Jump to content
Българският форум за музиканти

Търся си синтезатор за създаване на черна музика от джаз, до рап.


Recommended Posts

Здравейте. Искам да правя собствена музика в целия диапазон на черните стилове, евентуално и нещо рокаджийско, за момента искам да се концентрирам над блус, хип-хоп и соул. Въпросът ми е към какви синтезатори да се насоча. Говорил съм с музиканти, чувах всичко, че трябва да е psr на Ямаха, Roland. Нещата, които задължително искам да има са 16 траков секвенсер, етно дръмс и инструменти, пълен дръмкит, usb-та или вход за pcp карта. Няма да се разсърдя и на vocoder, но не е задължителен.

Можете ли да ми препоръчате някакви модели до 1500 нови или втора употреба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих ти препоръчал Ямаха МОХ6, макар че той е малко по-скъп. Той излезе наскоро и за момента можеш да го купиш само нов. Или пък МО6 на старо, само че реалната му цена вече е под 1000 лева, не се връзвай, ако искат да ти го пробутат по-скъпо. Разбира се, по-добре да си вземеш Мотиф, но цените са значително по-височки. Или пък - просто взимаш миди клавиатура и аудиокарта с ниска латенция и караш с хубави виртуални инструменти и семпли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До 2000 лева можеш да си намериш на старо единствено Motif ES. Или първия, който е най-слаб от всички. Затова те посъветвах да се насочиш към MoX (2000 лева). То е орязан модел на Motif Xs, но съдържа всичките му звуци и ефекти. Има и секвенсър. Има много добра интеграция с компютър, а доста от демата му по сайтовете са именно в стил рап и R&B. Има много добри модерни звуци. Ако можеш или се научиш да го ползваш както трябва, ще имаш възможността да правиш убийствени неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже се оказа, че не разполагам с чак толкова кеш, psr 550 b много ли е зле като начало. Благодаря много за помощта и съжалявам ако много досаждам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не досаждаш. S550 е друг тип синтезатор - аранжор. Създаден е за други цели. Качествена продукция само с него няма как да постигнеш. Има много малко звуци за такъв тип музика. Плюс това, като се добави и че е нисък клас, смятай. Аз имам s710, който е определено по-добър от този, но и той не е подходящ. Най-евтино и най-качествено би ти излезнало един що-годе хубав компютър, може и да не е много скъп - двуядрен процесор, 2ГБ рам и повече място на диска. Една карта от типа на M-Audio 24/96 (съвсем примерно го казвам), миди клавиатура и качествен софтуер. В 1000 лева ще се вместиш и ще можеш да правиш много по-добри неща от всеки един синтезатор за 2000. То и от теб зависи де, но ако се напрегнеш, разучиш нещата и почнеш ги използваш поне на 50%, ще можеш да правиш доста качествени неща. Много хора от форума съветват компютър + миди клавиатура, когато става въпрос за свирене вкъщи и композиране, тъй като за доста малко пари получаваш много.

Редактирано от rusnaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, май ще е това с компютъра в крайна сметка, защото винаги мога да си диря и слагам нови неща-инструменти, ефекти и т.н. А като почна да рина мангизите, ще си купя един xf 8. Хехе!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако питаш мен, ако ти се получат нещата с компютър, никога няма да прибегнеш до който и да е клавир. С компютъра винаги ще имаш 100 пъти повече звуци, възможности, много по-гъвкаво и удобно е всичко и т.н. Клавирът е, за да си направиш звуци, с които да свириш на живо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От крехкия ми опит с компютрите и музиката бих добавил, че е трудничко да си направиш добра колекция от звуци, които да си пасват добре един с друг, но и не съм търсил много-много. Моята професия е свързана с компютри и се старая да ги избягвам в извънработно време.

 

От изброените от Руснака наистина МоХ 6 или 8 се представят много убедително, има доста ревюта вече в тубата, но всичките демонстрират само гласовете или възможностите, досега никой не е качил цялостно изпълнение с него (примерно, цяла песен, записана с него), което засега ме кара да се въздържа от генерална оценка за инструмента. Mo6 (по-старият модел) има проблем с малката си полифония и оценката на протата е, че е неподходящ за големи аранжименти. Новият МоХ има добра интеграция с компютъра и можеш да сваляш на компютъра готовите пътечки от аранжимента, докато работиш над останалите. Изглежда ми трудоемко, но изглежда приемливо като компенсация - все пак Motif XF струва два пъти повече.

 

Ако се насочиш към PSR класа инструменти, етно звуци има чак в най-новия PSR s910, който струва 1800, ама евро. Според мен етно звуците е най-добре да си ги добавяш чрез компютърни семпли, вероятно има много по-голямо разнообразие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

MoX е пълно звуково копие на Motix XS, който аз имах 3 години, така, че го познавам отлично. Общо взето има всичко от което човек има нужда, че даже и вокодер. 64 гласа полифония е предостатъчна за правене на аранжименти на съвременни стилове. Не стига само ако си пианист, свириш на него в реално време и използваш постоянно педал. Аз имам ММ6, който има само 32 гласа полифония и представлява орязан вариант на МО6. От него никога не съм се оплаквал като полифония, винаги ми е стигала. А PSR серията не става за описаните в основната тема цели, нито TYROS 4, нито PA3x... Това са самосвирки. Да, имат възможност за композиране, но самите им звуци са малко и недостатъчно, не са достатъчно качествени за правене на такава продукция. От друга страна, ако говорим за изцяло любителско ниво и никакви претенции, то и едно Casio ще свърши такава работа. Но ако говорим за ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, то тогава става въпрос само и единствено за висок клас синтезатори, модули и компютърни програми със семпли. Мога да изброя много VSTi, които не просто стават, а са световен стандарт за правене на съвременна и добре звучаща музика и реално от тях по-нагоре няма. Не всички изискват супер компютър, което е и добрата новина. Но за мен най-добрият вариант за правене, продуциране на съвременна популярна музика си остава само и единствено компютърът. Вече ако имаш много пари, желание и т.н., ще си купиш няколко аналогови свирки от различни периоди, дигитални от 80-те, качествени семплери, а в същото време ще ползваш и мегамощен компютър с най-новите и добри VSTi и семпъл библиотеки. И навното все пак си остава не машината, а човекът, който я управлява - без мозък и желание, каквото и да имаш, ще си седи просто така...

Редактирано от rusnaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Руснак, мога малко да поспоря с тебе относно качеството на звуците на високия клас PSR ( s900, s910 и Тyros от 2 нагоре ). Притежавам s900, и съм слушал невероятни изпълнения на Tyros. Трябва да припомня, че технологиите MegaVoice, Super Articulation и Super Articulation 2 бяха въведени първо тъкмо в Tyros линията и после ги прехвърлиха в Motif. Така че гласовете на 2те системи са със сходно качество. Въпросът тук е, че тези инструменти (PSR и Тyros) са ориентирани предимно за живо свирене на по-друг тип музика (стиловете от 20ти век), но това съвсем не значи, че не могат да се ползват и за R&B, Soul и пр. Машинките си притежават доста мощни DSP процесори, но човек трябва малко да се порови в менютата и да си поиграе. Psr s900, s910 и Tyros (всичките) имат 128 полифония и на практика е невъзможно да се достигне този лимит - опитвал съм.

 

Що се отнася до свиренето на живо на дигитално пиано върху предварително записан акомпанимент (стриймван от компютър, така че цялата налична полифония да е свободна), 64 полифония се равняват на 32 едновременно звучащи ноти. Аз трудно мога да се сетя за пасаж който да изисква толкова дълъг състейн, поне от цялата литература, през която съм минавал, не съм се сблъсквал с такъв пасаж (аз съм средно напреднал пианист). Пък и семплите на дигиталните инструменти не са толкова дълги, звукът затихва относително бързо, което за мен лично е най-големият проблем на дигиталните пиана - проличава си най-вече ако опиташ началото на Лунната соната.

 

Освен това, ако толкова не стигат, на MoX- 6 и 8 може да се програмира моно-пиано, така че 64 полифония да се равняват на 64 ноти. Така че, варианти има.

 

За тези, супернапредналите пианисти, има Клавинова 400 серията (256 полифония). Аз чак такива амбиции нямам.

Редактирано от Георги Велев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз няма да споря повече, но просто погледай поне 100-тина концерти от последните 10 години и ми кажи има ли някой с TYROS или PSR (в концертите не включвам неизвестни бардове или ученически групи :)). А и то си пише кой клавир за какви цели е създаден, който и да питаш от форума, ще ти каже за какво са създадени самосвирките. Не за правене на професионална музика, каквато и да е тя. Човекът иска да композира. Казах му, а и всеки друг ще му каже, че му трябва един що-годе свестен компютър, аудиокарта и миди клавиатура. Никое студио, даже и в България не ползва PSR-и и TYROS-и, а ползват качествен компютърен софтуер...

Редактирано от rusnaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря на включилите се в дискусията. За последно казвам, че ще е mox6 да натрупам опит, а и ми се ще да се пробвам с живо свирене, все пак. Онзи ден бях в Созопол и гледах за втори път Онур Енгин. Може би това ме накара да се спра на варианта със синтезатор. Аз разбира се се интересувам от подобна на неговата музика и ме кефи, но смятам да работя в област, където свиренето на живо не е много актуално, а аз искам да променя това. Та компютъра ми се струва, че ще ме затрупа с менюта и купища звуци, а и съм незрящ, така, че ми трябва много здрав компютър заради говорящата програма, музикалния софтуер и другите работи. Така, че наистина това е. Ще си взема Ямахата mox6 да се ошлайфам на него, а после ще мина на комп и по-висок клас уъркстейшън. А ако закъсам много, на гаджето й подариха мотив xf 7, така, че ще се възползвам от него по предназначение.

Ако имате още идеи, все пак, ще съм щастлив да ги чуя. Прочета де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.