Jump to content
Българският форум за музиканти

Търся Vermona, Moog или нещо такова


Recommended Posts

Темата нарочно не е в раздела Купувам - в момента не съм тръгнал да купувам нещо конкретно, по-скоро търся съвет какво да си купя и какви цени да очаквам.

 

Мисля да си купувам някаква аналогова/moog или moog-оподобна машина. Знам че малко тъпо, неясно или смешно може да звучи това изречение, но истината е че искам нещо, а не мога да обясня какво точно...поради това търся съвет от колеги.

 

В момента използвам Korg N364, в която има някои нелоши аналогово звучащи звуци, но ми липсва усещането на аналоговите свирки и възможности за модулация, филтриране и какво ли не на звука. Преди време концертния ми сетъп включваше миди клавиатура и лаптоп (с про звукова карта), но един прекрасен ден се отказах от постоянната борба с гърмящи драйвери, гърмящ (по време на концерт) Windows, латенции и какви ли не бради...затова си взех Korg-a. Същевременно в домашни условия и в студиото продължих да използвам софтуерни симулации на аналогови свирки. Напоследък това се засили - новите неща които правим сега с Лот Лориен започнаха все повече да отиват към прогресив (макар и преплетен с фолклор и пречупен през собствения ни стил). Започнах доста да използвам софтуерни симулации в студиото (например Arturia MiniMoog), но не мисля че симулациите могат да се сравнят с истинските хардуерни свирки, а и другия съществен проблем е че няма как да изсвиря същите неща наживо при липсата на подходящата аналогова свирка. Поради това напоследък почнах много да се замислям за закупуването на подобна свирка.

Друга причина напоследък да съм обсебен от идеята за такава покупка са Rush - това ми е най-любимата банда от 18 години насам и едва преди месец имах възможност да ги гледам за пръв (и за втори :) ) път наживо - убийствени са! Но това е друга тема. Напоследък почнах да ги слушам прекалено много и обърнах по сериозно внимание на аналоговите свирки на Геди Лий. Moog Little Phatty stage е основна част от сценичния му сетъп от доста време насам и по информацията която съм прочел (и това което съм чул) е доста яка машинка...е, не е и евтинка - видях някакви обяви от порядъка на 1200 долара (втора ръка), което точно в момента ми идва множко. Поради това се замислих и за Vermona. Разбирачите сигурно ще изтъкнат сериозни разлики между Vermona и Moog, но аз не съм разбирач и освен това преди доста години имах възможност да си поиграя известно време с една монофонична Vermona - става дума за това:

vermona_synthesizer.jpg

Бях доста впечатлен от възможностите за докарване на различни звуци...е, все пак тогава критериите ми бяха по-ниски от днешните, но си спомням че човека който свиреше с нея докарваше с лекота типично Флойдски звуци, както и разнообразни звукови ефекти. Разбира се спомням си че свирката тежеше много, което определено е голям минус за мъкнене - все пак искам инструмент който да мога да мъкна с мен без много пот и трошене на пръсти.

 

Та молбата ми е за съвет от тези които са си играли с аналогови свирки. Мога ли да намеря нещо на прилична цена (абе "прилична цена" е доста разтегливо понятие...), което да не е прекалено тежко и да дава възможности за модулиране, филтриране, glide и всякаква гавра със звуците. Приемлив вариант е и хардуерен модул, който да управлявам по миди от основния си синт...само че не съм чувал за съществуването на подобно устройство отговарящо на моето търсене (макар че съм свирил с хардуерен "хамънд орган" модул и смея да твърдя че звучи много добре...поне по моите разбирания)

 

благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има MicroKorg и Korg R3, които втора употреба не би трябвало да струват повече от 500-600 лева. Нови са към 1000-1200. Има и на Roland такива модели, и на Ямаха, които са в същия ценови клас и могат да се намерят на старо за същите пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този

Радиас също не е лош :rolleyes:

А! ей това ми трябва! Поне доколкото прочетох това онова и видях малко ревюта...Освен това се продава като отделен модул, тоест няма да се затруднявам с мъкненето на отделен кийборд, а ще свиря по MIDI от основния си Korg.

Мерси колега!

 

Благодаря и за останалите съвети, макар че мисля че май няма да ми свършат работа.

 

Все пак нямам против още предложения, все още не съм тръгнал да купувам нищо (то няма и лев точно в момента, хехе).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За имане, има - Access VIRUS, Dave Smith Instruments, Korg X50, Roland GAIA SH-01 VA Synthesizer, roland sh 201... ;)

И пак

Редактирано от miro2bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мдаа, prophet-а на Dave Smith също изглежда привлекателно, още повече че го има и във вариант модул (преносимостта е много важна)...обаче и цената му е чудничка - около 1500 долара...бррр

докато Radias е около 700

 

а някакви мнения за Novation Supernova? Щото имам една оферта и смятам да го пробвам да видя дали ще ми допадне

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само да вметна, че Радиас, доколкото го виждам не е аналогов. Същото е и с Вируса, което не му пречи да е един от най-използваните от много световни изпълнители.

За мен, въпреки че не съм го чувал на живо върхът на аналоговата техника е Alesis Andromeda A6!

 

http://www.youtube.com/watch?v=S0EnzRoVY6Y&list=PL7ADBAEA792970B47

 

http://www.youtube.com/watch?v=3kDHKcOQ0vQ&feature=related

 

http://www.youtube.com/watch?v=hE_5MiNpmts

 

.........................

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, не знам дали от доста години насам, някой въобще произвежда истински 100% аналогови клавири. Всичко е тъй наречения "Виртуален" аналог, което не му пречи да е също толкова качествено, а дори и му помага, като добавя нови възможности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а дори и му помага, като добавя нови възможности.

май-големия плюс за мене е паметта - едно е да запомниш/запишеш разположението на всички копчета и да ти трябва време да ги завъртиш в съответната позиция за даден звук, съвсем друго е просто да ги запишеш като пресет, който после извикваш бързо и лесно. Сега в интерес на истината досега не съм работил на виртуална аналогова машина (ако не броим софтуерните синтове), но си мисля че това би било голям плюс...съдя от гледна точка на практиката си като звукоинженер - понякога, макар и рядко се налага в едно събитие да вкараш повече от 2 групи и тогава става голяма брада ако си с аналогов пулт и недостатъчно канали за всички...цифровия пулт със сценична памет много помага - все пак бързината е много важна, та ситуацията е подобна със синтовете, особено на концерт - кой ще те чака 10 минути да си пренастроиш синтезатора за следващата песен...е, ако си Жан Мишел Жар ще те чакат, ама аз не съм :D . А една друга подробност е че истинските аналогови синтове са си доста обемни и тежки, което за мен е проблем. Именно затова предпочитам виртуален синт и още по-добре, само модул, без клавиатура.

 

 

Андромедата си я бива...ама и цената и си я бива, мамка му...около 4700 долара втора ръка в ebay...бррррр

 

аз търся нещо до около 1000 лева (в краен случай до около 1300), това е което (евентуално ще) мога да си позволя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че ти хареса, аз съм влюбен в този синт, дано когато събера пари не е станал 10 000 :)

Специално Андромедата може да пази присети (мисля че има 200 вградени и още 100 празни+ако имаш и слот за карта, може и там да запазваш (поне според инфото в нета).

Тя е аналогов синт с цифрово управление, което е ценното.

Иначе и Вируса най-евтиния отива към 2 хилки нов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

такаа, поразцъках в интернет за малко информация, чух някои демота в тубата, също проверих някои цени...нещата общо взето се свеждат до избор между Novation Supernova и Korg Radias. За първата играчка имам оферта от 600 кинта, втората я видях нова в e-bay за 700 долара. И това е общо взето в рамките на финансовите ми възможности. Сега, за добро или зло, музикалните ми занимания на този етап не носят сериозни приходи, поради което не виждам смисъл, а и нямам никаква финансова възможност да затворя повече пари в инструмент. Още повече че вече имам един сериозен инструмент, както и възможност да ползвам в студиото някои доста сериозни свирки.

 

Колебанието ми в момента е единствено към кой от двата модула да се насоча, защото избора е труден, още повече че като си купя сега нещо, в скоро време няма да имам възможност да купувам друго. Novation-а е вече при мен, поиграх си с него, още малко ще си поиграя, но на този етап ме радват възможностите и звуците му. А и самата машинка си работи добре, само е малко одраскана тук таме, ама аз няма да я изваждам на изложба, ще свиря с нея, така че за цената си това е доста добро нещо. Що се отнася до Korg-а, него няма как да тествам наживо, дори се обърнах към Динакорд (които уж се водят доставчик на Korg за България) и се оказа че по никакъв начин не могат да внесат Radias-а, да не говорим за тестване в някой от магазините им. Така че ми остава да го купя на доверие и на базата на малкото което съм чул в Тубата. Сега...от прочетената информация разбирам че Radias има много сериозни възможности като секуенсер, арпегиатор и вокодер, но това са неща които не използвам и не ме интересуват изобщо. От друга страна в клипчето което miro2bg пусна, чух някои доста яки и реалистични звуци, които ми бръкнаха не знам къде...

 

честно казано много се чудя и ще съм благодарен за някой и друг съвет от колеги които имат представа за какво става дума и биха споделили причините поради които биха избрали единия или другия модул. Пак казвам - причината за колебанието ми е доста силно повлияна от финансите - ако разполагах с достатъчно пари, бих взел novation-а без да се замисля, а по-нататък да мисля и за друго, ако той не ме задоволява, но на този етап на практика финансирам музикалните си занимания със скромните си приходи от основната ми професия...

 

благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

КОРГ РАДИАС мисля, че има в някои от магазините на MCI. Те са оборудвани много добре откъм КОРГ - имат почти всичко налично, даже имаха и КРОНОС, но го купиха веднага щом пристигна :). Потърси адреси, телефони и звъни. РАДИАС е много добър синт, но аз съм повече за СУПЕРНОВА-та...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.