NoSoul Публикувано Май 2, 2006 Публикувано Май 2, 2006 Значи търсех подобна тема, но не намерих. Ако има поправете ме моля ви се . Срещнах се с един колега наскоро и отидох на репетиция да им погледам групичката. И се замислих как след толкова години класическо пиано гледам на музиката изцяло в ноти. Буквеното означение обаче на мен ми е непонятно. Срам не срам трябва да попитам, пък и сигурно не съм само аз . Писна ми да карам колегите да разлагат каквото свирят на китара и да ги ловя по слух... да не говорим ако не са добре настроени( че и такива ги има ).
Topsun Отговорено Май 2, 2006 Отговорено Май 2, 2006 A - ла B - си бемол C - до D - ре E - ми F - фа G - сол H - си това са буквите dur - мажор moll - минор пише се след буквата.има вариант да срешнеш само буква с цифра - това означава,че е мажор или можеш да срешнеш едно "m" след буквата - това е минор.примерно D dur,за по-кратко може да се напише само D,D moll ще е Dm цифрите отговарят на степените.примерно 7 в до мажор е си бемол, 7+ е си (бекар) и акорда се пише Cdur 7 или С7 или в минор: Cmoll 7 или Cm7 това е казано на кратко
eXile Отговорено Май 2, 2006 Отговорено Май 2, 2006 B - си бемол Мен са ме учили, че B=H, т.е. си, просто някои ползват H, други B
eXile Отговорено Май 2, 2006 Отговорено Май 2, 2006 Аха Ем ще имам едно наум като чета джаз хармония тогава.
Steppenwolf Отговорено Май 2, 2006 Отговорено Май 2, 2006 Преди доста време съм разгледал подробно темата тук.
Vlad Отговорено Май 3, 2006 Отговорено Май 3, 2006 (Редактирано) ако говорим за джаз - B = Си бемол H = Си Не съм съгласен. Това разграничаване е характерно за класическата хармония. В рийл буковете, които имам, за си бемол си се използва Bb, а за си - просто B. Впрочем няма единен стандарт за изпизване на буквените означения. Примерно за мажор се използва и триъгълниче вдясно от буквата, за полуумален освен m7b5 се използва и кръгче, пресечено с черта и т.н. За NoSoul: Няма нищо срамно да задаваш въпроси за неща, които не знаеш! Това е най-добрия начин да ги научиш. Ако желаеш изпрати ми мейла си на ЛС и ще ти изпратя базовата теория на Аберсолд. Влад п.с. http://forum.muzikant.org/index.php?act=ST...st=0#entry65802 Добре казано. в. Редактирано Май 3, 2006 от Vlad
Recommended Posts