение към решаването на трудностите в този усилвател.

Отговорено
  На 22.07.2011 г. at 20:22, rocker_vn написа:

...има си хора дето цял живот това са правили за военни неща...

Това не пречи да видим изчисленията, нали? Или понеже са военни, ще са тайни?biggrin.gif

Пък накрая да видим и измерванията -какво е станало реално.

Отговорено (Редактирано)

:greenangel: :greenangel: :greenangel:

няма нищо тайно , 300-350+12+6.3(2-2,5А) нещо такова предполагам ще е достатъчно, като гледам такива напрежения използват почти навсякъде.

изходния като му дойде времето ще се мисли.

и на мен ми става смешно ама пък ми става и хубаво че няма да ми ги навива "бай танас" в гаража. хахах нали военните неща са по-по-най за предпочитане - гледам резистори, цокли, лампи...все военните хвалят и им надуват цените...значи и хубави трафове ще направят :)

Редактирано от rocker_vn
Отговорено

Недей да бъркаш качествени параметри с надеждност и цена. Казвам ти го от дългогодишен опит с военна техника.

Изходният трансформатор е поне 3 пъти по-сложен за изчисляване и навиване от захранващия. Започни оттам - няма да сгрешиш.

Отговорено (Редактирано)

според мен е даже повече от 3 пъти по сложен. никога не съм виждал даже и формула по която се изчислява, а в краен случай ще се купи....

захранващ траф мога да се похваля че и сам съм навивал за пръв път в 7-ми клас....качеството - ужас - бръмчеше и грееше ама карай (това по едни формули за изчисление от една книга), после като си намерих програма за "правец"-а дето ги изчисляваше нямаха грешка :)

наясно съм че също няма да е лесно с трафовете, но съм сигурен поне че ще ги навият качествено както си му е реда. а и ламелите им трябва да са от хубав матрял.

напротив - казват за едни резистори (за военните) в един сайт, че били low noise -40dB, и започват да променят характеристиките над 125 градуса. ако е вярно е добре. от 0,35 eur горе-долу започват цените за бройка.

колегата споделя че с ЕЛ84 не му харесва за хай-гейн, и от друго място съм го чувал това (човек който писа в тази тема с ценен съвет също) но на мен идеята ми е да не е много мощен за да става и за в къщи. ЕНГЛ имат 15 и 30 ватови кубета съответно с 2 и 4 ЕЛ84, за съжаление никъде не намирам техни схеми за да не се налага да се замества крайното стъпало.

парния валяк верно казва за какво ми в алуминий след като е и по скъп?!?! направо ламарина 2мм - на лазер и после на поцинковане. :) наистина в някакви форуми съм го чел това, че даже и за медна ламарина говорят там.

п.п. схемата грешна ли е последно или трудна за изпълнение и настройка. става дума без крайното стъпало. а за шума от релетата при превключване мисля че онези транзистори + полевия са ги сложили за това май

Редактирано от rocker_vn