Jump to content
Българският форум за музиканти

Акордите като букви.


Recommended Posts

Значи търсех подобна тема, но не намерих. Ако има поправете ме моля ви се :rolleyes: . Срещнах се с един колега наскоро и отидох на репетиция да им погледам групичката. И се замислих как след толкова години класическо пиано гледам на музиката изцяло в ноти. Буквеното означение обаче на мен ми е непонятно. Срам не срам трябва да попитам, пък и сигурно не съм само аз :unsure: . Писна ми да карам колегите да разлагат каквото свирят на китара и да ги ловя по слух... да не говорим ако не са добре настроени( че и такива ги има ;) ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A - ла

B - си бемол

C - до

D - ре

E - ми

F - фа

G - сол

H - си

това са буквите:rolleyes:

 

dur - мажор

moll - минор

 

пише се след буквата.има вариант да срешнеш само буква с цифра - това означава,че е мажор или можеш да срешнеш едно "m" след буквата - това е минор.примерно D dur,за по-кратко може да се напише само D,D moll ще е Dm

 

цифрите отговарят на степените.примерно 7 в до мажор е си бемол, 7+ е си (бекар) и акорда се пише Cdur 7 или С7 или в минор: Cmoll 7 или Cm7

 

това е казано на кратко:unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
ако говорим за джаз - B = Си бемол

                                  H = Си

Не съм съгласен. Това разграничаване е характерно за класическата хармония. В рийл буковете, които имам, за си бемол си се използва Bb, а за си - просто B.

Впрочем няма единен стандарт за изпизване на буквените означения. Примерно за мажор се използва и триъгълниче вдясно от буквата, за полуумален освен m7b5 се използва и кръгче, пресечено с черта и т.н.

 

За NoSoul: Няма нищо срамно да задаваш въпроси за неща, които не знаеш! Това е най-добрия начин да ги научиш. Ако желаеш изпрати ми мейла си на ЛС и ще ти изпратя базовата теория на Аберсолд.

 

Влад

 

п.с.

http://forum.muzikant.org/index.php?act=ST...st=0#entry65802

Добре казано.

в.

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.