Jump to content
Българският форум за музиканти

Усилвател за китара


Recommended Posts

кутията с някакво дърво (сигурно си има точно дърво за тая работа), или от метал, макар, че сигиурно ще кънти звука леко, не съм сигурен какво ще се получи
Защо не прочетеш малко как се прави преди да почнеш глупости като джелезна кутия и т,н,?Нета е море от информация..
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, колеги музиканти и .. електричари.

Въпроса е следния: Значи искам да си направя някакъв усилвател, който има достатъчно мощност че да не ме изгонят съседите, но и да не го слушам на ухо. Имам ефект (Дисторшън със малък еквалайзер ,предполагам) ,който искам да "вградя" в усилвателя ако е възможно. Кутията ще си я направя, ама за говорителя незнам какъв точно трябва да е, предполагам някакъв по-голям. По възможност да работи на 12 волтов акомулатор или нещо подобно. Китарата е електрическа (Stagg L250H) (не e бас). Части сам ще си намирам. Моля за бързите ви отговори.. :D

 

Поздравления колега, идеята ти за кубе е чудесна, в общи линии това не е някаква извънземна технология, така че няма да срещнеш непреодолими трудности.Всъщност, най-трудното ще ти е да превъзмогнеш подигравките и умишленото обезкуражаване от страна на няколко пича тук, които са дежурни във всяка подобна тема и целта им е да откажат всеки ентусиаст, решил сам да си направи някоя джаджа.Причината е, че тия наколко пича правят и се опитват да продават такива джаджи и, естествено, имат изгода, ако някой им купува шит-продукцията. Може би си забелязал в обявите за продажба, че който им е купил шит-а, не след дълго гледа да се отърве и едни и същи джаджи са сменили десетки собственици.Така че не се поддавай на манипулацията на тия няколко пича, ами се захващай смело на работа, личи си, че имаш идеен потенциал, схеми има достатъчно в нета, просто някои специфични неща, като например обезопасяване на схемата, трябва да ги уточниш с майстор-електрончик и няма да имаш други сериозни пречки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
...

и един мармот... :no:

 

менгеме, почни от bassman mod, но не сменяй gain pot-а с резистор - остави го 5k. кондензаторите, описани в mod-а, ги сложи на цокли и експериментирай. най-важното - сложи някакви хубави кондери, примерно wima. пък и да се са wima, все да са някакви полиестерни.

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В общи линии засега най-удачният избор за по-малък усилвател е крикета изпратен от колегата Fallenblood. Смятам да го направя него, и да го използвам като глава за кубе, а по-нататък да си направя и голяма колона със по-мощен усилвател, захранващ се от 220v. тъй, като крикета иска 9в. очевидно е че ще е по-слабичък и затова ще е големия бокс със говорител. Не ме бива в рисуването на Пейнт но се надявам да изглежда нещо като Това . Надявам се при следващото ми включване да покажа до къде съм стигнал. (дано да е далече) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

мога да ти предложа и друг вариант, който ще бъде малко по-голямо предизвикателство, но резултатът ще бъде по-задоволителен.

 

1. отиваш тука и си избираш преамп (един от тези ефекти, за които пише, че са еди кой си усилвател adapted for use as a distortion stompbox). в сайта има и семпли. може и да си направиш многоканален амп.

2. правиш и един condor cab sim пак оттам.

3. правиш си и едно елементарно крайно стъпало - примерно 10w или 20w. на 100 не се мятай. например от наборите "хоби кит" на неомонтана. идват си с всички части и готова платка.

4. включваш в каквато тонколона искаш, не е нужно да е китарна - кабинет симулаторът между преампа и крайното си върши работата и филтрира звука по начин, подобен на китарните говорители.

 

всичко това можеш да поставиш в общ корпус по свое усмотрение.

 

не съм споменал захранването. никой усилвател не се захранва директно с 220в от контакта. използват се понижаващ трансформатор, изправител, после филтър и евентуално стабилизатор. така захранването на мощните усилватели е постояннотоково, уни- или биполярно (има такива, които работят на 9 или 12в, има и такива, които работят на +/-40... за ламповите да не говорим).

 

та има усилватели от хоби кит, които спокойно работят на 12в еднополярно захранване, на колкото могат да работят и гореописаните схеми. постигал съм задоволителни резултати с нестабилизирано импулсно захранване 12в/1а за хоби кит 2x20. можеш примерно от трансформатор 15в да вземеш със стабилизатор 7812 едни 12в, с които да захраниш всичко. горните схеми вероятно няма да имат проблем да работят на 12в - възможно е да имат повече headroom, т.е. да кривят малко по-малко. ако такъв вариант е нежелан, и това има решение.

 

помисли сериозно за охлаждането на крайното стъпало и стабилизаторите!

 

всичко това е ако си мераклия, разбира се. даже малко ще ти се види. иначе и рубито и крикетът стигат. само че те не са нищо повече от това, което са...

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.