Jump to content
Българският форум за музиканти

Спор относно Gaina-a на пултовете


vane

Recommended Posts

Може да е малко ламелски въпроса ми, но имах наскоро спор с един познат музикант, който твърди, че инструментите трябва да се контролират като ниво от гейна, а не толкова от плъзгача за нивото на звука (той ми твърди, че всички народни оркестри така се озвучавали). Аз обаче смятам, че когато нещо е пуснато линейно - например Китара или някакъв друг инструмент като гъдулка с жакове или канони, трябва да се пипа нивото на звука, а не gain-a. Според мен като се увеличи gain от line към mic, звука се прецаква, започват да стават микрофонии и така - тествах го пред него на едно участие специално и наистина нещата звучат много по-добре, но той продължава да не ми вярва и да спори с мен :)

Прав ли съм, добре ли е и на микрофоните гейна да е последното нещо, което се пипа, за да се усили звука?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чувал ли си за PFL или "pre-fader listen"?Гейна служи за компенсатор на специфичното съпротивление на инструмента или микрофона.Тук е обяснено кое за какво е.

http://www.mediacollege.com/audio/mixer/pfl.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първото нещо, което правиш след включване на инструмент/микрофон в пулта е замерване/настройка на ПФЛ - тази настройка се прави без дори да се чува звук - само по индикаторите. След като ПФЛ е настроен коректно, оттам нататък коригираш нивото само с фейдъра, освен ако не са настъпили някакви драстични промени в режима на работа на микрофона или инструмента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз открих в същия текст един по-полезен линк My link

When a signal enters the mixer, one of the first controls is the input gain. This is a knob which adjusts the signal level before it continues to the main parts of the channel. The input gain is usually set once when the source is plugged in and left at the same level — any volume adjustments are made by the channel fader rather than the gain control.

 

Set the gain control so that when the fader is at 0dB the signal is peaking around 0dB on the VU meters.

 

А защо когато е усилен гейна, а нивото от фейдъра е по-ниско започват да стават микрофонии и звука е някакъв бръждящ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще си позволя да направя няколко забележки. По-скоро за "изправяне" на темата, отколкото за конкретно отношение към авторите.

...Гейна служи за компенсатор на специфичното съпротивление на инструмента или микрофона.

Абсолютно невярно твърдение. Gain е регулатор на коефициента на усилване. В конкрения случай този регулатор се намира в първата част на сигналната верига - входния предусилвател.Смисълът е да се намери правилното съответствие на динамичния диапазон на източника на сигнал и динамичния диапазон на усилвателната част.

Ако усилването (Gain) е ниско, динамичния диапазон на усилвателната част е преместен нагоре - т.е. съответства на източник с висок изходен сигнал.

Ако усилването (Gain) е високо, динамичния диапазон на усилвателната част е преместен надолу- т.е. съответства на източник с нисък изходен сигнал.

Ако динамичните диапазони се разминават има два варианта - висок шум или изкривявания.

При високо усилване един по-силен входен сигнал ще претовари усилвателните стъпала и звукът ще е компресиран, грачещ, изкривен.

При ниско усилване един слаб входен сигнал няма да се чува достатъчно силно, ще се правят опити да се компенсира с повдигане на регулаторите в следващите стъпала (channel faders, group faders, master faders...), което ще доведе до повишено ниво на шума.

Затова Gain-а трябва да се постави в такова положение, че да не се претоварват стъпалата и в същото време да е максимално близо до горната граница.

Когато има OL (overload), или Peak индикатор на входния канал, Gain се завърта надясно до присветване на индикатора ( което означава че нивото вече е близо до ограничение) и се връща до загасване на индикатора. При динамичен сигнал тези индикатори не трябва да присветват повече от 5-10% от времето .

 

Първото нещо, което правиш след включване на инструмент/микрофон в пулта е замерване/настройка на ПФЛ - тази настройка се прави без дори да се чува звук - само по индикаторите.

Слуховото прослушване е важен елемент, понеже може да има изкривявания в звука, без да е високо нивото. Т.е. индикаторите да показват ниско ниво, а сигналът вече да е изкривен/ ограничен.

 

...На някои (по-рядко) бутона е AFL ( after fader listen).

AFL е различен по същността си. Служи за прослушване и мерене на изходен сигнал, а не на входен. Затова се среща в груповите канали и/ или в изходните канали. Наблюдаването/ прослушването на входа и на изхода позволява да се определи къде по веригата на сигнала има влошаване на качеството и да се предприемат съответните мерки за оправяне.

 

А защо когато е усилен гейна, а нивото от фейдъра е по-ниско започват да стават микрофонии и звука е някакъв бръждящ?

Прочети по-горе: "При високо усилване един по-силен входен сигнал ще претовари усилвателните стъпала и звукът ще е компресиран, грачещ, изкривен."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Както винаги Тони ( Валяка) е абсолютно прецизен в терминологията и нейното обяснение :godbless: , ще си позволя само едно допълнение ( неговият пост няма нужда от корекции), AFL бутона се среща освен на групови и изходни канали и на моно каналите на някои модели смесителни конзоли, без да е наличен PFL такъв. Той си дава преценката за изходния сигнал след фейдър, панорама и еквалайзер, но всъщност това замерване върши работата точно за това изречение, което ни интересува в случая и ще си позволя да цитирам отново:

 

Set the gain control so that when the fader is at 0dB the signal is peaking around 0dB on the VU meters.

 

п.п. Наздраве :cheers2:

Редактирано от Telerig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да е малко ламелски въпроса ми, но имах наскоро спор с един познат музикант, който твърди, че инструментите трябва да се контролират като ниво от гейна, а не толкова от плъзгача за нивото на звука (той ми твърди, че всички народни оркестри така се озвучавали).

 

В озвучаването на народни оркестри често се допуска претоварване на входовете и оттам изкривявания на сигнала. Не знам дали този (д)ефект е умишлено търсен, но масово звукът е изкривен, при това на качествени уредби. Оттам и голямата разлика в акустичното звучене спрямо сценичното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно поради това е най-вероятно, оркестрите гледат да е максимално напомпано, дори да бие в червения сектор звука и явно така го постигат, аз колкото пъти съм ходил по една или друга причина на кръчма с жива музика, звука все е бил такъв, както казваш въпреки че имат хубава уредба, наскоро си дадох сметка, че проблема идва от там. Не съм техничар, затова и не разбирах точно защо е така, но като цяло ми се изясни картинката ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

gain-а до дупка, докато червената лампичка почне да свети постоянно, а ако криви или микрофонира - вината е в "узвочителя" :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...имах наскоро спор с един познат музикант, който...

А защо го наричаш музикант?

Все ми се струва, че титла музикант се отнася за хора с изявени качества в интелектуално отношение и изявени артистични наклонности.

Обаче често виждам , че е обратно - има пълно несъответствие с култура, мироглед и т.н.

Посочения спор ме подсеща за един виц от далечното време, когато се появи термина "гъзар". Та двама гъзари седят на маса и единия казва - Копеле, тъпо ми е, ще се изс@ра на масата! А другия му отговаря - Недей копеле, няма да те разберат...

Кривочи, напомпване, а бе кретения до шия... Чудно ми е само защо има хора, които харесват да е гаден звука? Има ли нещо общо с умственото състояние?

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сещам се за две причини съзнателно да се допускат повече изкривявания:

- изкривеното в ушите на някои звучи по-мощно, демек се вдига повече джангър;

- изкривяването "оцветява" тонът на изпълнителя и го прави по-различен.

Разбира се, не споделям горните уклони.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.